Àmbit de la notícia
Social

"What's up", el projecte que trenca amb el tabú i l'estigma de la salut mental entre els joves

Entitat redactora
FCVS
  • 1 de cada 5 adolescents viu un problema de salut mental
    Un de cada cinc adolescents té un trastorn mental i aquest projecte vol evitar que la salut mental continuï sent un tabú a les aules.
  • Dos alumnes en una aula
    "What’s up! Com vas de salut mental?" aborda la salut mental com un contingut més de les assignatures.

La iniciativa d'Obertament pretén disminuir les probabilitats de conductes discriminatòries envers l'alumnat de secundària que passa per un problema de salut mental.

El projecte "What’s up! Com vas de salut mental?" és una proposta pedagògica destinada a alumnes de 3r d’ESO que ajuda els adolescents a abordar la discriminació associada als problemes de salut mental i involucra l’equip docent. 

Aquest curs 2017-2018, Obertament, juntament amb el Departament d’Ensenyament, torna a posar en marxa aquesta iniciativa pionera i innovadora a les aules catalanes amb l’objectiu d’implementar-lo a 60 instituts per tal d'arribar a uns 3.500 alumnes.

La iniciativa se centra especialment en els adolescents, ja que entre els joves l'estigma pot provocar un retard en la petició d'ajuda i, per tant, en l’inici del tractament. Aquest fet sovint ve derivat dels sentiments d’autodesvalorització i discriminació que comporta l’estigma i augmenten el risc de marginació i aïllament.  

"What’s up!" consta de 9 unitats didàctiques una entre les quals s’inclou una sessió testimonial. Cada professor es pot descarregar de la web el temari de la seva assignatura, que són continguts adaptats a les competències educatives que els pertoca treballar i que inclouen aspectes relacionats amb la salut mental ideats de forma atractiva per l’alumnat.

L’objectiu és que els alumnes es vagin familiaritzant amb el fet de tractar-ho obertament però sense fer-ho explícit. Les unitats didàctiques es combinen amb el relat de la història de vida per part d’una persona que ha passat per l’experiència i que s’ofereix a compartir-la i es presta a respondre totes les preguntes que els estudiants vulguin fer-li.

Finalment, les properes passes seran anar ampliant el projecte a primària i secundària, entitats de lleure, famílies i comunitat, i als territoris on Obertament ja té plans locals de lluita contra l'estigma i, alhora, fer créixer el seu reconeixement a la societat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari