Salut engega una nova edició del programa adreçat als cuidadors de pacients amb Alzheimer

FCVS
Imatge de les mans d'una persona gran agafades per una cuidadora Font: Fundació ACE
El Programa té com a finalitat promoure canvi d'hàbits que millorin la qualitat de vida del cuidador i la convivència amb la persona a la que cuida.
Paraules relacionades amb l'alzheimer Font: Pixabay
S'estima que a Catalunya més de 86.000 persones pateixen Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva.

Salut engega una nova edició del programa adreçat als cuidadors de pacients amb Alzheimer

FCVS

Resum: 

L'objectiu del Programa Cuidador Expert Catalunya® és promoure les habilitats i capacitats dels cuidadors i millorar la qualitat de vida dels pacients.

El Departament de Salut posarà en marxa una nova edició formativa del Programa Cuidador Expert Catalunya® a diferents centres sanitaris de Catalunya. Més de cent cuidadors ja han passat per aquests grups, que es va implementar l’any 2015 com a prova pilot en alguns CAP com Casernes i Sant Martí de Provençals.

El Programa té com a objectiu, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències del cuidador expert amb la resta de cuidadors, promoure el canvi d’hàbits per tal de millorar la seva qualitat de vida i la convivència amb la persona que cuida. La iniciativa s’adreça a cuidadors de persones amb malalties cròniques complexes, demències, trastorns mentals greus, dany cerebral o d’infants amb una malaltia crònica.

La nova edició, amb un nombre de places limitat, consta de nou sessions d’una hora i mitja de durada cada una, al llarg d’uns dos mesos i mig. Aquestes trobades volen garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants del grup. Durant les sessions, el professional sanitari desenvolupa un paper d’observador tot i que, en el cas que sigui necessari, també pot actuar o intervenir.

El Programa Cuidador Expert Catalunya® és un dels projectes que el Departament de Salut té en marxa per donar resposta a les necessitats de les persones amb demències. L’any 2012 també es va impulsar la targeta sanitària individual Cuida’m o TSI Cuida’m, que identifica aquelles persones que necessiten un conjunt d’actuacions diferenciades en la seva relació amb els serveis sanitaris.

La malaltia neurodegenerativa més comuna entre les persones grans

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva i s’ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans, que cada vegada té més persones afectades com a conseqüència de l’envelliment de la població. S’estima que a Catalunya més de 86.000 persones tenen Alzheimer.

La malaltia produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per fer la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta.

Afegeix un comentari nou