Estat d’alarma: què contempla i com ens afecta
Les mesures imposades pel govern espanyol inclouen accions que ja s'han iniciat, com limitar la circulació de persones, així com l'opció d'intervenir temporalment fàbriques per assegurar la continuïtat del subministrament.
El govern espanyol ha decretat l’estat d’alarma amb l’objectiu d’aturar l’exponencial creixement del nombre de casos de coronavirus a l’estat. Tot i que té un termini màxim de 15 dies, alguns membres del govern ja han manifestat que es pot allargar més enllà, el que ha encès les alarmes de part de la població que viu amb dificultats i preocupació una situació extraordinària que tot just acaba de començar.
L’estat d’alarma és un dels tres supòsits que contempla la llei per a situacions extraordinàries, com desastres naturals o crisis sanitàries, juntament amb l’estat d’excepció i el de setge. L’estat d’alarma és el més lleu dels tres i es diferència amb els altres dos supòsits en que no permet la supressió de drets fonamentals, com ara els drets de reunió o el de llibertat d’expressió.
El govern pot establir quines de les mesures contemplades a l’estat d’alarma adopta. Algunes ja s’han iniciat i són àmpliament conegudes per la majoria de la societat per l’afectació directa que té sobre les persones. D’altres però són accions més dràstiques incloses com opcions en cas de necessitar més restriccions.
Límits a la lliure circulació
El confinament que s’ha decretat ve arran dels límits imposats a la lliure circulació de persones i vehicles per tal d’evitar el contagi i frenar la corba. Les excepcions per poder sortir de casa són:
- Fer la compra d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
- Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
- Desplaçaments al lloc de feina
- Tornar a casa
- Assistència i cura de gen gran, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
- Desplaçaments a entitats financeres o d’assegurances
- Per causa de força major o situació de necessitat
Sigui com sigui, en qualsevol desplaçament s'han de respectar les recomanacions de les autoritats sanitàries, com ara mantenir un metre de distància entre les persones o netejar-se les mans sovint. Quant a la circulació de vehicles particulars, estarà permés per la realització de les activitats del llistat, així com pel repostatge a benzineres i estacions de servei.
En les darreres hores també s'ha decretat el tancament de les fronteres terrestres a tot l'estat, tot i que hi hauran excepcions: es permetrà l'entrada a la ciutadania de nacionalitat espanyola, així com el pas de persones treballadores transfrontereres i altres per causes de força major. En tot cas, aquesta decisió no afectarà al transport de mecaderies.
Si vols saber més sobre com gestionar el teu temps durant el confinament, clica aquest enllaç.
Requises temporals de béns
L'estat d'alarma contempla l'opció de realitzar requises temporals de tota mena de béns necessaris. En alguns punts de l'estat ja s'han dut a terme requises de mascaretes quirúrgiques i altres productes sanitaris dirigits als hospitals on hi ha més càrrega de feina per l'elevat nombre de casos de positius per coronavirus que tracten, com ara l'Hospital Infanta Sofía de Madrid. En els mateixos termes, podrà imposar-se la realització de prestacions personals obligatòries pel compliment del reial decret.
Intervenció de fàbriques
Una de les mesures que es contempla per assegurar el subministrament de béns i serveis necessaris per a la protecció de la salut pública és la intervenció i ocupació d'indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals de qualsevol naturalesa. El ministre de sanitat, en aquest cas el català Salvador Illa, també podrà impartir ordres necessàries per assegurar l'abastiment del mercat i el funcionament dels centres de producció afectats per desabastiment de productes necessaris per a la protecció de la salut pública.
Quant als centres, serveis i establiments sanitaris de titularitat privada, el ministre també els podrà intervenir. De fet, aquest darrer punt ja s'ha activat i s'ha anunciat la intervenció de la sanitat privada per a posar-la al servei del Sistema Nacional de Salut. Mai, en la situació d'estat d'alarma, es podrà fer intervenció a domicilis privats.
Tancament de l'activitat comercial
Una de les mesures que més afecta directament a la població és el tancament de l'activitat comercial, equipaments culturals, establiments recreatius, hostaleria i altres negocis. En tots aquests casos se suspèn l'apertura al públic als locals dels sectors esmentats, ja que el contacte entre persones pot suposar un alt risc de contagi.
D'altra banda, es mantenen oberts els establiments de venda al detall d'alimentació i productes i béns de primera necessitat, farmàcies, metges, òptiques ortopèdies, botigues de productes higiènics, premsa, benzineres, aliments per animals de companyia, comerç per internet, tintoreries, estancs i botigues d'equips tecnològics. Al principi també s'incloïen les perruqueries, però el govern va rectificar per l'alt risc de contagi.
Alguns establiments de venda d'aliments i productes de primera necessitat, com ara supermercats, ja han imposat una sèrie de mesures per evitar aglomeracions, així com pel control de la distància de seguretat, d'almenys d'un metre, entre compradors i treballadors.
En el cas de museus, arxius, biblioteques i monuments, que hauran de romandre tancats, s'han dut a terme una sèrie de propostes virtuals per a continuar amb l'activitat i que, des de casa, les persones confinades puguin continuar tenint accés a la cultura.
Autoritat competent a tot l'estat
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que l'autoritat competent a tot el territori espanyol, i durant aquestes setmanes vinents amb l'estat d'alarma activat, serà el govern central. Aquesta recentralització de les competències en salut, per exemple, s'ha vist des d'alguns territoris com un 155 encobert.
Tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el Lehendakari, Íñigo Urkullu, han lamentat una situació que també afecta les autoritats civils del territori i els cossos de seguretat, així com altres funcionaris, a quedar sota les ordres del govern espanyol.
L'augment exponencial dels casos positius de coronavirus fa pensar que encara queda molt de confinament i d'estat d'alarma. Segons l'evolució d'aquesta extraordinària situació, les mesures que contempla l'estat d'alarma s'aniran activant o desactivant, segons les necessitats. De moment, el que sobretot està en mans de la població és quelcom tan simple com quedar-se a casa i frenar la corba de contagi.
Afegeix un nou comentari