Àmbit de la notícia
Ambiental

Una cimera de moviments socials per contrarestar la ineficàcia de la COP

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Els moviments socials criden a teixir aliances i preparar-se pel futur.
    Els moviments socials criden a teixir aliances i preparar-se pel futur. Font: Llicència CC
  • Un dels objectius que es marca la COP26 és assegurar la inversió de 100.000 milions de dòlars anuals a la lluita contra el canvi climàtic.
    Un dels objectius que es marca la COP27 és assegurar el finançament de pèrdues i danys derivats pel canvi climàtic al sud global. Font: Llicència CC Font: Llicència CC
  • La cimera del clima se celebra enguany a Glasgow després que s'ajornés al 2020 pel context de pandèmia.
    La cimera del clima se celebra enguany a Sharm al-Sheikh, Egipte. Font: Llicència CC Font: Llicència CC

La Xarxa per la Justícia Climàtica, una organització formada per entitats en lluita per fer front a la crisi del clima, impulsa aquesta trobada el 12 de novembre a Can Batlló, Barcelona.

La 27a Conferència de les Parts (COP) de la Convenció Marc de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, que se celebrarà del 6 al 18 de novembre de 2022 a Sharm al-Sheikh, Egipte, tindrà com a objectiu, un any més, cercar mesures essencials per fer front l'emergència climàtica. El context, però, no és gaire esperançador, i no només per la crisi energètica que vivim, les concentracions rècord de gasos d'efecte hivernacle i l'augment de fenòmens meteorològics extrems, sinó també per la certa esterilitat de les darreres cimeres.

La COP26 de Glasgow es va tancar amb acords que van permetre aconseguir alguns avenços, comvan ser algunes mesures de mitigació i limitació de l'escalfament a un grau i mig; les mencions a reduir l'ús de combustibles fòssils i la retirada de subvencions a aquests, per tal de fer camí cap a l'eliminació progressiva del carbó, o la fi de la desforestació per l'any 2030.

No obstant això, les entitats ecologistes van lamentar la insuficiència d'unes mesures que no han suposat el canvi necessari que s'esperava d'una COP en ple context d'emergència climàtica. Una de les ferides obertes, que va quedar lluny de tancar-se a la COP26, continua sent el finançament de pèrdues i danys derivats pel canvi climàtic al sud global, una de les qüestions que s'espera sigui protagonista a la COP27.

Així, queda per veure si a la COP27 s'assoliran aquests i altres punts que van quedar oberts a Glasgow. A l'espera de resultats, la Xarxa per la Justícia Climàtica, la Xarxa d'Economia Social i Solidària i la Xarxa per la Sobirania Energètica, organitzen una cimera de moviments socials, paral·lela a la COP, davant la ineficàcia de les darreres cimeres pel clima. La trobada es durà a terme a Can Batlló, Barcelona, el pròxim 12 de novembre.

"Fem la nostra!"

Des de l'organització de la jornada consideren necessari que, davant l'enèsima cimera mundial del clima, "que ha perdut tota credibilitat", cal prendre solucions que siguin liderades pels moviments socials. "La crisi climàtica travessa totes les àrees de la vida social, econòmica i política. Per això volem teixir aliances i posar en comú les nostres lluites i la nostra visió per a un futur just i abundant", manifesten.

"Ja ens hem cansat de cimeres inútils. Fem la nostra!", aviven des de l'organització, que recorden que la crisi energètica és una manifestació més del "fracàs del model basat en combustibles fòssils, en el benefici de les empreses per sobre de les persones i la resta d'éssers vius", asseguren. Durant el matí, al mateix espai, es realitzarà la xerrada 'Col·lapse no és apocalipsi: les evidències i els camins cap al decreixement', amb Carlos Taibo, i impulsat per l'Observatori del Deute en la Globalització.

D'aquesta manera, els moviments socials catalans organitzaran la seva pròpia cimera a casa nostra. Habitualment, les COP compten amb contracimeres ambientals organitzades pels moviments socials d'arreu del món. No obstant això, la celebració d'aquesta COP paral·lela enguany és una incògnita.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari