Àmbit de la notícia
Social

'TranSaludable, un podcast amb Alma', pel dret a la salut de les persones trans

Entitat redactora
creaRSA SCCL
Autor/a
Alma Pereira Bonet
  • imagen_xarxanet.png
    Alma Pereira conduïnt TranSaludable, un podcast amb Alma
  • imagen_xarxanet_3.png
    Enregistrament de TranSaludable, un podcast amb Alma a Ràdio Hostafrancs
  • portada_xarxanet.png

'TranSaludable' és una iniciativa conformada per una enquesta, una campanya de sensibilització i un podcast per visibilitzar la realitat de la salut de les persones trans a Catalunya.  

Tal com ho defineix l'OMS, entenem el concepte de salut com un conjunt equilibrat de benestar físic, mental i social, i no només com l'absencia de malestar físic. Així doncs, podem dir que la salut de les persones trans està constantment mermada a molts sectors (sanitari, laboral, educatiu, legislatiu, familiar, cultural) de la nostra societat. Diversos estudis, per part de la FELGTB+ o de l'UGT, i aquest inici d'any amb la notícia de l'agressió trànsfoba cap a una dona trans a Poble Sec, confirmen aquesta gran malaltia social anomenada transfòbia.

Amb tot, urgeix una gran necessitat de visibilitzar i eradicar les diverses discriminacions i vulneracions que pateixen les persones trans en tot els àmbits de la vida. D'aquesta manera, TranSaludable consisteix en:

Una enquesta anònima que respon a 2 qüestions, per una banda sobre les experiències positives i per l'altra sobre les negatives, que hem tingut les persones transgènere utilitzant el servei públic de salut. 

Amb les respostes, una campanya de sensibilització amb breus clips audiovisuals que dongui a conèixer les realitats vivencials que ens hagin transmès les persones transgènere enquestades que s'han prestat a participar d'aquesta.

 

 

I, finalment, TranSaludable, un podcast amb Alma. Conduïts per l’activista, cantant, humanista digital i musicòloga transexual Alma Pereira, en format d’entrevista i xerrada distesa, es produeixen una sèrie de capítols en els quals tracten els diversos temes que conformen el dret a la salut de les persones transgènere, des d’un to informatiu alhora que reivindicatiu i humorístic. Els capítols, es poden trobar al canal de Youtube de l'entitat i s'organitzen per les següent temàtiques:

 

 
  1. Salut. Capítol introductori del podcast on s'exposen i parlen sobre les bones i males pràctiques que experimenten les persones transgènere a la sanitat pública catalana, amb li Vaca López (Informàtiqui i usuarii del servei Trànsit) i Jordi Reviriego (Metge a la unitat de Barcelona del servei Trànsit).
  2. Història Transgènere. Mitjançant l’ajuda de li Ross Pérez i la Carmen Joa, totis dos graduadis de la primera promoció del grau d’Estudis Socioculturals de Gènere de l’UAB, explorem sobre quin és el paper de les persones transgènere a l’història de diverses cultures.
  3. Ciutadania, política i persones trans. Qüestionant i analitzant la política i lleis autonòmiques i espanyoles, reflexionen sobre la realitat de les persones transgènere a la nostra legislació i política, juntament amb Uriel Pujol (Antropòleg social i cultural) i Pato González (advocada feminista i integrant del grup Antígona).
  4. Les persones trans al món laboral. Mitjançant les experiències laborals i actuals ocupacions de Roberto (treballadori al servei Ca l’Enredus) i Tom i Kat (líder i participant del projecte Empatravas), visualitzen les diverses formes de discriminació que pot experimentar una persona trans a un procés d’empleació o a dins del propi treball, així com eines i bones pràctiques per eradicar aquestes discriminacions.
  5. Les persones trans al món laboral BONUS: treball sexual. Juntament amb Marikarmen Free (DJ, activista i treballadora sexual), parlen concretament sobre la realitat de les persones trans que es dediquen o s’han dedicat parcial o totalment al treball sexual, tocant temes com la putofòbia o els abusos i conductes trànsfobes al àmbit sexual. Advertència: aquest podcast té continguts que poden ferir la sensibilitat d’algunes persones. 
  6. Salut II. De la mà de Jules (persona no binària autista i queer) i d'Alejandro Noriega de Jesús (activista pels drets LGTBIQ+ i psicòleg especialitzat en realitats LGTBIQ+), parlen sobre l’atenció psicològica que reben les persones transgènere a la sanitat pública, així com de punts en comú que podem presentar les persones transgènere a la nostra salut mental visquent a una societat esencialment trànsfoba.
  7. Les persones trans al món educatiu. Plantejant quin és el paper de la realitat transgènere al món educatiu, ja sigui com a subjecte d’estudi, com a estudiants o com professorat, raonen sobre com poden encaixar, de manera efectiva, les dinàmiques i realitats transgènere a dins del món educatiu, juntament amb Meri Torras (Co-coordinadora del Màster de gènere a la UAB i professora al Grau d’estudis socioculturals de gènere a la UAB) i Ingrid Agut (Professora al Màster de gènere a la UAB i professora al Grau d’educació de la UAB).
  8. Família i persones trans. Desde la experiència de Pepe (president d’AMPGYL i pare de dos infants) i Gael (portaveu de Famílies Trans i pare de dos infants), parlen sobre les discriminacions específiques que poden rebre les persones transgènere al cercle familiar i sobre com intentar combatre-les, a més de les bones pràctiques que poden realitzar com a familiars d’una persona transgènere.
  9. Persones trans migrants. Amb les experiències vivencials i laborals de Johanna Mata (refugiada d’Honduras i tècnica de l’associació Acathi) i Tom (líder del projecte Empatravas), reflexionen sobre la doble discriminació que reben les persones transgènere migrants a la nostra societat, així com de posibles eines per ajudar a paliar aquesta realitat.
  10. Art, cultura i persones trans. Exposant els tòpics, estigmes i prejudicis al voltant de les realitats trans al món cultural i artístic, parlen sobre les discriminacions i posibles bones pràctiques a la mà de les persones trans dins d’aquest sector, amb Rubén Evangelista (Mother of Queer a xarxes socials, il·lustradori i figura queer).
  11. Art, cultura i persones trans BONUS: Música, performance i persones trans. Juntament amb les integrants de la banda musical Las Marikarmen María i Victoria, donen a conèixer les experiències de realitats queer i transgènere a dins de la indústria musical.
  12. Salut III. Com a capítol de cloenda d’aquesta temporada del podcast, parlen sobre estadístiques al respecte del maltracte que reben les persones transgènere a la sanitat pública i incidim a les bones pràctiques que necessiten que es reprodueixin per eradicar la transfobia que ens nega la correcta atenció sanitària a Catalunya, juntament amb Berta (antropòloga social i usuàrie de Trànsit) i Lina Mulero (agent de salut a la unitat de Barcelona del servei Trànsit i portaveu de Plataforma Trans*forma la Salut).

Podeu seguir els podcast i la campanya de sensibilització al canal de Youtube.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari