5 projectes de recollida de brossa a les platges per evitar un mar amb més plàstics que peixos

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Segons les persones expertes, es calcula que l'any 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans. Font: Llicència CC
Segons les persones expertes, es calcula que l'any 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans. Font: Llicència CC
Recollida de residus organitzada per PlasticFreeWave a la platja del Perelló. Font: PlasticFreeWave
Recollida de residus organitzada per PlasticFreeWave a la platja del Perelló. Font: PlasticFreeWave
En finalitzar la recollida, els voluntaris fan una muntanya amb la brossa i la categoritzen. Font: LaviniaNext
En finalitzar la recollida, els voluntaris fan una muntanya amb la brossa i la categoritzen. Font: LaviniaNext

5 projectes de recollida de brossa a les platges per evitar un mar amb més plàstics que peixos

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Diverses entitats ambientals organitzen accions de conscienciació al litoral català que permeten, a les persones participants, veure la magnitud d'aquesta problemàtica que afecta greument el medi ambient.

En moments de tempestes, pluja o vent, és habitual veure com el mar i la sorra de la platja s'omple de brutícia. Es tracta de residus que no s'han reciclat correctament, que han acabat en abocadors i que finalment apareixen en aquests espais naturals. Ampolles i gots de plàstic, bastonets de les orelles, tovalloletes o burilles de cigarreta, són residus que sovint es troben a les platges després d'aquests episodis. No obstant això, aquesta problemàtica és present tot l'any a causa d'abocaments deliberats o provinents de l'activitat de depuradores, entre altres.

La situació és preocupant sobretot quant a l'augment del nombre de plàstics que es troben. Des de fa anys l'Organització de Nacions Unides (ONU) alerta que, si no es fa res per aturar la tendència a l'alça de l'ús de plàstic, i el seu posterior abocament en espais naturals, l'any 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans. És per això que moltes entitats ambientals del país organitzen activitats de neteja de platges que sobretot tenen com a objectiu conscienciar la gent que hi participa per atacar la problemàtica des de l'arrel.

A continuació t'esmentem cinc entitats de caràcter ambiental i ecologista que organitzen accions de recollida de brossa a les platges del litoral català, així com del fons marí, al llarg de l'any.

Dins de la seva tasca de conscienciació i sensibilització, una de les branques d'acció de Mare Terra Fundació Mediterrània, l’ONG ecologista de Tarragona organitza al llarg de l'any activitats de recollida de brossa a les platges, així com altres activitats de conscienciació al litoral. Cada any, al mes de juliol, l'entitat realitza una recollida de residus a la platja Llarga de Tarragona per celebrar el dia de platja de Mare Terra Fundació Mediterrània.

Enguany la celebració va arribar a la 31a edició amb la presència de 250 voluntaris i voluntàries. Paral·lelament a la neteja de platja duta a terme durant aquesta jornada, l'entitat realitza altres activitats d'educació ambiental, sobretot destinades a un públic més jove i infantil.

L'Èlia Planas, cofundadora de PlasticFreeWave, ens va explicar en una entrevista la reflexió que va fer en veure la gran quantitat de residus que es trobaven a les platges on s'havia banyat des de ben. Planas, que veia com la situació s'agreujava en els darrers anys, va decidir impulsar, juntament amb diversos amics i amigues, una entitat que centra la seva activitat en la recollida de residus a Barcelona i rodalia, així com a la zona del Delta de l’Ebre.

Des de PlasticFreeWave també centra els seus esforços a organitzar tasques relacionades amb la conscienciació i la sensibilització destinades a les escoles, però també a persones particulars i empreses gràcies a activitats d'RSC i team building.

Contínuament al llarg de l'any, des de Platges netes Llançà organitzen accions de recollida de residus al litoral de l'Alt Empordà. El febrer de 2022, l'entitat ecologista va celebrar la 50a neteja de la platja a Llançà. Un cop finalitzades les accions, les jornades es completen amb diverses xerrades al voltant de la importància de la biodiversitat, així com de la platja i el fons marí com a ecosistema. D'aquesta manera es tracta de sensibilitzar sobre la necessitat de respectar i de mantenir aquests espais nets.

Platges netes Llançà no només impulsa activitats de neteja de platges sinó que, de vegades, la recollia de brossa a la sorra es complementa amb la neteja del fons marí.

Les platges de Barcelona, Sant Adrià del Besòs o Badalona, són algunes de les escollides per Plàstic Attack Barcelona per dur a terme les recollides de residus que impulsa. Tal com podem veure al seu compte d'Instagram, l'entitat realitza aquests esdeveniments cada cert temps per tal, sobretot, de sensibilitzar les persones participants sobre aquesta problemàtica creixent. De manera paral·lela, Plàstic Attack Barcelona impulsa una campanya per prohibir les tovalloletes, un dels residus més habituals al mar i a les platges.

L'entitat va néixer arran dels moviments Plastick Attack al Regne Unit que engrescava les clientes dels supermercats a amuntegar a la porta de les botigues el plàstic dels productes comprats i conscienciar així sobre la quantitat de residus que estem forçats a comprar. Després d'algunes accions similars a supermercats de Barcelona, l'entitat també aposta per les recollides de residus a les platges com a eina de sensibilització.

L'Associació sense ànim de lucre per la preservació del litoral marí català, Thalassa Canet, és un punt de trobada per aquelles persones sensibilitzades en la cura del medi ambient, especialment en els espais naturals marins. És per això que al llarg de l'any l'entitat maresmenca organitza recollides de residus a la platja en les que qualsevol persona interessada pot participar. Així mateix, l'entitat també organitza la trobada 'Neteja de fons marí', que enguany ha arribat a la novena edició.

Afegeix un comentari nou