La Catalunya més solidària: xarxes de voluntariat a tot el territori

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Gómez
Un dels serveis que ofereix la xarxa de voluntariat és anar a la farmacia a comprar medicaments. Font: Pixabay
Un dels serveis que ofereix la xarxa de voluntariat és anar a la farmacia a comprar medicaments. Font: Pixabay
Precaucions a l'hora de fer la compra. Font: Victòria Rovira
Precaucions a l'hora de fer la compra. Font: Victòria Rovira
Els supermercats poden ser zones de contagi. Per aquesta raó, la xarxa de voluntariat ofereix anar a fer la compra per a les persones més vulnerables al virus. Font: Pixabay
Els supermercats poden ser zones de contagi. Per aquesta raó, la xarxa de voluntariat ofereix anar a fer la compra per a les persones més vulnerables al virus. Font: Pixabay

La Catalunya més solidària: xarxes de voluntariat a tot el territori

Autor/a: 
Marc Gómez
LaviniaNext

Resum: 

Xarxes de voluntariat de Catalunya s'organitzen per protegir els col·lectius de risc durant el confinament i ofereixen assistència en tasques bàsiques com fer la compra de productes bàsics.

La pandèmia de Covid-19 ha causat que el govern central declari l'estat d'alarma, i per tant, ha quedat prohibit sortir al carrer amb l'excepció d'anar a treballar o comprar productes de primera necessitat. El confinament, tot i tractar d'assegurar la contenció del virus i evitar el seu contagi, posa en perill a totes aquelles persones majors de 65 o amb malalties cròniques que viuen soles, considerades col·lectiu de risc davant la situació.

Per tal d'evitar que aquestes persones es posin a si mateixes en risc de contagi a l'hora de sortir al carrer per fer la compra, s'han posat en marxa grups de voluntaris i voluntàries arreu de Catalunya amb l'objectiu de fer la compra i portar-la a domicili per a totes les persones que formin part de col·lectius vulnerables.

Evitar qualsevol mena de contagi és una prioritat. Per aquesta raó, les xarxes de voluntaris que han desenvolupat aquesta iniciativa a tot Catalunya estan prenent totes les mesures de seguretat possibles, i en alguns casos, estan rebent assessorament de metges per estudiar quina és la manera més segura d'oferir aquest servei.

Si vols consultar les iniciatives que s'estan duent a terme a Barcelona, accedeix a aquest enllaç.

  • Tarragona

El casal popular la Sageta de Foc ha posat en marxa un voluntariat per assistir a col·lectius de risc pel coronavirus. Les voluntàries reben l'assignació d'una família que necessita aquest servei i ofereixen la seva ajuda. El casal popular encara busca voluntaris i voluntàries per tal d'ampliar els seus serveis al màxim de famílies possibles que ho necessitin. Podeu posar-vos en contacte amb el servei a través del correu electrònic casalsagetadefoc@gmail.com o entrant als grups de whatsapp d'aquest enllaç.

  • Lleida

La Xarxa de solidaritat de Lleida va rebre 180 inscripcions de voluntaris i voluntàries el primer dia. Ofereixen ajuda a l'hora d'anar a fer la compra d'aliments i medicaments per aquelles persones més vulnerables al Covid-19, fins i tot passejar el gos o ajudar amb consultes sobre aparells tecnològics i comunicacions. Un altre servei és el suport emocional i atenció psicològica. Per posar-se en contacte amb la Xarxa de solidaritat de Lleida cal contactar per correu electrònic ajuda@paeria.cat o bé trucar al telèfon 683644039.

  • Girona

La Creu Roja i l'Associació d'ajuda en carretera DYA han organitzat serveis d'ajuda per la ciutat, especialment per a les persones grans que viuen soles i no poden sortir al carrer a comprar a causa de l'estat d'alarma. L'objectiu és enviar personal a fer la compra d'aliments i medicaments i després portar-los al domicili de la persona que ho necessiti. D'aquesta, es promou la prevenció i cura de les persones grans, i s'evita que s'exposin al contagi del coronavirus.

  • Sabadell

L'Agrupació de Veïns de Gràcia està fent una crida a la col·laboració ciutadana per saber quines són les famílies que viuen amb persones en situació de vulnerabilitat, o persones que viuen soles i que són perfils de risc per poder oferir ajuda a través de la seva xarxa de voluntaris i voluntàries, per exemple, en la compra de medicaments, aliments i altres productes de necessitat bàsica. L'Agrupació també fa crida per trobar més voluntaris i voluntàries, i d'aquesta manera, augmentar la xarxa solidària.

  • Maresme

A partir de la iniciativa ciutadana, al Maresme s'han desenvolupat grups de voluntaris i voluntàries formats per veïns i veïnes per ajudar els col·lectius de risc durant l'estat d'alarma pel coronavirus. S'ofereix ajuda per treure les escombraries, anar a farmàcies o a supermercats, i així evitar que les persones més vulnerables hagin de sortir de casa i puguin contagiar-se. Es pot contactar amb el servei per whatsapp 633906090 o per l'enllaç que es pot trobar al grup de Telegram: maresme-grupdesuportsocialpelcoronavirus.

  • Rubí

L'Esplai Eixam de Rubí s'ha sumat a la iniciativa solidària i ha creat una xarxa de voluntaris i voluntàries per donar suport a les famílies que ho necessitin durant el confinament: fer la compra, treure a passejar a les mascotes, fer companyia telefònica a les persones que viuen soles, fer difusió de recomanacions per evitar contagis, fer de cangurs...

Hola! Seguint indicacions, hem cancel·lat tota activitat els pròxims 15 dies de manera preventiva enfront el covid-19. Però, sent una entitat juvenil que treballa amb l'objectiu d'educar i transformar la societat, volem posar-nos a disposició degut a que l'excepcionalitat del context implica que la solidaritat ho sigui tot. La nostra proposta és que, si sou joves i esteu sanes, ens contacteu per a col·laborar amb la causa i que, si pertanyeu a un col·lectiu d'alt risc o teniu infants a càrrec i no teniu amb qui deixar-los, compteu amb nosaltres. Funcionarem mitjançant missatges directes d'instagram (@ceeixam), el mail (ceeixam@gmail.com) i un grup de whatsapp (contacteu amb el 683397676). La idea és organitzar-nos per zones entre les persones voluntàries que volgueu sumar-vos a la causa per evitar trasllats innecessaris. Podem: - Fer cangurs (que no guarderies on puguin coincidir diversos infants). - Anar a fer la compra. - Passejar mascotes. - Qualsevol tasca que es pugui realitzar seguint mesures preventives i pugui ajudar! Repetim, tot respectant totes les indicacions i mesures! Cuidem-nos i fem espais de cures! Atentament, Equip de monitores C. E. Eixam

Una publicación compartida de Centre d'Esplai l'Eixam (@ceeixam) el

  • Berguedà

El Jovent República del Berguedà ha iniciat una xarxa de voluntariat amb la finalitat d'ajudar a la gent gran amb la compra i altres encàrrecs. Tot i que actualment no s'ha registrat cap cas de coronavirus a la comarca, s'estan prenent mesures per tal de prevenir el risc de contagi i protegir els més vulnerables. Per adreçar-se als voluntaris, es pot trucar al 692 802 115.

  • Sant Boi de Llobregat

La Xarxa de Solidaritat del Baix Empordà, impulsada per joves de la comarca, estan organitzant grups de voluntaris i voluntàries per oferir ajuda a qui ho necessiti durant la situació de confinament. S'han creat diversos grups de Telegram per organitzar les demandes que reben: compra d'aliments, medicaments, cangurs per aquells pares i mares que han de treballar, acompanyament telefònic per persones grans que viuen soles...

  • Molins de Rei

Els veïns i veïnes de Molins de Rei s'han organitzat per crear una xarxa de voluntaris i voluntàries per oferir fer encàrrecs a persones amb risc que no puguin sortir al carrer o a famílies amb dificultats per cuidar els fills durant la suspensió de l'activitat escolar. La iniciativa ha sorgit de monitors i monitores de l’esplai Agrupa i de col·lectius com Molins Feminista i Arran Molins. Per demanar aquest servei o oferir ajuda es pot escriure a xarxasuportmolins@gmail.com o també es pot trucar als telèfons 633770629 i 684203962.

Afegeix un comentari nou