Els veïns i veïnes de Sant Adrià de Besòs denuncien la contaminació del territori

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Sandra Pulido
L'Ajuntament de Sant Adrià tanca la platja per contaminació. Font: Marea Verde SAB
L'Ajuntament de Sant Adrià tanca la platja per contaminació. Font: La Marea Verde SAB.
El veïns i veïnes denuncien uns 80 punts de possible contaminació. Font: La Marea Verde SAB
El veïns i veïnes denuncien uns 80 punts de possible contaminació. Font: La Marea Verde SAB.

Els veïns i veïnes de Sant Adrià de Besòs denuncien la contaminació del territori

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’Ajuntament ha tancat la platja perquè suposa un perill per a la salut de les persones, però a la ciutat hi ha molts altres punts possiblement contaminats.

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va decidir a finals de maig tancar la platja del Litoral després que un informe determinés la presència d’un alt nivell de substàncies cancerígenes. Encara que l’organisme no indica exactament la raó del tancament: “un nou estudi que ha determinat que hi ha risc per a la salut en una zona concreta de la platja”, tal com indica el comunicat del web del consistori.

Substàncies cancerígenes per a la infància

En concret a la platja de Sant Adrià s'ha detectat l'existència del benzopirè, un component químic de la família dels hidrocarburs, el que ha provocat el tancament. Aquesta substància es pot trobar al tabac o al medi ambient com a resultat de la combustió incompleta, entre altres llocs. A la platja, però, també s'ha detectat la presència de metalls pesants que també provoquen toxicitat.

Álex Ovejero, membre de La Marea Verde Sant Adrià de Besòs, indica que en aquest territori en concret no hi havia fàbriques, però sí que estaven molt a prop i creu que "per guanyar terreny al mar o per desfer-se de les escòries, potser les van llençar allà i ara és el que tenim nosaltres de platja".

També cal tenir en compte les obres per al cable submarí de fibra òptica. L'Ajuntament afirma que des de 2018 treballa en la valoració dels territoris que poden estar contaminats i el 2020 va obtenir un informe que "va concloure que la capa superficial de la sorra no implicava risc per a la salut de les persones", però que "això podria canviar en cas què es produïssin moviments de terra o determinats fenòmens atmosfèrics", exposa el missatge de l'Ajuntament. Per això, des de La Marea Verde SAB, que treballen conjuntament amb Airenet i Stop Crematori SAB, no entenen per què es va acceptar fer aquesta obra que implicava fer rases a diferents territoris de Sant Adrià potencialment contaminats.

L'informe conclou que "el risc cancerigen per a la salut de l'usuari infantil de la platja és inadmissible, degut principalment al risc derivat de la ingestió accidental i contacte directe amb la sorra de la platja". Encara més: "L'anàlisi de sensibilitat indica que el risc cancerigen és acceptable si no se superen els 7,5 dies d'exposició".

L'entitat critica l'opacitat del procés

Des de La Marea Verde consideren que tot aquest tema s'ha fet de forma molt opaca fins que s'ha fet molt evident amb l'informe realitzat un cop acabades les obres, perquè les conclusions "són demolidores". "Ara confirmen que han passat per una zona on hi havia contaminació", indica Ovejero.

A més, destaquen que s'ha trigat a fer el tancament: "es va fer divendres 28, però ja ho sabien el 17 i han passat onze dies durant els quals la gent ha fet servir la platja com si no-res". Álex Ovejero també destaca la manca de senyalització adequada, ja que a les tanques de la zona només s'indica "Tancament provisional i preventiu per preservar la salut de les persones". Això provoca que encara hi hagi gent que passa a la platja per la manca de coneixement.

En aquest sentit, la Guia Tècnica d'aplicació del RD 9/2005, de 14 de gener, pel qual s'estableix la relació d'activitats potencialment contaminants del sòl i els criteris i estàndards per a la declaració de sòls contaminats, estableix: "quan es declari un sòl com a contaminat la forma correcta d'indicar-lo serà: Si l'objecte de protecció és la salut humana, haurà d'assenyalar-se per a què ús està contaminat". De fet, Ovejero explica que a la zona de la Rambleta de Sant Adrià, un altre espai tancat, "no hi ha cap cartell oficial que digui prohibit el pas per zona contaminada".

Molta inversió per descontaminar el territori

Un cop s'ha obtingut aquest informe, l'Ajuntament n'ha demanat un altre per poder actuar. Però des de l'entitat creuen que aquest procés és molt complicat per la gran inversió econòmica que suposa. A més a més, tenen l'exemple de la Rambleta, diuen, "on encara estem esperant que comencin".

Més enllà de la platja del Litoral i de la Rambleta, els veïns i veïnes de Sant Adrià han detectat uns 80 punts d'Àrees Potencialment Contaminades (APC) sigui perquè hi havia indústries o perquè es van abocar residus. En aquest procés ha tingut un paper important la memòria històrica del que recorda i pot mostrar la gent de la zona amb fotografies, "una porta que té la població per denunciar possible sòl contaminat" i que ja els hi va servir per tenir la raó amb la Rambleta. "Nosaltres no culpem els processos industrials del seu moment. Però això ens ha generat una herència i ara que tenim els paràmetres, els mitjans i el coneixement hem d'arreglar-ho".

La Marea Verde SAB ara també treballa per aconseguir un espai verd a la zona de les 3 xemeneies, a tocar de la platja, on està previst construir habitatges "d'esquena al poble", diuen. "La nostra esperança és poder aturar aquest pla, però si no es pot aconseguir, que com a mínim aquella zona quedi descontaminada", explica Ovejero, qui sentencia: "Tens la merda sota els teus peus, però has de preparar una ciutat per a les generacions futures, com més sana estigui la ciutat més qualitat de vida tindrem tots".

Afegeix un comentari nou