Àmbit de la notícia
Ambiental

L'Ultra Clean Marathon recapta fons per a les entitats ambientals amb rècord de participació

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Els vint-i-set equips participants van recollir 636 tones de residus als boscos i rius d'Osona.
    Els vint-i-set equips participants van recollir 636 tones de residus als boscos i rius d'Osona.
  • Durant la cursa, les participants van poder gaudir dels paisatges de la plana d’Osona, el massís de les Guilleries, Sau o els paratges que voregen el riu Ter.
    Durant la cursa, les participants van poder gaudir dels paisatges de la plana d’Osona, el massís de les Guilleries, Sau o els paratges que voregen el riu Ter.
  • El plogging consisteix a recollir residus abandonats als espais naturals mentre es fa esport.
    El plogging consisteix a recollir residus abandonats als espais naturals mentre es fa esport.

Les dues-centes deu persones que van formar els vint-i-set equips participants van recollir 636 quilograms de residus als boscos i rius d'Osona, una activitat amb la qual van recaptar 12.650 euros per a divuit entitats de Catalunya.

L'Ultra Clean Marathon (UCM), la cursa sostenible i solidària amb la natura, va celebrar la seva cinquena edició a Osona el passat 18 de març amb un gran èxit solidari, mediambiental i de participació. Fins a dues-centes deu corredores i corredors van prendre part d'aquest repte que uneix la consciència ambiental amb la competició esportiva, una xifra que suposa el rècord de participació en l'UCM des del naixement de l'esdeveniment l'any 2018.

Una de les característiques d'aquesta cursa és la pràctica del plogging, és a dir, la recollida de residus abandonats a la natura al mateix temps que es corre. Integrades dins dels vint-i-set equips inscrits, les participants van recollir durant la cursa un total de 636 quilograms de residus abandonats als boscos i rius d'Osona. La majoria dels residus recollits corresponien a envasos, paper i vidre, però també es van trobar pneumàtics, cadires de plàstic, tubs, pots de pintura o, fins i tot, un patinet infantil.

Cada equip participant va recaptar diners per a una de les entitats ambientals de conservació de la natura que treballen a Catalunya. Així, amb la seva contribució, les corredores i corredors també van recaptar 12.650 euros destinats a projectes de divuit entitats del tercer sector ambiental del país.

La cursa va transcórrer a través d'un circuit circular per la comarca, amb arribada i final a Vic. Durant la ruta, les participants van poder gaudir dels paisatges de la plana d’Osona, el massís de les Guilleries, Sau o els paratges que voregen el riu Ter. Paral·lelament a la cursa, cal destacar que un grup de voluntaris i voluntàries organitzades per l’Ajuntament de Vic i la Creu Roja van recollir 237 quilograms de brossa a la llera del riu Méder

Nova data, itinerari i format

Coorganitzada per la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat, i que compta amb el patrocini de l'empresa Urbaser, la cursa que uneix esport i natura va comptar enguany amb diverses novetats, el que va suposar nous al·licients en un esdeveniment que no deixa de banda els seus objectius principals: fomentar l'educació ambiental, donar a conèixer els problemes ambientals i recollir fons per a projectes de conservació de la natura d'entitats del tercer sector ambiental de Catalunya.

Anna Parisi, membre de l'XCN, fa una valoració positiva de la cinquena edició de l'UCM i destaca el bon desenvolupament de la jornada, així com la bona acollida de les novetats. I és que, en aquesta ocasió, la celebració de l'esdeveniment s'ha avançat uns mesos per diversificar el calendari i evitar fer coincidir la cursa amb el gran nombre d'esdeveniments que se celebren al voltant del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. "Tot i coincidir durant el cap de setmana amb la Marató de Barcelona, la nova data ens ha permès comptar amb més participació", afirma Parisi.

Així mateix, la cinquena edició de l'UCM va deixar enrere l'itinerari escollit els últims anys per diversos punts del Vallès, amb arribada a Barcelona, per passar a celebrar la cursa per una ruta circular per Osona. Finalment, enguany s'ha estrenat un nou format de cursa, més suau i de 30 quilòmetres, que es va complementar amb l'habitual cursa de trail running de 60 quilòmetres. "Aquest nou format és la resposta a la petició d'algunes de les participants en edicions anteriors", explica Parisi.

Equips guanyadors de la cinquena UCM

Malgrat el caràcter solidari de l'esdeveniment, i l'objectiu de sensibilitzar i aconseguir fons per a les entitats, l'Ultra Clean Marathon no deixa de ser una cursa, amb una classificació final que, segons diversos paràmetres, corona els equips més destacats. L'equip guanyador per temps de la cursa completa va ser 'Set de córrer' després que l'equip que va creuar l'arribada en primer lloc, 'Salomon Spain', fos penalitzat per no haver recollit deixalles el darrer tram de l'itinerari. D'altra banda, en la ruta més curta, l'equip guanyador va ser 'Consciència pel Planeta'.

D'altra banda, l'Ultra Clean Marathon també va premiar els equips que van recollir més residus. En el cas de la cursa de 60 quilòmetres, el grup de corredores i corredors que va netejar més la natura va ser 'Gili Trail', mentre que 'Vedruna Catalunya 3' van ser els que van recollir més residus en el format reduït. Finalment, els equips que van fer millor temps recollint més residus, és a dir, els equips més ploggers en cadascun dels dos itineraris, van ser 'Set de córrer' i 'Tradebe Running Club 2'.

Entre les persones que hi van participar, destaca la presència de cares conegudes, com ara la cuinera Ada Parellada, que va córrer a l'equip d'ambaixadores UCM 'Urbaser'. Parellada va córrer acompanyada de Joan Morales, director de la revista 'Descobrir Catalunya' i de l'ecoaventurer i ideòleg d'aquest projecte, Albert Bosch. D'altra banda, la Kilian Jornet Foundation va presentar l'equip 'Nnormal' encapçalat per la Núria Burgada, coordinadora del projecte educatiu de l'entitat i mare del corredor i esquiador català.

La jornada també va comptar amb la presència del director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire; el regidor de medi ambient Albert Castells i la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, de l'Ajuntament de Vic; la regidora d'esports de l'Ajuntament de Manlleu, Núria Martínez; el delegat territorial d'Urbaser, Josep Tàrrega, i la directora de la Xarxa de Conservació de la Natura, Sandra Carrera.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari