Civisme durant la revetlla de Sant Joan per preservar les espècies protegides del litoral

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La música, els crits, els petards o el rebombori ocasionat per les persones que acudeixen a la platja el 23 de juny poden afectar espècies protegides. Font: Llicència CC
La música, els crits, els petards o el rebombori ocasionat per les persones que acudeixen a la platja el 23 de juny poden afectar espècies protegides. Font: Llicència CC
Corriol camanegre fotografiat a una platja de Cubelles. Font: GEPEC-EdC - Xavier Pedro
Corriol camanegre fotografiat a una platja de Cubelles. Font: GEPEC-EdC - Xavier Pedro
La tortuga babaua és la tortuga més present al Mar Mediterrani.  Font: CC
La tortuga babaua és la tortuga més present al Mar Mediterrani. Font: CC

Civisme durant la revetlla de Sant Joan per preservar les espècies protegides del litoral

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El GEPEC-EdC alerta que un mal comportament de la ciutadania a les platges, com l'alt volum de la música, els crits o els petards, podria empitjorar l’estat de conservació del corriol camanegre i la tortuga careta.

La nit de Sant Joan és la nit més màgica de l'any. Suposa un moment de renovació, una nit en la qual es cremen els trastos vells i s'allunyen els mals esperits per celebrar l'inici del solstici d'estiu. No obstant això, no ha de ser una nit de desenfrè, com sovint esdevé la nit més curta de l'any, i alguns dels elements bàsics per celebrar la revetlla, com són la música, els petards, les fogueres, la festa al carrer o els castells de foc, no s'haurien de portar a l'extrem. Si durant la revetlla l'incivisme pren partit, la nit de Sant Joan deixarà de ser màgica.

És el que defensa el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), entitat ambiental i ecologista que apel·la pel civisme a l'hora de celebrar la revetlla de Sant Joan. "Els petards, les deixalles, la música i les grans concentracions de persones a les platges en determinats punts del litoral català suposen una amenaça per a espècies en perill d'extinció i vulnerables", alerten des de l'entitat catalana.

El fet que la platja sigui un dels espais escollits per part de la ciutadania per celebrar la revetlla, especialment el jovent en grups nombrosos, fa que pugui empitjorar l’estat de conservació del corriol camanegre i la tortuga careta, entre altres espècies protegides, si no hi ha respecte i civisme. Accions com l'alt volum de la música, encendre petards, menjar, beure i abandonar deixalles a les platges durant la nit de Sant Joan podrien tenir un impacte greu en la fauna i el medi ambient.

"A més de ser un espai de lleure, les platges són un ecosistema", recorden des del GEPEC-EdC. "La convivència entre persones i fauna és possible, però cal comportar-nos correctament per tenir el mínim impacte sobre el medi possible", afegeixen.

Dues espècies extremadament vulnerables

A Xarxanet.org ja hem parlat en diverses ocasions de l'afectació que té la nit de Sant Joan en diversos col·lectius, com ara les persones amb TEA, la gent gran amb Alzheimer, les persones amb una malaltia terminal, les persones amb agorafòbia o els nadons. De la mateixa manera, hem alertat de l'afectació de la pirotècnia en animals domèstics, com els gossos i els gats, animals als quals els grans sorolls els pot provocar taquicàrdia, tremolors, falta d'aire, nàusees, atordiment, pèrdua de control, por i, fins i tot, la mort.

L'afectació a les espècies protegides del litoral català és una prova més que cal, com a societat, repensar com celebrem aquesta festivitat. En aquest cas, el GEPEC-EdC apel·la, almenys, a gaudir de la festa sent respectuós i evitant impactar negativament les espècies protegides. I és que tant el corriol camanegre com la tortuga careta són dues espècies presents a les platges del litoral català durant l'estiu i que són extremadament vulnerables a les pertorbacions humanes.

El corriol camanegre, un petit ocell que nidifica a la sorra de la platja, necessita tranquil·litat per nidificar i criar. "Les molèsties humanes i animals, com els gats, els gossos o les garses, dificulten extremadament la supervivència d'aquest ocell, que sovint abandona els nius o bé moren els polls al cap de pocs dies de néixer", expliquen des del GEPEC. Així, des de l'entitat consideren que la revetlla de Sant Joan és un repte per a la supervivència del corriol camanegre i els seus nius.

El GEPEC-EdC assegura que enguany els resultats del seguiment de l'espècie, activitat que es fa des del mes de març i continua fins a l'agost gràcies a la tasca del voluntariat, mostren resultats positius. De moment, assenyalen, ja s'han aconseguit protegir vint-i-set nius.

Afegeix un comentari nou