4 consells per celebrar una revetlla de Sant Joan compromesa amb l’entorn natural
Comparteix
Els petards, el foc i els residus que es generen durant les celebracions de la nit del 23 de juny poden malmetre la natura i la biodiversitat i, per evitar-ho, la Fundació Emys proposa indicacions per a dur a terme pràctiques segures.
La nit de Sant Joan és reconeguda per la utilització en excés de petards, castells de foc, bengales i altres artefactes pirotècnics, i per la formació de fogueres per cremar diferents objectes i celebrar el que anomenen la nit més màgica de l’any. La il·lusió, l’alegria i l’entusiasme de donar la benvinguda a l’estiu i gaudir d’una temporada radiant són els desitjos i anhels que més es respiren, i l’ambient de disbauxa i celebració omple els carrers, places i platges dels municipis d’arreu del territori.
L’altra cara de la revetlla és una mica menys agradable: les conseqüències que provoquen la mala utilització dels petards i la poca vigilància de les fogueres, poden malmetre els entorns naturals de platja i bosc i causar danys irreparables a la biodiversitat.
Per a anticipar-se a aquestes situacions i evitar els efectes negatius de la celebració, la Fundació Emys, la qual treballa per a la conservació del territori i la seva biodiversitat, promou consells per festejar el Sant Joan de manera conscient. Us fem saber quines són les quatre indicacions per a celebrar una revetlla de Sant Joan compromesa amb l’entorn natural i la biodiversitat.
[FIL] La nit de Sant Joan ens convida a gaudir de l'#estiu i la festa a l'aire lliure, sovint en boscos, platges i altres espais naturals.
— Fundació Emys (@fundacioemys) June 20, 202
Malauradament, les nostres celebracions poden impactar negativament la #natura pic.twitter.com/uOegZVRw1c
- Evitar fer fogueres sense permís i fora de llocs autoritzats
Per a evitar i prevenir incendis és necessari no formar cap foguera a la vora d’entorns naturals, com praderes, boscos o indrets on hi hagi flora, ja que poden encendre ràpidament la vegetació de la zona. A més, el clima calorós de l'inici de l'estiu i la situació de sequera actual han incrementat la perillositat d’incendi i de focs descontrolats que cal evitar.
- No tirar petards a zones properes als espais naturals
Molt relacionat amb el consell anterior és evitar fer esclatar petards a zones naturals. També, amb la finalitat d'evitar i prevenir incendis, és necessari allunyar el material pirotècnic del bosc, com a mínim a cinc-cents metres de qualsevol tipus de vegetació, segons indiquen els Bombers de Barcelona. A més, està prohibit tirar petards a la vora de líquids inflamables, ja que poden provocar una explosió.
L’ús d’aquests elements pirotècnics també causa malestar a la fauna i genera una quantitat de residus nocius per a les zones naturals.
- Gestionar adequadament els teus residus
És important llençar les deixalles que es generin als contenidors corresponents i no despendre’s d’aquests a la natura. És ben sabut que els productes no biodegradables danyen permanentment el medi ambient i poden produir gasos d’efecte hivernacle, com és el cas de les llaunes que, durant la seva descomposició, emeten diòxid de carboni, òxid de sofre i òxid de nitrogen, entre altres, els quals estan presents a la pluja àcida, segons informa l’Agència Catalana de Residus.
Per evitar contribuir a la contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl, cal recollir i reciclar els residus i deixalles que es generen, en comptes de llençar-los a la natura o fora dels contenidors. Si la revetlla de Sant Joan se celebra en entorns aïllats, com poden ser indrets habituals d'aquesta festa, com les platges o qualsevol altra zona allunyada, és aconsellable dur una bossa per a llençar la brossa.
- Evitar la música forta i els sorolls estridents en espais naturals
La fauna, majoritàriament, sigui silvestre o mascotes, desenvolupa un sentit de l’oïda diferent del de les persones humanes. Per tant, el soroll estrident dels petards i el material pirotècnic és un malson per als animals. Segons informa la Fundació per l’Assessorament i l’Acció en Defensa dels Animals (FAADA), fins i tot hi ha ocells que poden morir per culpa del soroll.
Taquicàrdia, tremolors, falta d’aire, nàusees, atordiment i pèrdua de control, són les conseqüències que poden patir els animals domèstics, segons FAADA. A més, aquestes pràctiques poden empitjorar l’estat de conservació d’algunes espècies protegides, com són el corriol camanegre i la tortuga careta, tal com ho demostra el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC).
Afegeix un nou comentari