Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor, municipis de residu 0

Ravalnet
El Forn Ninot, un dels comerços adherits a la campanya. Font: Associació Teleia
El Forn Ninot, un dels comerços adherits a la campanya. Font: Associació Teleia

Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor, municipis de residu 0

Ravalnet

Resum: 

Se sumen així a Santa Maria de Palautordera en el projecte de l'Associació Teleia per reduir l'ús de plàstic.

Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor se sumen a Santa Maria de Palautordera dins del projecte de l'Associació Teleia per reduir el plàstic amb bosses de compra a granel confeccionades per l'entitat amb roba reciclada. S'inicien així en ser municipis de residu 0 on els establiments marcats amb una insígnia ofereixen el compromís que la gent pugui anar a comprar amb els seus embolcalls.

Rosa Rocabayera, membre de l'entitat, explica el seu pelegrinatge comerç per comerç explicant la dinàmica, que no suposa cap cost ni cap despesa. Només cal voluntat per fer un canvi d'hàbits, "quan penses què compraràs, pensar també en els embolcalls que necessitaràs". La resta, són avantatges: "Quan arribes a casa, poses la carmanyola directa al congelador, i no hauràs de baixar tants residus. T'estalvies feina".

El projecte d'economia circular no només implica la confecció de les bosses sinó també la sensibilització perquè es parli de la sostenibilitat amb missatges positius, el seguiment de les accions i la recollida de feedback: "Com més interacció, més humanitat, i més fàcil és que el missatge vagi calant". També han apostat per l'empoderament de les persones que treballen a l'entitat oferint la possibilitat d'adquirir coneixements d'emprenedoria.

Ho han dut a terme als seus propis municipis, des de la proximitat, i sumant tota la ciutadania, començant pels ajuntaments, que han facilitat la comunicació amb els establiments, i s'hi han posat de cara oferint una carmanyola de vidre a clientes i clients després de fer un seguit de compres a granel.

De fet, van més enllà de "transformar la roba en una bossa que, cada vegada que l'uses, evita que s'utilitzi un embolcall d'un sol ús". Ofereixen un seguit d'accions per ampliar la campanya com ara fer mercats d'intercanvi o una llista d'objectius de sostenibilitat perquè els comerços puguin triar-ne un cada any i intentar assolir-los. Confien que, poc a poc, s'aniran implementant: "Volem fer com una gota d'aigua i que la ciutadania es vagi immergint en aquesta manera de fer".

Així va ser, de fet, com va començar a estendre's el projecte, quan Rocabayera va començar a veure bosses a les samarretes que sobraven en un mercat d'intercanvi de Cardedeu, i van començar a tallar-les per convertir-les en bosses de compra a granel per substituir les paperines d'un sol ús al grup de consum en què participava.

La idea es va anar escampant fins a convertir-se en l'emblema de l'Associació Teleia només amb la determinació de fons de "fer el màxim per revertir la situació" perquè "els hi devem als que venen al darrere".

Pròxima lluita: malbaratament alimentari

La rebuda als establiments dels municipis ha sigut molt bona. "Cada vegada som més i fins i tot han fet propostes noves", assenyala Rocabayera. De fet, ha sorgit una nova iniciativa d'aquestes aportacions que tirarà endavant: treballar amb establiments d'alimentació perquè ofereixin i explicitin la possibilitat que la gent s'emporti el menjar que preveu que no s'acabarà amb la carmanyola.

Afegeix un comentari nou