Josep Maria Carrera: "L'energia s'hauria de produir on es consumeix i repartir-la amb una xarxa ja existent"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Josep Maria Carrera, president de Depana. Font: Carlos Faneca
Josep Maria Carrera, president de Depana. Font: Carlos Faneca
Imatge del projecte d’educació ambiental 'L’ós bru, tresor del Pirineu'. Font: Depana
Imatge del projecte d’educació ambiental 'L’ós bru, tresor del Pirineu'. Font: Depana
Depana participa en la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) Montseny per protegir aquest espai natural dels perills que amenacen la seva supervivència. Font: Llicència CC
Depana participa en la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) Montseny per protegir aquest espai natural dels perills que amenacen la seva supervivència. Font: Llicència CC

Josep Maria Carrera: "L'energia s'hauria de produir on es consumeix i repartir-la amb una xarxa ja existent"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Depana treballa en la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural, alhora que promou projectes i activitats d'educació ambiental.

La trajectòria de Depana, una de les entitats d'àmbit ambiental més antigues de l'Estat espanyol, s'inicia l'any 1976 amb l'objectiu de cobrir el greu buit que el nostre país patia en el camp de la conservació ambiental. La seva visió centrada en els espais naturals l'ha dut a treballar en diferents projectes de conservació, com la proposta de salvaguarda dels Aiguamolls de l'Empordà, diferents campanyes per protegir el delta del Llobregat o de conservació del Pirineu. Avui dia encara continua la seva tasca en la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural.

El president actual de Depana, el Josep Maria Carrera, ens parla de la llarga trajectòria de l'entitat, dels projectes que duu a terme en l'actualitat i els reptes als quals s'enfronta, que són nombrosos i variats. Un d'aquests reptes és la transició energètica, quelcom que veu necessari dur a terme. "Hem de canviar les fonts d'energia que utilitzem, però també hem de deixar d'utilitzar tanta energia com utilitzem per unitat de producte", assevera.

Aquesta transició energètica fent ús d'energies renovables és un dels reptes als quals s'enfronten les entitats ambientals, que veuen com proliferen el nombre de parcs eòlics i solars en espais naturals, molts d'ells protegits, i allunyats dels grans centres de consum de l'energia elèctrica. "Tenim maneres de buscar aquestes fonts d'energia d'una manera sostenible i adequada al territori. Estaria bé que l'energia es consumeixi on es produeix i que es pugui repartir amb una xarxa que ja existeix físicament i no depredar nou territori", explica el president de Depana.

La degradació que, a través de diverses accions, estan patint els espais naturals afecten directament a la pèrdua de biodiversitat. Hem de recordar que, tal com assenyalava el darrer informe sobre l'Estat de la Natura a Catalunya 2020, publicat a finals de l'any passat, en els darrers vint anys les poblacions de fauna salvatge s'han reduït un 25%. Carrera desglossa aquest preocupant percentatge recordant que a les zones de bosc hem perdut un 10%, a les zones agrícoles hem perdut sobre un 30 i a les zones humides del 50%.

Pots veure l'entrevista per a Xarxanet del president de Depana, Josep Maria Carrera, en aquest vídeo:

L'entitat ha reclamat, juntament amb altres entitats i organitzacions la cancel·lació del projecte d'ampliació de l'aeroport de Barcelona, un projecte que, des de l'àmbit ambiental, es considera incompatible amb els compromisos climàtics. Aquest projecte, però, ha quedat en suspens davant la falta de consens per tirar endavant aquesta ampliació especialment per la possible afectació que tindria als terrenys naturals protegits de la Ricarda, al delta del Llobregat.

Depana i l'educació ambiental

Carrera se sent orgullós, especialment, de la tasca que fa l'entitat al voltant de l'educació ambiental. L'entitat, que enguany ha arribat als quaranta-cinc anys d'existència, compta amb diversos projectes d'educació ambiental com l'anomenat 'L'ós bru, tresor dels Pirineus' un projecte que té l'objectiu de millorar la informació sobre la figura de l'ós bru. Tal com assenyalen des de Depana, l'enemic més gran de l'ós és el seu desconeixement.

D'altra banda, el projecte educatiu 'Animals exòtics, però no domèstics' tracta les problemàtiques associades al comerç de fauna exòtica. "Tots aquests animals que a vegades es compren o es comercia amb ells tenen dos problemes: Viuran molt malament i es poden convertir en espècies invasores, quelcom que pot desequilibrar l'ecosistema quan és especialment fràgil", assegura el president de Depana.

L'entitat també compta amb un Grup d'Acció Forestal a través del qual membres de Depana i un conjunt de persones voluntàries i col·laboradores assessorades per tècnics participen en les accions de restauració de zones cremades, eliminació de vegetació al·lòctona invasora, neteja de torrents i en el manteniment del Viver del Bosc de Turull.

Carrera també destaca la gran tasca que fa Depana en l'organització d'activitats, algunes d'elles espectaculars, com les visites per veure cetacis al mar, i altres que ens connecten amb els espais naturals com ara el Parc a taula, un programa de desenvolupament sostenible promogut per la Diputació de Barcelona i gestionat per Depana que utilitza la gastronomia per destacar els valors de la Xarxa de Parcs Naturals, o les activitats incloses al projecte de Can Parcala, gestionat per la Fundació Maresme.

Afegeix un comentari nou