Salut engega una campanya per descongestionar les urgències

  • La campanya vol contribuir a descol·lapsar les urgències dels hospitals però també oferir una atenció sanitària més àgil i ràpida (Font: premsa.gencat.cat)

    La campanya vol contribuir a descol·lapsar les urgències dels hospitals però també oferir una atenció sanitària més àgil i ràpida (Font: premsa.gencat.cat)

  • Imatge de la presentació de la campanya “Creus que has d’anar a urgències? Truca al 061” (Font:  premsa.gencat.cat)

    Imatge de la presentació de la campanya “Creus que has d’anar a urgències? Truca al 061” (Font: premsa.gencat.cat)

L’objectiu de la campanya “Creus que has d’anar a urgències? Truca al 061” és oferir una orientació sanitària de qualitat, canalitzar millor l’atenció d’urgència de menor gravetat i fomentar un bon ús dels serveis d’urgències.

El Govern de la Generalitat, a través del Departament de Salut, ha impulsat la campanya informativa “Creus que has d’anar a urgències? Truca al 061” per fomentar l’ús del servei 061 CatSalut Respon entre la població que necessita un servei d’urgències en cas d’un problema de salut. Pel Departament de Salut, potenciar aquest servei és fonamental per atendre més adequadament les necessitats de salut dels ciutadans. 

La campanya vol conscienciar a la ciutadania dels beneficis d’utilitzar aquest servei com, per exemple, per saber a quin centre cal anar per rebre l’atenció més ràpida, a fi d’estalviar desplaçaments i temps d’espera innecessaris. Aquest servei funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i està format per un equip de més de 200 professionals de la salut.

Diàriament, una mitjana de 9.500 persones (unes 10.500 durant l’epidèmia de la grip) acudeixen els serveis d’urgències d’un hospital, un 64% de les quals presenten molèsties o problemes de salut que o bé no són una urgència, i, per tant, podrien esperar a la programació d’una visita amb el metge de capçalera, o bé són una urgència de poca gravetat que podria ser tractada en un altre centre de la xarxa assistencial, com ara per exemple els CUAP, o fins i tot ser resolta amb un consell telefònic a través del 061. De fet, es calcula que el percentatge de persones que acudeixen als serveis d’urgències d’hospitals de Catalunya prèvia consulta al 061 CatSalutRespon no supera l’11%.

La campanya forma part d’un ampli conjunt de mesures impulsades pel Departament de Salut per fomentar i millorar la gestió dels serveis d’urgències. En aquest sentit, aquest any la conselleria ha incrementat en un milió d’euros els recursos destinats a les urgències d'hivern per fer front a la demanda. A més, s’està elaborant el Pla Nacional d’Urgències que es presentarà durant aquest primer trimestre del 2017. 

061 CatSalut Respon

Durant el 2016, el 061 CatSalut Respon va rebre un total de 1.992.981 alertes sanitàries corresponents a 1.473.609 incidents. El 40% d’aquests incidents (595.156) es van resoldre telefònicament, a través d’un consell de salut, donant informació o derivant el ciutadà a un centre sanitari, mentre que el 60% restant van requerir la mobilització de 1.050.430 recursos.

Afegeix un comentari nou