Els vint-i-cinc anys de lluita de No a la MAT Selva, a través d'un documental i una exposició

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La plataforma ciutadana s'ha mobilitzat, durant anys, en oposició al ramal i la subestació de la MAT de la Selva. Font: No a la MAT Selva
La plataforma ciutadana s'ha mobilitzat, durant anys, en oposició al ramal i la subestació de la MAT de la Selva. Font: No a la MAT Selva
Membres de No a la MAT Selva amb representants dels partits polítics del parlament que donen suport a l'acord de derogació del projecte. Font: No a la MAT Selva
Membres de No a la MAT Selva amb representants dels partits polítics del parlament que donen suport a l'acord de derogació del projecte. Font: No a la MAT Selva
El ministeri per a la Transició Ecològica manté el ramal dins la proposta de planificació energètica per al període 2021-2026. Font: No a la MAT Selva
Recentment, es va tancar un acord històric que suspèn el ramal i la subestació de la MAT de la Selva. Font: No a la MAT Selva

Els vint-i-cinc anys de lluita de No a la MAT Selva, a través d'un documental i una exposició

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El documental i l'exposició retrospectiva repassaran la trajectòria de la plataforma ciutadana, des de les primeres mobilitzacions fins al recent compromís d’aturar l’execució i treballar per una alternativa per acabar derogant el projecte.

No a la MAT Selva compleix enguany vint-i-cinc anys de lluita constant, proactiva i transversal en oposició als projectes de Molt Alta Tensió (MAT) projectats a la comarca de la Selva. La plataforma ciutadana ha liderat, durant tots aquests anys, la resposta de la població a projectes com el ramal i subestació de 400 kV de Riudarenes, un projecte "sobredimensionat i despòtic", l'execució del qual es troba, actualment, en procés d'aturar-se després del compromís, que així ho contempla, al qual van arribar ERC i PSOE en el marc dels pressupostos generals.

Per celebrar l'efemèride, des de la plataforma ciutadana treballen per crear un documental i una exposició retrospectiva sota el nom de 'Voler fins a poder'. L'objectiu és visibilitzar la trajectòria de No MAT la Selva i unes mobilitzacions que es van dur a terme, per primer cop, arran de l'anunci dels governs francès i espanyol l'any 1998 d'incrementar la interconnexió elèctrica entre els dos països amb la línia MAT Baixàs-Sentmenat i el seu ramal de Riudarenes.

La Neus Pagés i l'Adrià Expòsit, dues joves cineastes de la comarca que des de fa anys segueixen de prop l'activitat de la plataforma amb la seva càmera, dirigeixen un documental de quaranta minuts que s'estrenarà el 5 de maig, a les 19.30 h a l'Auditori de Santa Coloma de Farners. Aquesta peça audiovisual captarà els fets esdevinguts durant aquests vint-i-cinc anys de lluita, "posant èmfasi en la manera de fer de la plataforma que utilitza el sí com a llavor de canvi, de transformació i d'oposició", expliquen des de No a la MAT Selva.

El documental actuarà com a recull del coneixement adquirit durant tots aquests anys per la plataforma. Comptarà amb testimonis directes de les protagonistes i declaracions d'expertes que convidaran al públic a reflexionar sobre aquest cas, però sense perdre de vista la seva universalitat. D'aquesta manera, aquest document servirà per divulgar tota aquesta informació a la memòria col·lectiva i perquè altres lluites se'l puguin fer seu. L'estrena anirà acompanyada d'un breu acte i parlaments de presentació.

D'altra banda, s'està treballant en una exposició retrospectiva amb fotografies i diversos elements dels moments i de les protagonistes principals d'aquest moviment. La iniciativa compta amb la col·laboració de l'artista catalana resident a Noruega, Teresa Puig, que realitzarà una estampació de teles amb herbes que formen part de la recepta de la ratafia NO MAT Corriols, elaborada amb herbes del territori preservat. L'exposició es podrà veure del 4 al 20 de novembre durant la 42a Festa de la Ratafia, a la casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners.

"El documental i l'exposició inclouen vídeos i fotografies inèdites fruit d'una feina de documentació importat. Volem que totes les persones vinculades s'hi sentin representades, hi surtin o no en les imatges, perquè en definitiva és un homenatge per a tots elles", exposa Joan Canal, portaveu de No a la MAT Selva.

Acord per suspendre el ramal i la subestació de la MAT

La celebració dels vint-i-cinc anys des de les primeres mobilitzacions, així com el documental i l'exposició retrospectiva que s'estan preparant, arriben en un moment històric pel moviment. I és que el projecte del ramal i subestació de Riudarenes es troba en ple procés de suspensió després de quinze anys de lluita. Dins dels acords als quals van arribar ERC i PSOE, recentment, en el marc dels pressupostos generals, es va incloure un compromís per aturar l'execució, treballar per una alternativa i derogar aquest projecte.

"La feina de la Plataforma No a la MAT ha estat una feina de llarg recorregut, de treball de cada dia i això és el que volem que en part quedi documentat", afirma Canal. “Hem volgut ser una oposició a la MAT aportant alternatives. Ara ja no hi ha més camí que el de derogar aquest projecte innecessari", afegeix.

Afegeix un comentari nou