Àmbit de la notícia
Ambiental

Rehabilitar el paisatge fluvial de la Ribera d’Ebre per adaptar l’entorn natural al canvi climàtic

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Amb la finalitat principal d’adaptar el tram final del riu Ebre al canvi climàtic, el Grup de Natura Freixe col·labora en el projecte ‘Fluviatilis'.
    Una de les línies d’actuació del projecte pretén promoure el desenvolupament de la bioeconomia de l’entorn de la Ribera d’Ebre. Font: Grup de Natura Freixe
  • L'objectiu principal de les actuacions a Catalunya de 'Fluviatilis' és adaptar el tram final del riu Ebre al canvi climàtic.
    L'objectiu principal de les actuacions a Catalunya de 'Fluviatilis' és adaptar el tram final del riu Ebre al canvi climàtic.
  • Diferents projectes es duen a terme a l'Ebre per crear ambients artificials per la fauna que doni més connectivitat a l'ecosistema.
    Diferents projectes ja es duen a terme a l'Ebre per tal de crear ambients artificials per a la fauna, que donin més connectivitat a l'ecosistema. Font: Grup de Natura Freixe

Emmarcat dins del projecte ‘Fluviatilis: custòdia per la resiliència’, el Grup de Natura Freixe impulsa una iniciativa per cuidar el tram final del riu Ebre.

Les zones humides i de riu pateixen les conseqüències del canvi climàtic, com la pèrdua de biodiversitat, l’escassetat d’aigua i l’empitjorament del medi i l’entorn natural i els seus ecosistemes. Projectes de contribució a la salut del planeta per fer front a aquesta problemàtica ja treballen en la conservació i millora dels paisatges naturals.

Amb la finalitat principal d’adaptar el tram final del riu Ebre als impactes del canvi climàtic, el Grup de Natura Freixe col·labora en el projecte ‘Fluviatilis: custòdia per la resiliència’, una iniciativa finançada pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) a través dels fons europeus Next Generation.

Combatre els efectes del canvi climàtic al riu Ebre

Santiago Bateman, tècnic en conservació i projectes del Grup de Natura Freixe, plasma els diferents objectius sobre els quals treballen per dur a terme aquesta estratègia. Per una banda, el més essencial és la conservació i rehabilitació dels ecosistemes fluvials, augmentant la seva resiliència al canvi climàtic i la provisió de serveis ecosistèmics, mitjançant la custòdia fluvial.

“També volem promoure la gestió compartida dels ecosistemes aquàtics, això implica involucrar ajuntaments, confederacions hidrogràfiques, propietàries… en aquesta custòdia”, expressa Bateman. A més, es valoraran els serveis ecosistèmics per conèixer la percepció que en té la població i s’emprendran actuacions de millora aplicant Solucions Basades en la Natura (SBN).

Amb aquest projecte, es pretén promoure el desenvolupament de la bioeconomia de l’entorn de la Ribera d’Ebre a través d’eines d’inclusió social i de responsabilitat civil corporativa. “Busquem dissenyar uns paquets ecoturístics que vinculin empreses del territori”, explica Santiago Bateman, i afegeix que oferiran una oferta ecoturística al voltant de la conservació d’aquests espais protegits.

Actuacions específiques

El Grup de Natura Freixe ja està treballant en les accions de millora de l’entorn de la Ribera d’Ebre. Segons detallen des de l’organització, diferents actuacions es duran a terme: per exemple, la creació d’un punt de distribució d’espècies de plantes aquàtiques.

Plantaran més de cinc-cents arbres de ribera en tot l’àmbit d’actuació i gestionaran més de quatre quilòmetres de marges de vegetació palustre per evitar el rebliment dels hàbitats aquàtics, és a dir, perquè els sediments transportats per l’aigua no emplenin les depressions dels terrenys i, per tant, les eliminin.

També instauraran aproximadament noranta metres quadrats de planta aquàtica a llacunes artificials i basses de rec, adjacents al projecte. “La idea és crear aquest tipus d’ambients transitoris en zones on pràcticament l’aigua és un recurs escàs”, detalla el tècnic en conservació i projectes del Grup de Natura Freixe.

Arran de la creació d’aquests ambients artificials per la fauna, es proporcionarà més connectivitat a l’ecosistema. Finalment, l’entitat naturalista treballa en l’elaboració d’una guia de custòdia fluvial per a la implementació de models de governança i actuacions de restauració fluvial.

“És una guia de caràcter estatal, es publicarà a tota la península i l’objectiu és arribar a totes les entitats que estan impulsant projectes de custòdia fluvial”, defensa Santiago Bateman.

La col·laboració de la ciutadania, essencial

Per a una gran part del projecte, es necessita l’ajuda de la ciutadania i de l’equip de voluntàries. Com a col·laboració especial, el Grup de Natura Freixe treballarà amb l’entitat Jeroni de Moragas, dedicada a les persones amb capacitats diverses. “La idea és formar les usuàries perquè puguin participar en els nostres projectes de conservació com a treballadores temporals”, afirma Bateman.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari