Un còmic documental de la Creu Roja sensibilitza sobre els desplaçaments forçats de les dones refugiades

FCVS
Il·lustració de portada del còmic.
Il·lustració de portada del còmic.
Imatge de la campanya "Quan tanco els ulls, recordo".
Imatge de la campanya "Quan tanco els ulls, recordo".
Cristina Bueno, autora del còmic.
Cristina Bueno, autora del còmic.

Un còmic documental de la Creu Roja sensibilitza sobre els desplaçaments forçats de les dones refugiades

FCVS

Resum: 

‘Quan tanco els ulls, recordo’ és una obra de no-ficció que utilitza tècniques de la literatura i incorpora la perspectiva de gènere en l’anàlisi de les rutes migratòries.

La Zarah i els seus tres fills (la Mariam, la Rana i el Salim) són els protagonistes d’una obra literària per sensibilitzar sobre els desplaçaments forçats de les persones refugiades, i en concret, de les dones. ‘Quan tanco els ulls, recordo’, és el còmic documental que ha produït la Creu Roja, un treball de no-ficció basat en el marc del fenomen migratori que viu Europa en els darrers anys i que, en les seves pàgines, incorpora la perspectiva de gènere a totes les etapes, des de l’inici de la ruta migratòria fins a l’acollida o la integració d’aquest col·lectiu a les societats d’arribada.

La història s’emplaça a Síria. Bombardejos, franctiradors, saquejos a la ciutat d’Aleph... És en aquest context on la Zarah es debat entre la persistència i la lluita, un moment en el qual ha de pensar en la vida dels seus tres fills. El viatge forçat, sovint, està ple de complicacions i perills, però també és un bri d’esperança per a moltes persones que es veuen en la mateixa situació que la protagonista del còmic. “Les dones són absolutament imprescindibles a l’hora de donar esperança i permetre que les seves famílies tirin endavant en les situacions més difícils”, afirma l’ex-president de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, Tadatero Konoé.

El còmic parla sobre els drets i les situacions de vulnerabilitat de les dones i nenes al llarg de les rutes migratòries, amb una riquesa narrativa que combina relat escrit i il·lustració. L’autora del còmic, Cristina Bueno, ha editat l’obra juntament amb Norma Editorial i ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Actualment es poden llegir tres versions al web: en català, castellà i anglès.

A més, l’obra literària està acompanyada d’una guia pedagògica complementària per compartir propostes i possibilitats per implantar aquest recurs en entorns diversos: centres educatius, esplais, centres cívics, etc. A partir del setembre es farà una distribució arreu del territori en col·laboració amb municipis que ja han desenvolupat accions similars en els darrers mesos. L’eina, tanmateix, servirà per fer incidència a les autoritats polítiques i fomentarà un major coneixement de les causes i conseqüències dels conflictes armats, amb especial èmfasi en la guerra de Síria.