Paisatges vius aconsegueix alliberar 2000 samarucs a l'Ametlla de Mar

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Paisatges vius aconsegueix alliberar 2000 samarucs a l'Ametlla de Mar

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

L'alliberament dels 2000 petits peixos d'aigua dolça el dia 26 d'abril a l'estany Tort de l'Ametlla de mar representa una jornada històrica per la recuperació d'aquesta espècie en perill d'extinció.

Una jornada històrica

La jornada culmina el treball de 15 mesos en els quals l'entitat Paisatges Vius ha treballat per la recuperació de l'hàbitat del samaruc, a l'Estany Tort. Les dades dels seguiments de la qualitat de l'hàbitat indicaven les condicions adequades per alliberar els samarucs. En particular, l'estany garanteix la presència de macroinvertebrats aquàtics, aliment principal del peix; l'estructura i diversitat de la vegetació aquàtica són les correctess, mentre que els paràmetres físic-químics garanteixen una certa salinitat i una baixa concentració de nutrients. Decisiva és l'absència de gambúsia, peix exòtic invasor que faria inviable l'alliberament de samarucs.


El Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l'Ebre va posar a disposició 2000 exemplars criats en captivitat, que els tècnics del Parc van alliberar a l'estany el 26 d'abril. Els exemplars, d'entre 1 i 3 anys d'edat, van ser mesurats, sexats i marcats amb una marca rosa subcutània abans de ser alliberats a les 12 del migdia.

A l'alliberament van assistir els estudiants de 3r d'ESO de l'Ametlla de Mar, que prèviament havien col·laborat a la retirada de microplàstics de la llacuna, juntament amb l'entitat ambiental Graèllsia.

El vídeo elaborat per Paisatges Vius il·lustra els esdeveniments de la jornada.

Un èxit de la custòdia del territori

Amb el projecte SOS Samaruc, Paisatges Vius impulsa la restauració ecològica de l'hàbitat de llacunes litorals, per afavorir la reintroducció de l'emblemàtic peix. L'entitat va signar un acord de custòdia amb l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, a la comarca del Baix Camp. La custòdia del territori és una eina per la conservació de la natura que implica la complicitat de la gent del territori, involucrant els propietaris i involucrant voluntariat en el projecte.

El projecte ha rebut el finançament del Fons Andrena i de Fundación Biodiversidad, per dur a terme actuacions relacionades amb la conservació del samaruc al litoral de l'Ametlla de Mar.

Afegeix un comentari nou