Àmbit de la notícia
Ambiental

SUBMON estudia les alternatives per promoure un consum sostenible de peix i marisc

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal del projecte és augmentar la visibilitat i transparència pel consum sostenible de peix i marisc.
    L'objectiu principal del projecte és augmentar la visibilitat i transparència pel consum sostenible de peix i marisc.
  • La gran majoria de peix i marisc que es consumeix a Europa prové de la pesca salvatge i l'aqüicultura.
    La gran majoria de peix i marisc que es consumeix a Europa prové de la pesca salvatge i l'aqüicultura.
  • Gràcies a la implementació de tecnologia blockchain, es podrà seguir de manera més transparent la traçabilitat de tots els productes provinents del mar.
    Gràcies a la implementació de tecnologia blockchain, es podrà seguir de manera més transparent la traçabilitat de tots els productes provinents del mar.

L’entitat ambiental és una de les sòcies del projecte europeu ‘Sea2See’, el qual treballa per a la millora de la traçabilitat i visibilitat dels productes i aliments provinents del mar.

Tres quartes parts del peix i el marisc que es consumeix a la Unió Europea es genera a través de la pràctica de la pesca salvatge. La quarta part restant procedeix de l’aqüicultura. Per tant, és una realitat que aquests sectors de producció d’aliment juguen un paper clau en la dieta diària de la gran majoria de la població europea i mundial.

El compromís amb els processos que compten amb la sostenibilitat com a protagonista no atura el seu creixement i, actualment, es pot afirmar que aquesta ha esdevingut una característica incondicional en el sector de productes del mar. L’interès de les consumidores per a l’ecologia, la producció orgànica i l’origen de proximitat també és un concepte a l’alça, de la mateixa manera que la Unió Europea treballa en polítiques mediambientals i de seguretat alimentària.

SUBMON és una de les entitats que s’ha sumat al projecte europeu ‘Sea2See’, el qual neix per millorar la transparència i traçabilitat en el sector del peix i marisc, i per a promoure i fomentar el consum sostenible d’aquests productes. “Treballem per garantir una producció i un consum de productes del mar més transparents, segurs i saludables a Europa”, expressen des de SUBMON.

Alternatives de consum per catapultar la sostenibilitat

Juanita Z. Pujana i Tecla Maggiomi són les responsables del projecte, el qual s’emmarca dins del programa d'investigació i innovació Horizon Europe de la Comissió Europea. Treballen per emprendre un seguit d’accions per plantejar una solució ferma per al consum sostenible de peix i marisc.

“Per aconseguir aquest objectiu elaborarem diverses accions. Una proposta innovadora i diferent és la implementació de tecnologia blockchain per millorar la traçabilitat del producte de forma transparent”, explica Pujana.

Aquest sistema, un cop establert, serà provat i validat a cinc centres pilot amb la finalitat de fer un seguiment de la cadena de valor de diferents productes. A més, comptarà amb l’acompanyament d'una estratègia per fomentar la participació ciutadana.

Apropar la consumidora als beneficis d’aquesta transformació de processos

Per altra banda, l’acció principal en la qual es troben més involucrades des de SUBMON és en el coneixement de la cadena de valor dels productes del mar disponibles per a les consumidores. Aquesta tasca es desenvoluparà a través de la creació i disseny d’una estratègia de compromís amb les usuàries per conèixer què busquen i quines són les seves intencions de compra. Per aconseguir-ho, cal cercar i investigar les alternatives i les maneres d’implementar-les i promocionar-les.

“Sostenibilitat és una paraula molt complexa. Es pot definir des de diferents punts de vista: econòmic, mediambiental, social… Està clar que nosaltres no els podem assolir tots i, actualment, estem treballant en la definició d’aquests punts”, declara Juanita Z. Pujana.

Des de SUBMON elaboraran entrevistes i dissenyaran un qüestionari amb l’objectiu d’identificar les barreres que dificulten el consum sostenible de peix i marisc. Després de definir quins són aquests obstacles, es posarà en comú la informació recopilada amb les altres sòcies europees que participen en el projecte, que també hauran dut a terme la mateixa tasca, i es desenvoluparan diferents accions per promoure i millorar els coneixements sobre el consum sostenible de peix i marisc.

Futur i desplegament d'accions

Una vegada identificades aquestes barreres, es desplegaran un ampli ventall d'iniciatives innovadores per involucrar a la ciutadania, entre les quals destaquen un curs en línia obert, una ‘hackató’ i tallers participatius, així com un llibre de receptes de cuina locals.

Tota la tasca de recol·lecta, plantejament d’alternatives i opcions per a superar-les es durà a terme entre els anys 2023 i 2024. “De l’ampli ventall de sòcies participants del sector pesquer, l’aqüicultura i les tecnologies, SUBMON es troba a la part més social i mediambiental”, detalla Juanita Z. Pujana.

Des de l’entitat afegeixen que tenen “un gran repte entre mans". Afirmen que SUBMON "jugarà un paper clau en apropar aquesta realitat a la ciutadania per trobar solucions conjuntes que fomentin un consum responsable de peix i marisc a escala europea”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari