Ultra Clean Marathon: la cursa solidària que contribueix a la conservació per la natura

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'edició d'enguany de l'Ultra Clean Marathon tindrà un itinerari circular per Osona amb Vic com a punt de partida i d'arribada. Font: Ultra Clean Marathon
L'edició d'enguany de l'Ultra Clean Marathon tindrà un itinerari circular per Osona amb Vic com a punt de partida i d'arribada. Font: Ultra Clean Marathon
Tres participants d'una edició anterior de l'Ultra Clean Marathon. Font: Ultra Clean Marathon
Tres participants d'una edició anterior de l'Ultra Clean Marathon. Font: Ultra Clean Marathon
Malgrat les altes temperatures, la quarta edició de l'Ultra Clean Marathon va ser tot un èxit. Font: Ultra Clean Marathon
Malgrat les altes temperatures, la quarta edició de l'Ultra Clean Marathon va ser tot un èxit. Font: Ultra Clean Marathon

Ultra Clean Marathon: la cursa solidària que contribueix a la conservació per la natura

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'esdeveniment, que consisteix en 57 quilòmetres de trail running fent 'plogging' en un circuit circular a Osona, se celebra el 18 de març i té com a objectiu recollir fons per a projectes d'entitats ambientals que treballen a Catalunya.

L'Ultra Clean Marathon, la gran cursa solidària amb la natura que barreja la consciència ambiental i la competició esportiva, arriba el 18 de març, aquest cop amb un itinerari circular a Osona. L'esdeveniment, que celebra la seva cinquena edició, té com a objectius fomentar l'educació ambiental, donar a conèixer els problemes ambientals i recollir fons per a projectes de conservació de la natura que duen a terme entitats del tercer sector ambiental que treballen a Catalunya. Tot, sempre, amb la idea de gaudir de la natura mentre es fa esport.

Aquesta cita anual, dedicada per a les persones amants de la natura i l'esport, es corre en equips en trams de 10 quilòmetres. Per participar només cal crear un equip, de dos a dotze membres, amb amics i amigues, familiars, veïns i veïnes, persones d'un mateix club esportiu, treballadores d’una empresa o membres de les mateixes entitats ambientals. Una de les novetats d'enguany és el circuit curt, en el qual els equips participants seran de dos a sis corredores.

Un cop creat l'equip, per formalitzar la inscripció només cal donar suport a una causa ambiental a través d'una donació. A l'edició de l'any passat es van recaptar 15.550 euros per a disset entitats ambientals de Catalunya. La data límit d'inscripció de l'equip, així com per fer la donació al projecte escollit d'entre el llistat de causes ambientals, és el 26 de febrer.

"De vegades ens oblidem de les entitats que lluiten per a la conservació de la natura, se'n parla poc i se'ls hi destinen pocs recursos. Per això cal incidir en la importància de les entitats ambientals i la seva tasca. Així, un dels objectius principals de l'Ultra Clean Marathon és donar suport a aquestes organitzacions a través de fons per la lluita per la conservació per la natura", afirma l'Anna Parisi, membre de l'XCN.

Novetats de l'Ultra Clean Marathon

Una de les característiques de la cursa és la inclusió de la pràctica del 'plogging', és a dir, la recollida de residus abandonats a la natura al mateix temps que es corre. A l'edició de l'any passat, els cent vuitanta corredors i corredores que hi van participar van recollir un total de 550 kg de residus a la natura. Aquest tret s'ha mantingut en cadascuna de les cinc edicions de la cita. No obstant això, l'Ultra Clean Marathon ha anat evolucionant any rere any i enguany s'han inclòs diverses novetats.

El principal canvi és l'itinerari. A les darreres edicions la ruta passava per diversos punts del Vallès, i amb arribada a la ciutat de Barcelona. Enguany, amb la idea de descentralitzar l'esdeveniment, es realitzarà un itinerari circular per Osona amb Vic com a punt de partida i d'arribada. Així, des de Vic es recorrerà la plana, travessant el riu Ter i resseguint-lo al llarg dels seus meandres fins a descobrir els boscos i cingleres del massís de Guilleries-Savassona, amb la mirada posada al pantà de Sau.

Amb aquest itinerari es completen els 57 quilòmetres de la cursa, pensat per a persones corredores que els agrada el desnivell, així com a les que gaudeixen més amb una ruta per la plana. No obstant això, i davant la petició de participants d'anteriors edicions, s'ha creat un itinerari curt de 30 quilòmetres, una altra de les novetats de la cinquena edició de l'Ultra Clean Marathon. A banda de ser més curt, aquest itinerari, més suau, creuarà camps i conreus de la plana, però sempre amb paisatges espectaculars de la comarca de la Catalunya Central.

L'esdeveniment organitzat conjuntament per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i l'Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat, habitualment s'ha celebrat al voltant del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. La cita d'enguany, però, s'avança uns mesos, pocs dies abans de l'arribada de la primavera per tal d'evitar les altes temperatures a les quals s'arriba a les portes de l'estiu. "Moure l'esdeveniment de data també ens permet diversificar en el calendari els esdeveniments que afavoreixen la lluita per la conservació de la natura", afegeix Parisi.

Afegeix un comentari nou