Un codi vetllarà per la presència no estereotipada de les persones LGBTI als mitjans

FCVS
Bandera LGTBI Font: #LeyIgualdadLGTBI
El codi pretén vetllar per una presència normalitzada i no estereotipada del col·lectiu LGTBI en els mitjans de comunicació.
Imatge de la presentació del codi elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Col·legi de Periodistes  Font: Generalitat de Catalunya
Imatge de la presentació del codi elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Col·legi de Periodistes
Portada del document "Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals en els mitjans audiovisuals" Font: Generalitat de Catalunya
Portada del document "Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals en els mitjans audiovisuals"

Un codi vetllarà per la presència no estereotipada de les persones LGBTI als mitjans

FCVS

Resum: 

El CAC, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Col·legi de Periodistes han presentat aquesta nova eina de treball adreçada als professionals de la comunicació.

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha elaborat un codi de recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) als mitjans audiovisuals.

El text neix amb l’objectiu de vetllar per una presència normalitzada i no estereotipada d’aquests col·lectius i suposa una nova eina de treball per als professionals dels mitjans de comunicació, com també per a les productores audiovisuals i de l’àmbit de la publicitat.

El document "Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals en els mitjans audiovisuals" formula 19 recomanacions que fan referència al llenguatge, els recursos visuals, la informació, la ficció, l'entreteniment i la publicitat. També dóna resposta a l’article 15 de la Llei 11/2014, per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l’LGBTIfòbia, que estableix que el CAC ha de vetllar perquè els mitjans de comunicació no vulnerin els principis d’aquesta llei.

Entre les recomanacions que apunta el document sobre el llenguatge està no utilitzar expressions discriminatòries ni ridiculitzadores, no tractar la transidentitat i la intersexualitat com a patologies, donar visibilitat a les persones LGTBI infrarepresentades com els ancians, les dones i els immigrants, i l'ús d'un llenguatge precís i un to neutre per evitar dobles lectures.

A banda, la guia incorpora un glossari per aclarir els conceptes principals relacionats amb la construcció social del gènere, així com un llistat d’expressions que cal evitar i les expressions inclusives corresponents. També disposa d'un apartat de recursos amb una relació d’entitats i associacions de persones LGBTI, així com de grups de recerca universitaris experts en el tema o bibliografia de referència sobre les persones LGBTI i els mitjans de comunicació.

Finalment, davant una representació o contingut que es consideri inadequat o estigmatitzant pel que fa al tractament, el codi insta a adreçar-se al CAC o bé a l’Àrea per a la igualtat de tracte i no discriminació de persones lesbianes, gais, transgènere i bisexuals.

Afegeix un comentari nou