Un Sant Jordi que dona veu a les persones més vulnerables
Comparteix
A la diada d’enguany, Càritas ha demanat a les persones que atén que facin un escrit que serà recitat a través de les xarxes socials per veus mediàtiques del món cultural.
Abans de la pandèmia, Càritas sempre organitzava un seguit d’activitats per la diada de Sant Jordi. L’any anterior a la Covid-19, va realitzar des de la clàssica venda de roses solidàries fins a la creació d’un espai de dibuix per als i les més petites, acompanyat d’un espectacle de màgia. També van impartir tallers de roses de carmel, de polseres i per fer el teu propi punt de llibre, destinant tot el recaptat als propis projectes d’accions socials.
Però aquest any, igual que va passar l’any anterior, celebraran la diada de forma telemàtica. Marta Plujà, tècnica de campanyes i sensibilització de Càritas, explica que tot i ser un dia que volen celebrar amb proximitat i estant els uns amb els altres, el format en línia els fa ser conscients de la gent que constantment els dona suport.
“Sant Jordi no és una festa per ser virtual, és una festa de proximitat, per sortir al carrer i gaudir-lo, però per segon any consecutiu això no podrà ser. Tot i així, podem dir que les persones que creuen en nosaltres estan al nostre costat d’una manera o una altre, es deixen sentir i ens escolten”.
“El lema d’aquest any és ‘Comparteix Sant Jordi’ perquè creiem que precisament Sant Jordi és una festa de la cultura i la cultura té molt a veure amb la cura de la persona i, per tant, si es comparteix estem cuidant a les persones que tenim al nostre entorn, en el nostre cas, les que es troben en pitjor situació, amb un acte altruista i de solidaritat amb mot valor”, apunta Plujà.
Donar veu a les persones més vulnerables
Tot i que l’entitat no podrà sortir al carrer per portar a terme les seves activitats habituals, estarà molt present a les xarxes socials com Twitter, Facebook i Instagram.
Enguany, l’entitat ha demanat a les persones que atenen i que escriuen que facin un poema, un conte o una reflexió perquè el llegeixi una persona amb projecció mediàtica. “Aquest any hem volgut donar visibilitat a les persones que es troben en una situació de més fragilitat, la seva veu s’escoltarà a través de persones com Àlex Corretja, Martina Klein o Ivan Massaguer”, apunta Plujà.
A la llista de personatges mediàtics hi seran presents artistes del món de la cultura, el teatre, la televisió i el cinema. “Són gent que d’alguna manera estan vinculades amb Càritas o tenen una afinitat amb els nostres valors”, afegeix Plujà.
L’entitat també difondra el conte ‘El castell de la Mireia’ i posarà a disposició de la ciutadania uns dibuixos perquè els més petits els puguin pintar i penjar als seus balcons.
“Aquest any no hi haurà roses físiques perquè preferim que les vengui el mateix gremi de les flors, que també s’ha vist afectat per la pandèmia. Tot i així, tindrem una rosa virtual que donarem a tothom que participi a les nostres activitats o faci un donatiu”, assenyala Plujà.
Covid-19, obre els ulls, una lectura social i ecològica de la pandèmia
Aquest 12 d’abril, el Museu Diocesà de Barcelona ha estrenat la nova exposició ‘Covid-19, obre els ulls, una lectura social i ecològica de la pandèmia’. A més d’analitzar socialment i ecològica la pandèmia, l’exposició explica l’acció de Càritas durant aquest darrer any amb la mirada posada en les claus que permetran encarar el futur social per no deixar ningú al marge.
“Intentem fer una reflexió de cara al futur, ja que ens trobem en una cruïlla i la situació reclama canviar de paradigma perquè puguem construir una nova etapa amb els valors de la cura, posar la persona al centre i intentar que la seguretat no sigui militar, sinó basada en la dignitat de la persona i el treball decent”, remarca Plujà.
Afegeix un nou comentari