Toni Codina: "Només podrem créixer socialment amb l'energia de la societat civil organitzada"

Fundació Autònoma Solidaria
Autor/a: 
Elena Albouy
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Toni Codina: "Només podrem créixer socialment amb l'energia de la societat civil organitzada"

Autor/a: 
Elena Albouy
Fundació Autònoma Solidaria

Resum: 

En quin estat es troba el tercer sector a Catalunya? Què cal millorar per avançar cap a una societat més igualitària? Toni Codina, Director General de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, respon a xarxanet.org.

Implicat en el món associatiu i en l'educació en el lleure des dels anys 80, així com en l'àmbit de la cooperació internacional, Toni Codina és Director General de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya des de l'any 2007.

Amb motiu del V Congrés del Tercer Sector Social, Toni Codina comparteix amb Xarxanet.org una reflexió sobre l'estat de salut del tercer sector, els reptes que cal afrontar i com "créixer socialment".

Quin rol juguen les entitats, organitzacions no governamentals i associacions en la missió d'avançar cap a una societat més igualitària?

Créixer socialment, que és el lema d'aquest V Congrés, només ho podrem fer a Catalunya comptant amb les energies i la col·laboració de la societat civil organitzada. Els països socialment més avançats són els que compten amb un Tercer Sector fort i eficient que col·labora estretament amb els Governs i Administracions. Un Tercer Sector que, no només mobilitza la solidaritat ciutadana, sinó que també aporta professionalitat, expertesa i vocació de servei públic. La lluita contra la pobresa i per la igualtat d'oportunitats només la guanyarem a partir d'un esforç compartit entre els poders públics i el Tercer Sector.

Fan prou les institucions públiques per avançar en aquest repte?

El model de col·laboració entre les Administracions i el Tercer Sector necessita millorar molt encara en l'àmbit social. Així com en altres àmbits, com el sanitari o l'educatiu, està molt consolidat, en el camp dels serveis socials i d'atenció a les persones dependents o més vulnerables, les fórmules existents estan plenes de dificultats. La transposició de les noves directives europees de contractació i l'extensió de la nova modalitat dels "concerts socials" poden aportar una millora important en aquests anys vinent.

"1 de cada 4 catalans i catalanes col·laboren amb les entitats socials. Això és el que ens permet atendre més de dos milions de persones a Catalunya"

I nosaltres en el nostre dia a dia?

Pel que fa a la participació i col·laboració de les persones amb les entitats socials, la legislació de mecenatge actual hi ajuda ben poc, perquè no incentiva prou les donacions a les entitats, a diferència de la majoria de països del nostre entorn. Mentre això no se solucioni és poc probable que es produeixi un increment significatiu de recursos privats cap al Tercer Sector.

Quin és "l'estat de salut" del Tercer Sector a Catalunya? En què ha millorat i què cal corregir?

La principal força del Tercer Sector Social és el capital social que té al darrere. 1 de cada 4 catalans col·laboren amb les entitats socials, sigui com a socis, donants, voluntaris o voluntàries o professionals. I aquest capital social gaudeix de bona salut, perquè fins i tot s'ha ampliat en aquests anys de crisi econòmica. Això és el que ens permet atendre més de dos milions de persones a Catalunya i de fer-ho amb uns ingressos que són d'origen privat en prop d'un 50%. I això també és un coixí que explica que tantes entitats hagin continuat donant servei a les persones en aquests anys tan difícils, malgrat les retallades i els retards en els pagaments de les Administracions.

Com pot contribuir el Congrés a enfortir o fer créixer el Tercer Sector?

Des que va néixer la Taula del Tercer Sector, fa tretze anys, els congressos que venim organitzant cada dos o tres anys són el principal moment en què les entitats socials catalanes reflexionem juntes sobre els nostres desafiaments i sobre com podem millorar la nostra aportació a la societat catalana. Els congressos enforteixen el sector en cohesió interna, en la construcció d'un discurs col·lectiu i en fer arribar el nostre missatge a tota la societat.

Afegeix un comentari nou