Susagna Escardíbul: "Alhora que activem la consciència crítica, activem la capacitat creativa"

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Judit Vela
'Menjar canvia el món' suma al projecte de l’Exposició Menja, Actua, Impacta que Fundesplai va inaugurar el passat mes de novembre. Font: Pexels
'Menjar canvia el món' suma al projecte de l’Exposició 'Menja, Actua, Impacta' que Fundesplai va inaugurar el passat mes de novembre. Font: Pexels.
Aquesta proposta reforça una línia d'actuació que Fundesplai està treballant des de fa anys als diferents espais educatius on hi és present.  Font: Pexels
Aquesta proposta reforça una línia d'actuació que Fundesplai està treballant des de fa anys als diferents espais educatius on hi és present. Font: Pexels.

Susagna Escardíbul: "Alhora que activem la consciència crítica, activem la capacitat creativa"

Autor/a: 
Judit Vela
Suport Tercer Sector

Resum: 

La nova proposta educativa de Fundesplai pretén contribuir a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides a través de l'alimentació sostenible i saludable.

'Menjar canvia el món' és la nova proposta educativa que Fundesplai desenvoluparà durant els dos propers cursos entre els infants, joves i famílies d'esplais, escoles i altres espais educatius de l’organització. A través d’ella es proposen acompanyar-los perquè reflexionin i adoptin, des d'una participació activa, una alimentació més saludable, sostenible i inclusiva que impacti positivament tant en la salut personal com en la salut global del planeta.

El programa s'emmarca en el marc ètic de treball sobre els valors de la convivència i la sostenibilitat que Fundesplai ha establert pels propers anys i que vol contribuir a l'assoliment dels ODS de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. A més, suma al projecte de l’Exposició Menja, Actua, Impacta que Fundesplai va inaugurar el passat mes de novembre. José Antonio Ruiz, director de Relacions i Participació i Susagna Escardíbul, pedagoga, parlen sobre el que suposarà aquesta nova línia de treball.

Per què vau decidir que l’alimentació saludable i sostenible havia de ser el tema de la vostra proposta?

Avui hi ha prou evidència com per saber que el sistema d’alimentació actual constitueix el factor més important de l’esgotament dels recursos, de la degradació ambiental, de les desigualtats i vulneracions de Drets Humans i també, de la mala salut de les persones. Des de Fundesplai, a través dels programes d’educació en valors que impulsem, volem aportar el nostra granet de sorra per generar més consciència i acció entorn d’aquest tema.

Per què és tan important que es tracti aquest tema en l’àmbit educatiu?

Un dels espais on l'alimentació té més pes és l'escola, on en els últims cinc anys, en els àpats del migdia dels centre educatius que gestionem hem reduït la presència de carn vermella (vedella, porc) en un 50% respecte al 2016. I per al pròxim curs serà d’un 75%. A més, hem apostat per verdures i fruites fresques de temporada i de proximitat i també hem introduït iogurts amb envasos a granel i sense sucre de producció ecològica.

Pel que fa al procés d’elaboració, hem comptat amb la participació d’educadors i educadores així com amb la col·laboració d’entitats expertes en la temàtica i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Ha estat un procés molt participatiu i deliberatiu. Tots els recursos i materials es poden trobar en obert en el web del programa.

Quin poder d’impacte i canvi global creieu que tenen les iniciatives com aquesta?

Tots els processos educatius requereixen de temps i constància. És important que la cultura dels centres s’impregni dels valors que volem transmetre. El quotidià pren molta rellevància i sobretot cal generar entorns d’aprenentatge estimuladors, que eduquin per ells mateixos.

Apostem per un treball amb visió glocal, per l’acció transformadora i l’apoderament de les persones. Estem segures que treballar en aquesta direcció és clau per esdevenir agents de canvi. Cada petit gest és poderós. D’això n’estem convençudes.

Estan les famílies i el personal educatiu preparats per acompanyar canvis com els que es proposen en relació amb l’alimentació saludable i sostenible?

Aquets dies el tema de l’alimentació està al bell mig de la polèmica pública i política. És un tema complex i controvertit però les evidències són molt clares. Ens trobem amb resistències per part de les famílies, els infants, els equips. Naturalment cal acollir-les i treballar-les. Els canvis han de ser progressius. Per això, la proposta educativa s’acompanya d’un programa d’activitats educatives i formatives.

També hem dissenyat un curs en obert (format MOOC) per generar consciència entre la ciutadania: “ODS y alimentación: Luchas Compartidas” , en el qual han col·laborat 11 persones expertes de gran talant: Yayo Herrero, Ana Moragues, Javier Guzman, Open Arms, etc.

Susagna Escardíbul: "És un tema complex i controvertit però les evidències són molt clares".

Com podem tenir en compte les situacions personals i col·lectives concretes a l’hora de treballar amb infants i joves sobre aquest tema?

Quan valors com el respecte, la valoració positiva de la diferència, l’empatia, la ciutadania global formen part del nostre corpus com a educadors i educadores, treballem el tema que treballem sempre farem una aproximació correcta, des de la cura.

Creus que és important que infants i joves del nord global siguin conscients de les conseqüències negatives de la seva manera de consumir?

És important desenvolupar una consciència de reciprocitat i ciutadania global. 'Ubuntu' és un paraula africana que ho descriu molt bé. Entendre que som un únic organisme, interconnectats i que les nostres accions tenen conseqüències arreu. Però ens sembla fonamental defugir de sentiments culpabilitzadors. És molt més potent presentar les problemàtiques i alhora que activem la consciència crítica també activem la capacitat creativa per imaginar altres mons millors per a tothom.

Susagna Escardíbul: "Ens sembla fonamental defugir de sentiments culpabilitzadors".

Com podem crear espais de diàleg i coresponsabilitat perquè infants i joves desenvolupin capacitats crítiques i es converteixen en protagonistes del seu procés d’aprenentatge en referència a l’alimentació?

Afortunadament, aquí, la majoria de persones fem més d’un àpat al dia. Això són moltes oportunitats d’aprenentatge per generar converses amb els infants. I en el lleure disposem de molts moments per fer-ho: espais del migdia, tallers, a les excursions, a les activitats de colònies, etc. Per tant, són espais reals on podem intervenir.

Per altra banda, metodologies com l’aprenentatge servei, amb les que treballem en el programa, ens permeten analitzar el nostre entorn, detectar-hi necessitats i implicar-nos-hi amb voluntat de servei. Una mostra d’això ha estat el projecte de “les cues de la fam”, a través del qual hem col·laborat amb el Banc d’Aliments i entitats del territori per a comprendre les causes i les dificultats d’accés als aliments i s’han organitzat campanyes de suport.

Afegeix un comentari nou