Àmbit de la notícia
Ambiental

Carla Bellera: "Un territori no s’entén sense la seva gent i no es coneix per complet sense degustar-lo"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • Carla Bellera, sòcia de la cooperativa Territori de Masies, al seu taller.
    Font: Territori de Masies
  • Territori de Masies aposta per la venda de proximitat dels productes dels seus socis i sòcies
    Territori de Masies aposta per la venda de proximitat dels productes dels seus socis i sòcies Font: Territori de Masies
  • La cooperativa Territori de Masies treballa posant la pagesia al centre social i econòmic.
    La cooperativa Territori de Masies treballa posant la pagesia al centre social i econòmic. Font: Territori de Masies

Parlem amb la Carla Bellera, sòcia de la cooperativa Territori de Masies i membre del seu Consell rector, sobre la tasca que duen a terme per a la promoció de la sostenibilitat econòmica, social i ecològica del Baix Solsonès i del seu entorn.

Què és la cooperativa Territori de Masies?

Si parlem de Territori de Masies, parlem de territori i també de cultura, memòria, treball, i en definitiva, futur. Es tracta d’una cooperativa rural sense afany de lucre que organitza activitats i serveis des de tres grans àmbits. Per una banda, els serveis a empreses i associacions del sector de la cultura, la restauració, l’artesania i el turisme. Per altra banda, els serveis a la pagesia i, per últim, el consum.

Territori de Masies Coop dona visibilitat a les masies que aposten per una producció d'aliments diferenciats i de qualitat a escala familiar i de proximitat. Parlem d’un territori que s'ha conservat molt pagès, i la cooperativa ajuda a connectar les masies del territori i donar-los veu a fora.

Amb quina finalitat va néixer?

Territori de Masies va néixer com una associació l’any 2013 amb la intenció de promoure la cultura i el territori del baix Solsonès.

Com a projecte col·lectiu volem fer front al repte de seguir fent coses pel territori, reivindicant que els pobles rurals han de ser per viure-hi i per poder-ne viure de forma sostenible: obrir camins per a la cooperació, ajuntar esforços per fer possible que la nostra feina tingui més oportunitats en aquest món tan competitiu. Ara mateix, podem dir que la nostra finalitat és contribuir a la sostenibilitat econòmica, social i ecològica del Baix Solsonès i el seu entorn geogràfic proper.

Com treballeu per a aquesta sostenibilitat econòmica, social i ecològica del Baix Solsonès. A través de quin tipus d’accions ho feu?

Tirem endavant accions que abracen diferents temàtiques, com ara la promoció d’iniciatives empresarials o associatives relacionades amb el patrimoni, ja sigui material o immaterial, i els recursos naturals i paisatgístics territorials. També treballem amb accions que fomenten el turisme, la restauració i el consum sostenibles i de proximitat i tirem endavant activitats de custòdia del territori, de dinamització social i cultural i de divulgació del patrimoni pagès, del paisatge agroforestal i de la cultura popular.

Val a dir que les activitats que fem no se centren només en el Baix Solsonès sinó també en el seu entorn proper, ja que considerem que també es tracta de zones rurals amb persones i iniciatives que comparteixen els valors amb què va néixer Territori de Masies.

Quin seria el vostre projecte més rellevant en aquest eix de treball?

És Tasta Territori, el projecte que vol fomentar la venda directa i els circuits curts de comercialització, acostant el producte local als visitants però també al veïnat. Es tracta d’una campanya amb actuacions que potencien el producte local de petites produccions del sud del Solsonès i territoris veïns i el vinculin amb altres sectors econòmics com el turisme.

Perquè un territori no s’entén sense la seva gent i no es coneix per complet sense degustar-lo, sense tastar la seva gastronomia, i el retorn a models de petita pagesia més sostenibles també ha de suposar un nou impuls a la gastronomia local. Perquè reconeixent-nos, i tastant-nos, seguim fent territori.

També organitzeu d’activitats i serveis al mateix territori. Quina mena d’activitats i serveis?

Organitzem rutes, xerrades, actes populars, festivitats… Per exemple, cada any celebrem la Diada Territori de Masies al Santuari del Miracle (Riner), amb visites guiades, excursions, tastos… En definitiva, un punt de trobada entre la cooperativa i la seva gent.

També oferim serveis de promoció i divulgació, generem un entorn de consum de producte local agroalimentari, artesà i de serveis i productes culturals. A més, disposem de serveis de disseny gràfic i comunicació social i potenciem les compres conjuntes entre les sòcies. Per exemple, la facilitació de la compra col·lectiva de producte local o de plaques solars i infraestructures de les telecomunicacions. Són alguns dels serveis i accions que ofereix la cooperativa.

Quants socis té la cooperativa actualment i amb quins perfils?

Ara tenim 39 associades, d’entre les quals 8 són sòcies agràries, és a dir, que ofereixen un producte agroalimentari des de la sostenibilitat integral, des de la producció fins al consum. N’hi ha 14 serveis, amb una activitat relacionada el turisme cultural i sostenible, la restauració, les associacions i l’artesania. Hi ha 13 sòcies de consum, que tenen la voluntat de consumir producte agroalimentari, artesanal, o serveis i productes culturals de les sòcies de la cooperativa, i 4 sòcies col·laboradores com per exemple, el Santuari del Miracle. Es tracta de persones físiques o jurídiques que creuen en el projecte però que no volen participar directament en les tres anteriors seccions.

Què creieu que aporten les cooperatives a nivell territorial? I concretament, al Baix Solsonès?

Les cooperatives són organitzacions de base col·lectiva basades en els valors de l’autoajuda, l’autoresponsabilitat, la democràcia, la igualtat i l’equitat. A més, ajuden a fer un pas més per treballar conjuntament i ampliar la xarxa, per viure al territori i, a la vegada, poder viure’n.

Faciliten el treball en xarxa amb iniciatives amb qui es comparteixen objectius. Per exemple, l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona. Pam a Pam, Coop57 l’Ateneu Cooperatiu o la Xarxa d’Economia Solidària (XES) també són exemples d’aquest teixit.

Quins objectius teniu com a cooperativa?

Volem seguir fent feina de formigueta, però poder-ne fer més i millor. Seguir treballant en la promoció popular sostenible dels pobles pagesos, en l’economia solidària, l’agroecologia, la sobirania alimentària, el consum conscient i la perspectiva feminista. Sempre posant la pagesia al centre social i econòmic.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari