La Taula Nacional de l'Aigua, un espai de trobada d'entitats i govern per treballar un nou model hídric

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'església de Sant Romà del pantà de Sau ens ajuda a veure els efectes de la sequera. Font: Llicència CC (Unsplash)
L'església de Sant Romà del pantà de Sau ens ajuda a veure els efectes de la sequera. Font: Llicència CC (Unsplash)
El president de la Generalitat Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en l'acte de constitució de la Taula. Font: Rubén Moreno
El president de la Generalitat Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en l'acte de constitució de la Taula. Font: Rubén Moreno
Moviments socials i ambientals, operadors públics, comunitats de regants i instituts de recerca es van trobar en la Cimera Social per la Sequera. Font: Aigua és Vida
Moviments socials i ambientals, operadors públics, comunitats de regants i instituts de recerca es van trobar en la Cimera Social per la Sequera. Font: Aigua és Vida

La Taula Nacional de l'Aigua, un espai de trobada d'entitats i govern per treballar un nou model hídric

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Més de vint-i-cinc entitats socials i ecologistes del territori presenten al Govern de la Generalitat les propostes per fer front la sequera, sorgides de la Cimera Social per la Sequera que es va celebrar a principis de maig.

Per tal d'afrontar l'actual context d'escassetat d'aigua, i gestionar millor possibles episodis futurs de sequera, el Govern de la Generalitat ha convocat la Taula Nacional de l’Aigua amb el propòsit de treballar un nou model hídric. Es tracta d'un nou espai que aplega tots els agents implicats en garantir una gestió eficient dels recursos hídrics. Així, a la Taula Nacional de l’Aigua, el Govern estarà acompanyat d'administracions, agrupacions agràries i sindicats, organitzacions empresarials, ambientals, turístiques, de recerca i socials.

En la primera presa de contacte al Palau de Pedralbes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va presidir la Taula Nacional de l’Aigua, amb el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i la presència d'una trentena d’entitats, va advocar a "treballar des del consens", i amb la implicació de tots els actors necessaris, per "construir de nou les bases i els usos de la gestió de l’aigua a Catalunya”.

A partir d'ara, i al llarg de l'any, els diversos agents participants es reuniran en diferents grups de treball. Segons Aragonès, aquest treball conjunt haurà de servir "de base per al futur pacte nacional de l’aigua". S'espera que aquesta feina, duta a terme entre el Govern i les entitats, conclogui la primavera de 2024 amb la presentació d'un document que definirà les pautes d’estalvi i millora de l’eficiència en els diferents usos de l’aigua.

"Estem aquí per traçar conjuntament una estratègia de país que ens impliqui a tots per fer molt més resilient Catalunya davant d’una escassetat d’aigua que avui estem patint especialment, però que és evident que en els propers anys es produirà amb més periodicitat i amb més intensitat", va manifestar Aragonès durant la trobada. Així mateix, el president del Govern va fer una crida a "preparar-nos per canviar la manera que tenim de produir, aconseguir i consumir aigua" i a treballar en “mesures a curt, mitjà i llarg termini".

Des de les entitats, però, malgrat destacar la importància d'abordar la problemàtica de la sequera des de diferents sectors en grups de treball, consideren que prèviament cal debatre sobre quin model de país cal i quins usos de l'aigua prioritzar. "Les prediccions apunten a una reducció de la disponibilitat d'aigua, per tant, no té sentit continuar amb un model hídric que any rere any preveu augments de consum d'aigua", alerten, i afegeixen que cal assegurar els usos ambientals i socials d'aquest recurs.

La creació del nou òrgan arriba tres mesos després que la cimera per la sequera convocada pel Govern es tanqués sense acord. Aquesta discordança, en conjunció amb l'actual context d'escassetat d'aigua, va portar a entitats socials i ambientals a dur a terme una Cimera Social per afrontar la sequera i promoure una nova cultura de l'aigua. D'aquesta trobada, que es va celebrar a principis de maig, en va resultar un document amb una sèrie de propostes dirigides al Govern i que durant la primera reunió van poder presentar al president de la Generalitat.

Propostes de les entitats socials i ambientals

La Cimera Social per la Sequera, en la qual van participar moviments ambientals i socials en defensa de l'aigua, operadors públics, comunitats de regants i instituts de recerca de tot el territori català, va ser una trobada per debatre propostes estructurals i urgents per la gestió de la sequera. El document 'Propostes per a fer front a la sequera i escassetat d’aigua a Catalunya', elaborat amb ampli consens territorial, inclou una cinquantena de mesures per la gestió dels diferents escenaris de sequera.

Aquestes mesures es poden organitzar en sis grans punts: millorar i enfortir el Pla Especial de Sequera de l'Agència Catalana de l’Aigua; contenir i reduir la demanda d’aigua i garantir els cabals ecològics; protegir les masses d’aigua enfront de la contaminació procedent de les activitats industrials i agroramaderes intensives; diversificació de les mesures per pal·liar la sequera i l'escassetat; protegir el dret humà a l’aigua i al sanejament per a tothom, i establir un nou model de gestió i governança pública i comunitària de l’aigua que vetlli pels interessos públics i comuns.

Des de les entitats participants en la Cimera Social per la Sequera celebrada a Girona, agraeixen a la Generalitat la constitució d'un espai amb representació d'organitzacions socials, municipals i grups de recerca. "Esperem que la Taula Nacional de l’Aigua sigui un espai de coproducció de política pública, que estigui a l'altura de la crisi que vivim i que no sigui un espai més de participació on no s'arriba a cap consens", demanen.

Comentaris

Afegeix un comentari nou