Prou Correbous: la plataforma per abolir les festes taurines

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
ProCorrebous lluita per abolir aquests espectacles taurins a tota Catalunya. Font: Anima Naturalis. Font: Font: Anima Naturalis.
ProCorrebous lluita per abolir aquests espectacles taurins a tota Catalunya. Font: Anima Naturalis.
La plataforma està formada per 9 entitats animalistes. Font: Anima Naturalis. Font: Font: Anima Naturalis.
La plataforma està formada per 9 entitats animalistes. Font: Anima Naturalis.
A Catalunya existeixen 450 correbous, molts d'ells a les Terres de l'Ebre. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
A Catalunya existeixen 450 correbous, molts d'ells a les Terres de l'Ebre. Font: Unsplash.

Prou Correbous: la plataforma per abolir les festes taurines

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

Les 9 entitats que en formen part han elaborat una enquesta que conclou que el 80% de la població considera aquests espectacles maltractament animal i el 75% estaria a favor de la prohibició a Catalunya.

Prou Correbous és una plataforma que reuneix a 9 entitats de protecció d’animals (ADDA, FAADA, Libera, AnimaNaturalis, Fundación Fauna, Fundación Franz Weber, Lex Ànima, AVDA i Tots Som Poble) i que compta amb el suport de més de 100 associacions per abolir els actes taurins a Catalunya. La iniciativa ha estat motivada després que un bou saltés la barrera durant els correbous de Vidreres el passat mes de setembre, fet que va causar 19 ferits abans de ser abatut a trets per la policia.

Després de l’incident, les entitats van pressionar al parlament per tornar a reobrir el debat de la prohibició dels correbous. La membre d’Anima Naturalis i portaveu de Prou Correbous, Aïda Gascón, assegura que “és un tema que incomoda, sobretot a les terres de l’Ebre on es fan la majoria d’esdeveniments d’aquestes característiques”.

Gràcies a la pressió política exercida, la plataforma va aconseguir una proposta de resolució d’En Comú Podem per prohibir els correbous en totes les seves modalitats. Ara, el Govern té unes setmanes per pronunciar-se sobre què pensa i què fer amb aquesta proposta.

“Nosaltres ens hem carregat de raons amb una enquesta de l’Institut Opinòmetre per saber xifres de quanta gent a Catalunya estaria a favor d’una prohibició legal”, remarca Gascón.

Les conclusions de l’enquesta

L’informe encarregat al novembre a l’Institut Opinòmetre afirma que el 80% de la població considera que és maltractament animal, el 85% pensa que no s’hauria de finançar amb fons públics i el 75% estaria a favor d’una prohibició a Catalunya.

A més, la plataforma ha pogut estimar les dades dels diners que es destinen a aquests espectacles i quants es duen a terme al territori. “Es destinen uns 800.000€ per 450 correbous que es celebren majoritàriament a les Terres de l’Ebre, però també hi són presents a Cardona, Vidreres i el Camp de Tarragona, entre d’altres”, apunta Gascón.

Al 2012, ja es va fer una enquesta per preguntar a la ciutadania si estaven a favor dels correbous. “L’anterior enquesta ja mostrava una clara negativa als espectacles taurins. Amb els nous indicadors, hem vist com aquest rebuig ha crescut en un 9%, a la vegada que han augmentat el número d’associacions que lluiten contra els correbous a Catalunya”, assegura Gascón. Una d’elles es va constituir a Vidreres després dels incidents del passat setembre i una altre a Amposta, ‘Tots som poble’, a la que es considera la capital taurina de Catalunya, Amposta.

Quin és el següent pas?

La plataforma està fent una tasca d’investigació amb els ajuntaments perquè facilitin els seus pressupostos desglossats i per saber tot el que impliquen aquests tipus d’esdeveniments. “Els correbous formen part d’una cultura tradicionalment opaca i fosca, sense xifres oficials, ni transparència”, alerta Gascó.

Prou Correbous ja està calendaritzant reunions amb diversos grups polítics perquè els hi donin suport a la proposició de llei que impulsa En Comú Podem. “Esperem que es sumin altres partits com els socialistes o la CUP, que estan compromesos amb la defensa dels animals”, apunta la portaveu. En aquestes reunions, la plataforma facilitarà als diputats i diputades un dossier amb un informe científic elaborat per veterinaris/es que contindrà les dades de l’enquesta per assolir la prohibició definitiva.

Gascón recorda que “a Catalunya, encara hi ha molta gent que no sap què són els correbous, ni les categories que existeixen i estan perplexes del fet que aquests espectacles continuïn existint”.

“Portem molts anys anant a pobles per documentar els fets amb fotos i vídeos i així fomentar una pedagogia entorn els espectacles taurins, però sempre ens enfrontem a les persones aficionades. Tot i que són un col·lectiu minoritari, són molt sorollosos i bel·ligerants i arriben molts cops a la violència, trencant-nos les càmeres i fotent-nos a puntades del poble”, afegeix Gascón.

Afegeix un comentari nou