Més de sis-centes activitats per conscienciar sobre la quantitat de residus que s'abandonen a la natura
Comparteix
Centres educatius, empreses, ONG, associacions i altres entitats organitzen activitats arreu del territori, del 5 al 7 de maig, en el marc de ‘Let’s Clean Up Europe’.
Un dels recursos més efectius que tenen les entitats d'àmbit ambiental per sensibilitzar la ciutadania sobre l'abandonament de brossa a la natura és la de dur a terme accions a l'aire lliure, sobre el terreny. Mitjançant activitats de neteja, recollida i identificació de residus, les participants poden veure, de primera mà, l'estat en el que es troben els espais naturals i copsar la importància de cuidar el patrimoni natural del nostre país.
I és que aquestes accions no només tenen com a objectiu la pròpia neteja dels espais, sinó que, sobretot, tracten de conscienciar la gent mitjançant l'impacte que suposa veure ampolles de vidre, gots de plàstic, bastonets de les orelles, tovalloletes o burilles de cigarreta a les nostres platges, boscos i marges dels rius. Amb aquesta finalitat, centres educatius, empreses, ONG, associacions i altres entitats organitzen activitats arreu del territori, del 5 al 7 de maig, en el marc de ‘Let’s Clean Up Europe’.
Liderada a Catalunya per l'Agència de Residus de Catalunya, l'ens de la Generalitat que té competència sobre els residus generats a Catalunya i la gestió d'aquests al seu àmbit territorial, arriba la campanya més gran de sensibilització i conscienciació, comuna a Europa, sobre la prevenció de residus i foment del reciclatge. Enguany, es duran a terme més de sis-centes activitats, arreu del territori, per conscienciar la ciutadania sobre la quantitat de brossa que es llença de forma incontrolada a la natura.
La tipologia de brossa més contaminant que es troba en aquests espais són tovalloletes humides, burilles, llaunes, bosses i petits envasos, vidre, ampolles, taps, tapes i petits plàstics. Per evitar aquestst, i la resta de residus a la natura, des de l'organització incideixen en el lema 'el millor residu és aquell que no es genera'.
Accions a les escoles
Malgrat ser una de les activitats principals, el 'Let's Clean Up Europe' no només comptarà amb accions de neteja de residus abocats il·legalment a l'aire lliure, sinó que també hi haurà xerrades, tallers o altres activitats, com cinefòrums. Les escoles seran un dels espais més habituals on es duran a terme accions de consciència tant pel mateix alumnat com per a les seves famílies.
En definitiva, activitats per conèixer més profundament la teoria sobre com millorar el consum de productes, reutilitzant i allargant-ne la vida, els efectes nocius en el medi ambient i la salut humana que provoca la generació de residus i la quantitat de substàncies nocives que contenen materials i productes.
Anem de pícnic sense residus!
— Agència de Residus (@residuscat) May 3, 2023
D'aquesta manera reduïm la quantitat de #residus generats i ajudem a preservar l'entorn natural per a generacions futures.
Fem un pícnic sostenible i gaudim de la natura sense deixar una empremta negativa! pic.twitter.com/2jDUHFRgp7
Dins del marc d'aquesta acció comuna a Europa, ja s'han dut a terme algunes activitats, com ara l'Ultra Clean Marathon que, el 18 de març, va celebrar la seva cinquena edició. A través d'un circuit circular amb sortida i arribada a Vic, les dues-centes deu persones van recollir 636 quilograms de residus als boscos i rius d'Osona fent plogging, una activitat amb la qual van recaptar 12.650 euros per a divuit entitats de Catalunya.
Des de l'Agència de Residus de Catalunya han preparat una agenda d'activitats, amb forma de mapa, per poder identificar totes les accions celebrades durant el cap de setmana, de Portbou a Alcanar, passant per totes les comarques del país.
Afegeix un nou comentari