6 propostes nadalenques amb consciència social

Fundació Autònoma Solidària
 Font: amazon
Font: amazon
 Font: Setem
Font: Setem
 Font: La Ciutat Invisible
Font: La Ciutat Invisible
 Font: ContraPunt
Font: ContraPunt
 Font: Guia BCN
Font: Guia BCN

6 propostes nadalenques amb consciència social

Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Vols conèixer noves maneres de gaudir el Nadal? Aquí tens 6 propostes sostenibles, solidàries, respectuoses i cooperativistes.

Sovint, les festes de Nadal son motiu d'excessos, consumisme i malbaratament. Però existeixen alternatives per gaudir d'un nadal solidari i responsable. Així doncs, recollim diverses propostes entorn al medi ambient, el voluntariat, la solidaritat i el consum per tal de garantir que el Nadal es pugui gaudir amb consciència social.

1. Nadal sostenible

L'afany de posar la casa ben bonica no hauria d’anar renyit amb tenir consciència ecologista. Per aquest motiu us proposem que utilitzeu propostes més sostenibles: en comptes de comprar arbre de Nadal, podeu decorar un arbre autòcton mediterrani que compreu amb test, utilitzar llumetes LED de baix consum, evitar la molsa natural o buscar ornaments de fusta i materials reciclats en comptes de plàstic, si utilitzeu plats de plàstic o cartró usar-ne de biodegradables, i consumir productes de proximitat i ecològics sempre que es pugui son consells que us poden ser útils!

2. Pam a pam, cooperativisme per Nadal

Si vols descobrir on comprar tot el que necessites per festes però vols evitar grans superfícies, passa’t a la cooperativa. I com saber on hi ha cooperatives i quins productes ofereixen? El Pam a Pam, el mapeig del cooperativisme a Catalunya que ha fet l’ONG de justícia global Setem. A més, és un mapa col·laboratiu així que si coneixes algun negoci de l’economia social i solidària que encara no hi aparegui, no dubtis en incorporar-lo!

3. Recollida de joguines

El dret a jugar està recollit en l’article 31 de la Convenció dels Drets de l’Infant, molts nens i nenes, però, no el tenen garantit. Per aquest motiu, cada any la Creu Roja Joventut organitza una campanya de recollida de joguines, amb la voluntat que tots els infants en situació vulnerabilitat puguin rebre regals per Nadal. Si vols contribuir-hi, entra al web i consulta els punts de recollida. I recorda que només s’accepten joguines noves, no bèl·liques ni sexistes!

4. La Fira de Consum Responsable a la Plaça Catalunya

La Plaça Catalunya de Barcelona acull a partir del 22 de desembre la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, que organitza el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, amb la participació d’entitats, empreses i projectes de l’àmbit de l’economia social i solidària. A més de les barraques, hi haurà més de 40 activitats per a tots els públics a l’Espai Consciència com activitats infantils, espais de degustació, presentació de llibres, tallers de reciclatge i d’artesania i espectacles de màgia. Consulta tota la informació.

5. Vols fer una activitat solidària?

Sant Joan de Déu Solidaritat ofereix la possibilitat d’organitzar una activitat solidària i dur-la a terme a l’entitat. Pots muntar un berenar, una jornada esportiva, una obra teatral o el que se t’acudeixi. Consulta al web i si t’interessa, posa-t’hi en contacte, hi trobaràs recursos i assessorament per pensar l’activitat que vols dur a terme.

6. Nou any: participem?

Xarxanet us dona alguna idea de propòsit pel nou any en clau associativa: començar a participar en projectes i entitats us pot complir totes les expectatives de creixement personal que pugueu tenir. Això sí, abans de triar projecte, està bé reflexionar sobre què vol dir participar del moviment associatiu, fer un voluntariat i perquè el fem. Així doncs recuperem una reflexió de la Laura Casas que va fer a la nostra secció d’opinió sobre el tema. I com sempre, també val la pena recuperar les paraules de Josep Anselm Clavé per tancar aquesta proposta: “Associeu-vos i sereu forts, instruiu-vos i sereu lliures, estimeu-vos i sereu feliços".

Afegeix un comentari nou