Un gos o un gat, més que una joguina

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Un gos o un gat, més que una joguina

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

La campanya #NoSónUnaJoguina, impulsada per la Fundació Affinity, vol conscienciar la població de la importància de reflexionar abans de fer-se càrrec d'una mascota.

Com cada Nadal, l’època de l’any en què més gent regala mascotes, la Fundació Affinity ha tornat a llençar una campanya de conscienciació per recordar la responsabilitat que comporta tenir un gos o un gat a casa.

“No els maltractis. No els utilitzis. No els abandonis com si fossin una joguina”. Així acaba el vídeo de #NoSónUnaJoguina, que ja ha estat compartit per 80.000 usuaris i usuàries de Facebook i persones influents com l’actor de Màlaga Dani Rovira, que ha publicat un vídeo en defensa dels drets dels animals i d’un Nadal responsable.

El vídeo plasma escenes quotidianes i emotives d’un nen jugant amb el seu gos, un membre més a la família des que el van recollir del carrer. Mostra els blancs i els negres de tenir un gos i, al final, es veu el nen obrint una caixa de regal i trobant-se amb un gos de peluix.

“Cada any llancem una campanya per Nadal perquè són dates molt crítiques. Tothom estem buscant el regal ideal i pots estar temptat de comprar un cadell sense tenir molt clar el compromís que suposa”, ha explicat la directora de la Fundació Affinity, Isabel Buil.

Tot i que les protectores fomenten l’adopció en detriment de la compra d’animals, #NoSónUnaJoguina se centra més en la reflexió prèvia que ha de fer qualsevol abans de tenir un animal. “L’important és que sàpigues que seràs capaç de mantenir-lo durant tota la seva vida, que no tinguis expectatives faltes i que no consideris que en algun moment pot ser vàlid abandonar-lo”, ha aclarit Buil.

137.000 gats i gossos es recullen cada any

Des de finals del 2007, el nombre d’animals recollits per les protectores ha disminuït un 12%. “La reducció és molt subtil quan veus les xifres absolutes”, ha dit Buil, referint-se als 137.800 gats i gossos que es van recollir a l’Estat espanyol durant el 2015.

L’estudi d’abandonament i adopció 2016, elaborat per la Fundació Affinity, mostra que el 19% del total d’animals que van arribar a un refugi l’any passat, es van retornar als seus propietaris. El 44% van ser adoptats, el 14% es van quedar al refugi i al 10% se’ls va sacrificar.

La sensibilitat de moltes persones davant del problema de l’abandonament és la principal causa per la qual la gent decideix adoptar un gos o un gat en un refugi d’animals. Concretament, el 38,5% dels que adopten ho fan per aquesta raó, segons l’estudi de l’associació.

La segona causa és el desig de col·laborar amb una entitat de protecció animal (20,2%) i la tercera, la recomanació de persones amigues o conegudes (14,8%).

“S’està sumant molta gent a la campanya, perquè la gent cada vegada està més conscienciada, però encara hi ha moltes persones que opten per l’abandonament”, ha apuntat Buil, satisfeta per la repercussió que està tenint el vídeo.

Apostem per l'adopció

El vídeo no aprofundeix en el debat sobre l’ètica d’adoptar o comprar, però Buil ha enumerat alguns dels motius pels quals es decanta per l’adopció.

No és necessari acudir a la compra perquè hi ha moltíssims tipus de gossos i gats a les protectores i pots rebre consells de primera mà de les persones que han cuidat durant mesos els animals. Quan compres, ningú et pot explicar com és el caràcter d’aquell animal”, ha subratllat Buil.

Una altra raó que empeny a adoptar és, sovint, el preu. Normalment, el cost de compra d’un animal és més alt que el que es paga per una adopció. “Hi ha protectores de tot tipus. Privades, públiques, grans, petites... Cadascuna té polítiques diferents. Algunes et poden fer pagar fins a 150 euros i d’altres només et demanaran un donatiu”, ha explicat la presidenta.

Les persones interessades a fer voluntariat, poden contactar a través del blog dels voluntaris del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB).

Afegeix un comentari nou