Voluntaris i infants: relacions d’igual a igual

  • Taller CROMA a l'escola Juan Ramón Jiménez (Sabadell). Font: FAS

    Taller CROMA a l'escola Juan Ramón Jiménez (Sabadell). Font: FAS

  • Visita a la UAB dels participants del programa CROMA el curs passat. Font: FAS

    Visita a la UAB dels participants del programa CROMA el curs passat. Font: FAS

  • Taller CROMA a l'escola Xarau (Cerdanyola del Vallès). Font: FAS

    Taller CROMA a l'escola Xarau (Cerdanyola del Vallès). Font: FAS

El programa socioeducatiu CROMA de la Fundació Autònoma Solidària ja ha tornat a les aules d’alguns centres educatius. Està previst que aquest any uns 240 infants i joves siguin beneficiaris del CROMA, el qual de moment ja compta amb 48 estudiants de la UAB vinculats, tant voluntaris, becaris com estudiants de pràctiques, que fan possible la seva realització.

Aquest mes d'octubre la Fundació Autònoma Solidària (FAS) ha iniciat un any més els tallers d'estudi del Programa socioeducatiu CROMA a alguns centres educatius propers a la Universitat Autònoma de Barcelona. Està previst que aproximadament 240 infants i joves es beneficiïn del programa aquest curs i durant aquestes primeres setmanes d'octubre ja s'han engegat els tallers a les escoles de primària de Cerdanyola del Vallès i Sabadell. Està previst que a partir del novembre s'iniciïn també els tallers als centres de secundària de Rubí: Duc de Montblanc i Estatut.

El programa CROMA (Cohesió, Referent, Oportunitat, Motivació i Autonomia) es realitza des del 2009 i acompanya infants i joves que no assoleixen els objectius escolars a causa de circumstàncies socioculturals. En molts casos són fills de famílies nouvingudes, de tal manera que el desconeixement de la llengua provocao agreuja el baix rendiment acadèmic. La participació de voluntaris universitaris és clau pel funcionament d’aquest programa.

El fet de posar en contacte estudiants universitaris amb altres de més joves fa que aquests segons tinguin un referent clar del que és la universitat i d’aquesta manera poden obrir noves portes pel que fa al seu futur tant a nivell educatiu, laboral com social. El programa socioeducatiu de la FAS va néixer fa 6 anys a una escola de primària de Cerdanyola del Vallès i el 2009, amb l’extensió dels tallers als centres de secundària, va passar a anomenar-se CROMA. Actualment es desenvolupa en el marc del Pla PROA (Programas de Refuerzo, Orientación y Apoya), un recurs que posen a l’abast d’escoles i instituts el Ministeri d’Educació i el Departament d’Educació de la Generalitat.

La situació econòmica actual ha fet que els recursos econòmics dels centres hagin disminuït i el Pla Educatiu d’Entorn, el qual contemplava entre d’altres l’existència de recursos destinats al suport a l’estudi d’infants i joves amb dificultats lingüístiques, s’ha vist afectat de manera considerable per aquesta disminució pressupostaria. Malgrat això, la FAS, gràcies al suport de Fundació La Marató de TV3 i de Fundació “la Caixa” donarà continuïtat al programa durant el curs 2012-2013 duent a terme els tallers i donant així resposta a la necessitat que presenten infants i joves de comptar amb un acompanyament per a la realització dels seus estudis.

La Fundació de la Marató de TV3 ha atorgat suport al Programa CROMA en el marc de la Marató per la pobresa i Fundació “la Caixa” en la línia de suport a projectes d’Interculturalitat i cohesió social.

Durant el curs 2011-2012, CROMA va comptar amb la participació de 72 estudiants universitaris, els quals van atendre 264 infants i joves. De moment, el programa ja compta amb 48 estudiants de la UAB que fent voluntariat, pràctiques o bé a través d'una beca estan vinculats al CROMA aquest curs.

Afegeix un comentari nou