Coronavirus: tot el que has de saber sobre el brot de Covid-19
El tractament que fan els mitjans sobre el brot han posat en alerta la població. No obstant això, experts i expertes demanen no alarmar-se per la situació i dur a terme una sèrie de mesures de prevenció del virus.
Estem a l’era de la informació. Ens arriben multitud de dades i notícies, contínuament, per diversos canals. Malgrat això, és en situacions com la que estem vivint actualment, amb el brot de coronavirus, quan queda palesa que darrere la quantitat d’informació que rebem no sempre hi ha qualitat. Pocs mitjans de comunicació tracten d’explicar a la població, sense alarmisme, la situació. Per aquest motiu, els experts volen enviar un missatge de tranquil·litat.
És aquesta desinformació, a més de les importants mesures preventives que han dut a terme les administracions en alguns punts de l’Estat, el que ha provocat l’alarmisme entre la població. Per aquest motiu, una de les grans recomanacions dels experts és mantenir-se informats, però sempre a través de canals oficials.
A dia d'avui, Catalunya es troba en una situació un punt diferent de llocs com Madrid o el País Basc, per exemple, on s'han implantat mesures restrictives per tractar d'evitar que el virus es propagui. Tot i que és cert que creix el nombre de positius per coronavirus, i que la situació va evolucionant, el nombre de casos no són exponencials. En tot cas, és importat conèixer com s'ha desenvolupat el brot en d'altres llocs per prevenir el contagi.
De fet, davant un previsible augment de contagis, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha elevat a fase d'alerta l'amenaça de propagació del coronavirus a Catalunya. "Seguim en una fase de contenció del virus, però hem decidit passar a fase d'alerta per establir noves mesures preventives", ha manifestat.
#President @QuimTorraiPla: "Passem a fase d'alerta per mantenir la contenció del #coronavirus, és una qüestió prioritària per al #Govern" #COVID19 https://t.co/6saQyAutJX
— Govern. Generalitat (@govern) March 11, 2020
Al comitè tècnic impulsat pel departament de Salut i Interior, que regula aquesta situació, hi participa la Creu Roja. El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, assegura que en aquestes trobades la informació és molt transparent i “es treballa per intentar evitar al màxim el contagi”.
Encara no es té tota la informació sobre el virus i la malaltia: alguns pacients han patit símptomes lleus i d'altres, més greus. L'experiència, tal com passa amb la grip comuna, diu que la malaltia és més perillosa per a persones grans i altres grups de risc. En tot cas, la majoria de casos descoberts fins ara han estat lleus o moderats.
Símptomes i recomanacions
El coronavirus és una malaltia causada pel virus Covid-19, que va ser descobert a principis d'any a la ciutat xinesa de Wuhan. Segons els experts, el virus es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l'esternut d'una persona malalta. Els símptomes més comuns són similars als d'una grip, és a dir, malestar general, febre o tos. En alguns casos, els més moderats, pot produir sensació de falta d'aire. En els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.
En tossir es recomana tapar-se la boca amb mocadors de paper -per llençar-los a la paperera un cop utilitzats- o amb la part interior del colze, ja que el contagi a una altra persona es produeix si les secrecions entren en contacte amb el seu nas, ulls o boca. L'ús de mascareta només es recomana en els casos confirmats i en els que hi hagi sospites amb símptomes greus. No es recomana mascareta per persones sanes.
Una altra de les recomanacions és netejar-se bé les mans, així com mantenir els espais nets La higiene a les mans és primordial, motiu pel qual es recomana rentar-les freqüentment amb aigua i sabó. Com a mínim s'han de dedicar uns 20 segons, assegurant netejar totes les parts d'ambdues mans. Si no és possible fer-ho en algun moment, també va bé netejar-les amb un gel a base d'alcohol. En alguns casos també es recomana no utilitzar lentilles i evitar tocar-se sovint les ulleres amb les mans.
En cas de tenir els símptomes descrits, cal trucar al servei de salut per seguir les indicacions necessàries, segons el protocol. Morist explica que si una persona té símptomes, i està en situació de confinament pel protocol, pot ser un problema a nivell logístic però no ha de preocupar-se, ja que no vol dir que estigui malalta. "Els malalts ja estan atesos al sistema de salut", afirma, demanant així tractar d'alleugerir una mica la feina dels professionals que atenen les persones malaltes.
El que recomana el coordinador de Creu Roja a Catalunya és intentar rebaixar una mica l'alarma mitjançant informació. "La gent s'espanta molt, sobretot la gent gran, i hem d'intentar que es moguin poc, sobretot les persones grans amb dificultats respiratòries, hem de protegir-les", afegeix. Morist demana trucar sovint als pares, avis i veïns i veïnes amb certa edat, i preocupar-se per ells.
Atenció als col·lectius més vulnerables
Des de Creu Roja, una de les entitats més actives en relació amb la situació actual, està duent a terme diverses accions, com ara les trucades, de forma individualitzada a uns 46.000 usuaris que són grans i estan sols. "És una campanya descentralitzada i via telefònica, amb la que donem informació a aquestes persones vulnerables, els escoltem i atenem les seves preguntes", explica Morist, que afegeix que aquesta tasca de seguiment proactiu es fa des de la proximitat, des de 62 territoris de Catalunya.
L'entitat també ha iniciat diverses accions de sensibilització i informació, amb missatges clau preventius, disminuir l'alarma i difondre la informació provinent de fonts oficials entre el personal, el voluntariat, les persones sòcies i la població en general. Una de les accions és un curs virtual i gratuït que aporta informació sobre el virus Covid-19 i com actuar per prevenir el seu contagi.
"Està obert a qualsevol persona i es fa en uns quinze minuts, amb un llenguatge planer. Intensifica la formació per persones de tota mena: entitats, gent del sector social, periodistes, etc.", exposa Morist.
Afegeix un nou comentari