Un exemple a seguir: “dones lluitadores disposades a refer la seva vida aquí”

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Ignasi Escudero Ruiz
Catnova treballa per la inclusió de col·lectius vulnerables. Font: Catnova
Catnova treballa per la inclusió de col·lectius vulnerables. Font: Catnova

Un exemple a seguir: “dones lluitadores disposades a refer la seva vida aquí”

Autor/a: 
Ignasi Escudero Ruiz
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

L’Associació Catnova impulsa des de l’any passat formacions professionalitzadores per a dones migrades en situació no regularitzada administrativament.

Es calcula que unes 100.000 persones resideixen a Catalunya en situació administrativa irregular. D’aquestes, la majoria són dones que han arribat al nostre país “disposades a refer la seva vida buscant un futur millor per a elles i les seves famílies”, destaca Raquel Salas, coordinadora d’operacions de l’Associació Catnova. Les descriu com a “dones lluitadores, un exemple a seguir”.

L’entitat impulsa un projecte per tal de proporcionar formació dirigida a la inserció laboral. Des de l’inici del programa, l’any 2022, ja hi han participat 150 dones. “El procés de regularització és molt exigent”, relata, un fet estructural que s’afegeix al fet que moltes d’elles són monomarentals “sigui amb els fills aquí o al país d’origen, o a ambdós llocs”. Aquesta situació fa que la necessitat d’una feina sigui imperiosa i a la vegada força difícil d’aconseguir.

“Estem parlant, en la majoria de casos, de feines no declarades. Això suposa unes condicions laborals molt pitjors de les que haurien de tenir”, denuncia. Per fer front a aquesta vulnerabilitat l’entitat ofereix una formació ben completa. Amb una durada de fins a 180 hores, el curs s’estructura en una primera part en què es treballen competències transversals i digitals. Eines de gran utilitat a l’hora d’enfrontar-se a un entorn laboral advers, però també per tal de desenvolupar el seu dia a dia amb una major capacitació.

“En tractar-se de dones en situació administrativa irregular, el sistema no permet fer pràctiques en empreses”, explica. Un fet que des de l’entitat salven oferint un opció de treball voluntari en entitats socials o empreses. “La segona part de la formació ofereix una especialització en cures a les persones, auxiliar d’administració o atenció al client”, uns itineraris que es complementen amb el voluntariat, adquirint unes competències pràctiques que poden acreditar més endavant.

El curs compta amb la certificació de la Càtedra UNESCO de la Universitat Abat Oliba i, amb només un any de recorregut, ja compten amb un 30% d’insercions en el mercat de treball. Una fita a la qual algunes dones han pogut arribar amb acompanyament i orientació, aconseguint la regularització administrativa.

L’Associació Catnova acompanya, des de fa 15 anys, “els col·lectius més vulnerables”. Les persones participants de l’entitat han estat, tradicionalment, nouvingudes. Ara es plantegen ampliar horitzons: “no només volem oferir itineraris individualitzats a persones que han viscut un procés migratori, també a les que han nascut aquí, però es troben en una situació de vulnerabilitat”, remarca Salas.

Una de les iniciatives estrella de l’associació són les rutes per donar a conèixer la ciutat de Barcelona a persones migrades. Un espai de socialització i descoberta de la què ara és la seva ciutat que compleix un objectiu central: “conèixer noves persones i fer amigues. Quan has deixat la família i amistats al teu país fer noves amistats és una necessitat per tirar endavant”.

Afegeix un comentari nou