Sabies que el 5 de març es celebrava el primer Dia europeu de la igualtat salarial?
Comparteix
Les dones europees encara guanyen de mitjana al llarg de la seva vida un 17,5% menys que els homes.
L’elecció del 5 de març com a dia europeu de la igualtat salarial respon a un càlcul segons el qual les dones europees haurien de treballar aproximadament uns dos mesos més que els homes a l’any per igualar els seus salaris: haurien de treballar, per tant, fins el 5 de març per cobrar el mateix que els homes durant l’any anterior.
En paraules de Viviane Reding, comissària europea de Justícia, "des de l’1 de gener de 2011 estan treballant a Europa 97 milions de dones però només estan cobrant a partir d’aquesta setmana". Igualment, la comissària va anunciar que es treballarà juntament amb els estats membre de la Unió i els interlocutors socials per reduir les diferències salarials i aconseguir que el dia europeu de la igualtat salarial deixi de ser necessari.
En aquest sentit, Viviane Reding es va reunir el passat 1 de març amb consellers delegats i presidents de juntes d’algunes de les empreses europees més importants per debatre la manera d’augmentar la presencia de les dones en les juntes directives de les empreses. Aquest tema ja va ser abordat a l’Estratègia per a la igualtat entre dones i homes, publicada el mes de setembre de 2010.
En el cas d’Espanya, dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors indiquen que només hi ha un 8% de dones als consells d’administració de les empreses, xifra que no obstant això ha millorat des del 5% que es registrava l’any 2005.
Els avenços en matèria d’igualtat salarial estan sent lents i presenten, a més, una forta disparitat en l’àmbit europeu: segons xifres de 2008, les diferències salarials a Europa van des del 5% d’Itàlia fins al 30% d’Estònia.
Per fer-hi front, la Comissió Europea:
- Recolzarà iniciatives d’igualtat salarial en els llocs de treball: premis, etiquetes, etc. similars a les que es definien al recent Estudi de la UE sobre iniciatives no legislatives perquè les empreses promoguin la igualtat de gènere al lloc de treball.
- Donarà suport al desenvolupament d’eines per fer que les empreses corregeixin les diferències salarials entre treballadors i treballadores. Un exemple d’aquestes eines és Logib, que ja s’usa a Alemanya i Luxemburg i permet determinar les diferències salarials de gènere dins les organitzacions.
- Estudiarà la manera de millorar la transparència salarial i l’impacte en la igualtat salarial de convenis laborals atípics com ara els de temps parcial i contractes de durada determinada.
- Animarà homes i dones a triar professions no tradicionals amb l’objectiu de fer més fàcil la conciliació de la vida laboral i privada.
El dia europeu de la igualtat salarial s’inspira en altres jornades sobre el tema que ja s’han anat celebrant a diferents països europeus. A Espanya es va celebrar una jornada d’igualtat salarial el passat 22 de febrer; a Grècia es farà el dia 16 de març; a Alemanya i Bèlgica, el 25 de març.
Afegeix un nou comentari