Projecte AMA: Acompanyant mares adolescents en la recerca de noves oportunitats

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Luci Vega
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Projecte AMA: Acompanyant mares adolescents en la recerca de noves oportunitats

Autor/a: 
Luci Vega
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Aquest programa, presentat per Fundesplai a l'Àgora d'Experiències del V Congrés del Tercer Sector, permet a dones joves generar canvis per transformar el seu present i futur a nivell social i laboral.

Remei Sáez, responsable del projecte, respon a les preguntes de Xarxanet sobre aquesta iniciativa que enguany està a punt d'acabar la seva segona edició.

Com va néixer el programa AMA?

El departament d’Acció Social de Fundesplai impulsa des de l'any 2010 el projecte Tresca Jove, una iniciativa d’acompanyament a joves de 18 a 25 anys en situació de vulnerabilitat on els oferim un itinerari formatiu. Al llarg dels anys, vam adonar-nos que a cada edició del Tresca Jove ens trobàvem amb dones joves, mares i soles, per a les quals era mol difícil sostenir aquesta formació a causa de la seva situació personal. Fruit d'aquesta observació vam decidir crear el projecte AMA.

En què consisteix?

Aquesta iniciativa té com a objectiu acompanyar dones joves d'entre 18 i 25 anys amb infants d’entre 0 i 3 anys que, per la seva situació de vulnerabilitat, necessiten una oportunitat per poder generar canvis en la seva perspectiva de vida. Estan a l'atur o encara no han pogut accedir al mercat laboral i tenen un baix nivell educatiu.

Amb l'AMA els oferim un itinerari formatiu però el projecte també els permet apoderar-se, empatitzar, fer xarxa, vincular-se de nou a la vida i a la quotidianitat i treballar els hàbits. I ho poden fer còmodament, ja que poden venir amb els seus fillsi filles al club Esplai Bellvitge, on impartim la formació. Allà disposem d’un espai infantil, on es queden els nens i nenes amb dues educadores, i d'una aula on elles reben les seves classes.

L'AMA és un espai d’acompanyament i de crear xarxa. I això és molt important perquè moltes d’elles es fan càrrecs dels infants soles i, davant d'aquesta dura situació, el fet de trobar xarxes és important.

Quins tipus de formació se'ls ofereix?

Fan una formació en monitores de lleure perquè és una titulació oficial i una possible entrada al mercat laboral, alhora que les apodera. Després de la part lectiva de tres mesos, han de fer 160 hores de pràctiques com a monitores de lleure i, finalment, presentar una memòria.

També els oferim tres mòduls sobre habilitats personals i socials, marentalitat positiva i inserció laboral. Disposen a més d'un espai de 25 hores que s'omple amb les necessitats que demanda el propi grup. Per exemple, aquest any van venir persones voluntàries per parlar sobre assessorament jurídic i una entitat per tractar el tema de la violència de gènere. A més, van realitzar activitats lúdiques perquè, malgrat la condició de mares, continuen sent joves, i espais lúdics on estar i compartir n’hi ha molt pocs en la seva realitat.

Quins són es principals reptes que heu d’afrontar?

L’AMA és un projecte complex perquè intervenim amb les mares però també amb els infants. El repte és vincular el grup i que les joves puguin seguir el procés. Per a això, l’acompanyament és la clau. En l'equip comptem amb dues educadores, que garanteixen un espai socioeducatiu de qualitat per als infants, i una persona referent que acompanya el grup de joves constantment i és la seva tutora, a banda de les persones docents que fan formació.

Quin balanç feu de la primera edició realitzada durant l'any 2015?

Enguany ens trobem en la segona edició i el balanç és positiu. Però cal tenir en compte que el resultat de l’AMA no és immediat, requereix temps per recollir fruits. També és un projecte que necessita suport de molts recursos diferents, ja que cadascuna de les noies que participa té una historia de vida, una trajectòria que l’ha dut a la situació en què està.

Informació relacionada:
Salu Giménez, jove que va participar l'any passat en l'AMA, fa balanç en aquesta entrevista sobre la seva experiència.

Afegeix un comentari nou