Un còmic documental de la Creu Roja sensibilitza sobre els desplaçaments forçats de les dones refugiades

FCVS
Il·lustració de portada del còmic. Font: Creu Roja
Il·lustració de portada del còmic. Font: Creu Roja
Imatge de la campanya "Quan tanco els ulls, recordo". Font: Creu Roja
Imatge de la campanya "Quan tanco els ulls, recordo". Font: Creu Roja
Cristina Bueno, autora del còmic. Font: Diario de Navarra
Cristina Bueno, autora del còmic. Font: Diario de Navarra

Un còmic documental de la Creu Roja sensibilitza sobre els desplaçaments forçats de les dones refugiades

FCVS

Resum: 

‘Quan tanco els ulls, recordo’ és una obra de no-ficció que utilitza tècniques de la literatura i incorpora la perspectiva de gènere en l’anàlisi de les rutes migratòries.

La Zarah i els seus tres fills (la Mariam, la Rana i el Salim) són els protagonistes d’una obra literària per sensibilitzar sobre els desplaçaments forçats de les persones refugiades, i en concret, de les dones. ‘Quan tanco els ulls, recordo’, és el còmic documental que ha produït la Creu Roja, un treball de no-ficció basat en el marc del fenomen migratori que viu Europa en els darrers anys i que, en les seves pàgines, incorpora la perspectiva de gènere a totes les etapes, des de l’inici de la ruta migratòria fins a l’acollida o la integració d’aquest col·lectiu a les societats d’arribada.

La història s’emplaça a Síria. Bombardejos, franctiradors, saquejos a la ciutat d’Aleph... És en aquest context on la Zarah es debat entre la persistència i la lluita, un moment en el qual ha de pensar en la vida dels seus tres fills. El viatge forçat, sovint, està ple de complicacions i perills, però també és un bri d’esperança per a moltes persones que es veuen en la mateixa situació que la protagonista del còmic. “Les dones són absolutament imprescindibles a l’hora de donar esperança i permetre que les seves famílies tirin endavant en les situacions més difícils”, afirma l’ex-president de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, Tadatero Konoé.

El còmic parla sobre els drets i les situacions de vulnerabilitat de les dones i nenes al llarg de les rutes migratòries, amb una riquesa narrativa que combina relat escrit i il·lustració. L’autora del còmic, Cristina Bueno, ha editat l’obra juntament amb Norma Editorial i ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Actualment es poden llegir tres versions al web: en català, castellà i anglès.

A més, l’obra literària està acompanyada d’una guia pedagògica complementària per compartir propostes i possibilitats per implantar aquest recurs en entorns diversos: centres educatius, esplais, centres cívics, etc. A partir del setembre es farà una distribució arreu del territori en col·laboració amb municipis que ja han desenvolupat accions similars en els darrers mesos. L’eina, tanmateix, servirà per fer incidència a les autoritats polítiques i fomentarà un major coneixement de les causes i conseqüències dels conflictes armats, amb especial èmfasi en la guerra de Síria.

Afegeix un comentari nou