Estrena a Granollers d'"Humans i Ratpenats"
Comparteix
El 15 de desembre s’estrena a Granollers el documental “Humans i Ratpenats”, elaborat des del Museu de Ciències de Granollers i l’Associació Galanthus, per presentar la relació entre humans i natura a partir de la mirada als ratpenats.
Recerca per la millora i la conservació de la natura, divulgació, educació ambiental, promoció del voluntariat i la ciència ciutadana, són els projectes als quals dediquen els seus esforços el Museu de Ciències de Granollers i l’Assocació Galanthus.
Han centrat una línia de treball al voltant de la recerca sobre els ratpenats, els únics mamífers capaços de volar. El projecte de Quirorius és obert a la participació ciutadana - ciència ciutadana-, i en ell hi col·laboren nombrosos voluntaris que aporten les dades, després d’haver estat formats en els protocols de seguiments del Bat Conservation Trust. Les accions divulgatives com La Nit dels Ratpenats, que es celebren cada any en molts municipis de Catalunya, s’han anat popularitzant els darrers anys.
Però les entitats han volgut anar més enllà i han apostat per tenir una eina divulgativa potent i transversal, tal com un documental de 50 minuts, per conscienciar sobre la rellevància d’aquests animals.
La importància dels ratpenats
Els ratpenats són animals encara molt desconeguts, sovint relacionats amb les figures literàries dels vampirs malèfics. En realitat ratpenats i humans conviuen en tot tipus d’entorns, i hi estan interrelacionats. Tenen un paper important com a pol·linitzadors o controladors de plagues, i són un element de biodiversitat, tot i que, de vegades entren en conflicte amb els humans. La seva varietat, distribució i vida enigmàtica permet abordar la necessitat de conservar la natura.
Ciència i sentiments al voltant dels ratpenats
El documental presenta una selecció de temes ambiciosa: “des del coneixement científic però també des dels sentiments, volem mostrar allò que ens crida l'atenció de la relació entre humans i ratpenats.”
Així, per tal de conèixer les interrelacions entre humans i ratpenats, es passa des d’un abast català, amb les pròpies experiències de conservació de les entitats promotores, als hospitals de ratpenats a Austràlia, als vampirs a Mèxic, a la cuina del ratpenat a Indonèsia, al turisme de ratpenats a Texas (USA), o a l'educació i sostenibilitat al voltant dels ratpenats a Zàmbia...
El documental ha estat parcialment finançat amb la participació ciutadana amb una campanya de micromecenatge a Verkami.
Podeu resevar el seient per l’estrena al teatre Auditori de Granollers en aquesta adreça.
Afegeix un nou comentari