Jornada de turisme de Natura a Món Sant Benet

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Jornada de turisme de Natura a Món Sant Benet

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Dimarts 27 d’octubre se celebra al Món Sant Benet una jornada dedicada al turisme de natura, que mirarà d’aprofundir el model d'ecoturisme, en el qual estan implicades administracions, empreses i entitats ambientals.

La Fundació Catalunya La Pedrera acull la jornada Turisme a la natura, per crear un debat innovador amb tots els actors del turisme de natura de Catalunya, alineat amb el model de l’ecoturisme.

Catalunya aspira a ser referent en l’ecoturisme

El Govern de la Generalitat va presentar al juliol de 2015 el Pla de foment del turisme de natura als espais naturals protegits (ENP), que defineix l’estratègia per impulsar l’ecoturisme, amb l’objectiu de posicionar Catalunya com a referent en aquesta matèria a la regió mediterrània en l’horitzó 2020.

La jornada començarà amb la presentació d'experiències de turisme de natura a Europa, tals com el model privat del National Trust, o el Grands Sites de France.

8 empreses o iniciatives d’èxit al nostre país que destaquen per matisos diferents, explicaran la seva experiència: rutes en Burricleta, observacions de fauna amb Focusonmedwild , guiatge de natura i de tradicions, entre d'altres....

HeriQ, un programa de qualitat per a intèrprets de Natura i Cultura

Durant la tarda, es presentarà el programa europeu HeriQ, que vol consolidar la Qualitat de l’Intèrpret del Patrimoni, com a missatger de Natura i Cultura i agent inspirador de la Sostenibilitat.

L’Ecoturisme i les entitats ambientals de custòdia: Arrèlia

Entre les experiències que es presentaran durant la jornada, destaca la proposta de les entitats ambientals de custòdia del territori, que aquest any s’han consolidat en el projecte Arrèlia. Amb aquesta iniciativa es busca que les economies locals tinguin un desenvolupament sostenible, millorant el benestar de la població rural i implicant els diversos agents del territori, des de les entitats ambientals, a les empreses de serveis, allotjaments, restauració…

A més a més, els ingressos provinents de les propostes eco turístiques, es reinverteixen directament en la conservació dels espais naturals.

Oferint aquestes experiències, les entitats exerceixen també una tasca d’educació ambiental, perquè el visitant aprèn a valorar la importància de la protecció, de conèixer el benefici social dels espais naturals i la necessitat de la seva conservació.

Arrèlia està configurat fins a data actual per 7 entitats ambientals de custòdia.

  • La IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura), que ofereix una visita a la finca de Can Torres, a l’Albera. L’entitat des de fa uns anys està impulsant la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenible i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat.
  • Amb Submón, es podrà conèixer que és la custòdia marina, a bord d’un veler, navegant pels canyons del Maresme acompanyats d’experts marins. L’entitat treballa per la conservació del medi marí.
  • El Museu del Ter dedica la seva activitat principal a la restauració ecològica de sistemes fluvials mitjançant acords de custòdia del territori, l’educació ambiental, la sensibilització ciutadana i la investigació. Ofereix una visita a la finca de la Font, al Lluçanès, immersa en un paratge singular on es compagina l’activitat agrària i ramadera sostenibles amb la conservació de la natura.
  • L’Associació Mediambiental La Sínia porta a conèixer la desembocadura del riu Gaià, un espai privilegiat, declarat Reserva Natural de fauna salvatge per la seva riquesa faunística. Destaca per la gran quantitat de petits ocells que viuen a la zona. En aquest espai s’hi ubica l’Hort de la Sínia, una finca agroecològica situada a les hortes de Tamarit, on es conreen verdures, hortalisses, plantes aromàtiques...

Les inscripcions i el programa de la Jornada de Turisme de Natura estan disponibles en la pàgina de la Fundació Catalunya La Pedrera.

Afegeix un comentari nou