‘Construeix-te’, el programa formatiu de la Fundació Comtal per a jovent nouvingut, prepara un nou curs

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Fundació Comtal
El jovent del programa 'Construeix-te' es forma i s'inicia en el món laboral. Font: Fundació Comtal.
 Font: Fundació Comtal
El programa va adreçat a jovent nouvingut d'entre 16 i 21 anys. Font: Fundació Comtal.
 Font: Fundació Comtal
'Construeix-te' ha obert les preinscripcions per al curs 2022-23. Font: Fundació Comtal.

‘Construeix-te’, el programa formatiu de la Fundació Comtal per a jovent nouvingut, prepara un nou curs

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El projecte ha obert les preinscripcions per al curs 2022-23 per acompanyar i ajudar joves a cercar una oportunitat de futur.

Construir-se un futur no és fàcil quan tot et juga en contra i la realitat t’empeny a la vulnerabilitat i a l’exclusió social. És el cas de moltes persones joves nouvingudes al nostre país, que es topen amb aquest context i necessiten una oportunitat per bastir un projecte vital. El primer pas per emprendre aquest camí és el que ofereix el programa ‘Construeix-te’, de la Fundació Comtal, una entitat del casc antic de Barcelona que té com a objectiu l’educació i la inserció social d’infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat social.

“La finalitat del projecte és que aquest jovent que acaba d’arribar a Barcelona o fa poc temps que està al territori i ha vingut amb unes determinades expectatives, com que tindrà facilitat per trobar feina i tot plegat, tingui un curs per situar-se, deconstruir certes creences i anar construint un projecte vital que tingui sentit, amb un acompanyament adequat i sota l’empar del grup”, explica a Xarxanet la Maria Abella, educadora i referent de ‘Construeix-te’.

En marxa des de fa anys, és un projecte que s’adreça al jovent nouvingut d’entre setze i vint-i-un anys que vulgui iniciar un itinerari prelaboral. El programa ja prepara la pròxima edició i té obertes les preinscripcions per al curs 2022-23 fins al 20 de juliol. Del setembre al juliol, el jovent té l’oportunitat d’adquirir diferents competències a través d’una formació integral i un primer contacte amb el món laboral que té com a objectiu afavorir la seva inserció a tots els nivells.

Un programa formatiu especialitzat

Durant el curs, el jovent, es forma en competències bàsiques, amb classes de català, castellà, matemàtiques i informàtica; transversals, que inclouen aspectes com el treball en equip, l’autoconeixement o la confiança, entre altres; i professionals, de cuina i de jardineria. “Donem l’oportunitat de fer un tastet de diferents oficis a les participants”, apunta Abella.

D’aquesta manera, es defineix un itinerari formatiu i laboral, amb assemblees i tutories, per oferir al jovent la possibilitat d’iniciar-se en el món professional i integrar els valors del treball i l’esforç, alhora que es comprometen amb el seu entorn. Així, es beneficien d’un acompanyament integral en un moment cabdal de les seves vides.

El programa es desenvolupa a l’Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal i proposa itineraris individualitzats, amb grups reduïts i atenció personalitzada d’una tutora de referència. A banda, una professional especialitzada en orientació acompanya i dona suport a la persona en totes les fases del procés. Igualment, el model aporta recorreguts més llargs i personalitzats que inclouen la formació i la iniciació a la feina, així com un seguiment posterior a l’acció formativa.

Un fet rellevant de ‘Construeix-te’ és que no hi ha requisits a nivell de documentació, quelcom que no és fàcil de trobar en la majoria de cursos d’aquesta mena, que demanen presentar almenys un passaport o un Número d’Identitat d’Estranger (NIE). “No volem que la documentació sigui una limitació pel jovent a l’hora de formar-se, només demanem que tinguin ganes i motivació per estudiar i aprendre coses”, detalla Abella.

En aquest sentit, la situació per a les persones joves ha millorat respecte a altres anys arran de la reforma de la llei d’estrangeria, que facilita els tràmits per aconseguir la documentació. “Abans era més complicat i ara moltes ja poden regularitzar la situació durant el curs”, diu Abella. Generalment, el jovent arriba al programa derivat de centres de menors i pisos assistits. “Acostumen a ser jovent que té moltes ganes i que té molt clar perquè està aquí, tenen uns objectius molt clars i això permet treballar molt bé amb elles”.

Formació i compromís amb la comunitat

Un altre dels punts destacats de ‘Construeix-te’ és que, alhora que es formen, les usuàries es comprometen amb el seu entorn i presten un servei a la comunitat. El jovent posa en pràctica els seus coneixements prestant un servei a totes aquelles associacions, organitzacions socials, escoles i entitats públiques o privades que ho necessiten.

“Treballem i col·laborem amb diferents projectes, com el Banc d’Aliments o els casals d’estiu de la fundació, espais on el jovent fa xarxa i té un aprenentatge més pràctic i també reverteix el que ha après en benefici de la societat”, assenyala l’educadora de la fundació.

Malgrat tot, sovint després d’acabar el curs encara no acaben d’estar del tot preparats per entrar al món laboral i necessiten adquirir més competències professionals, remarquen des de la fundació, “per això sempre recomanem que després del curs estudiïn un Programa de Formació i Inserció (PFI)”, que també ofereix la Fundació Comtal. Amb tot, l’equip del programa també s’implica en el després. És a dir, se’ls orienta tan laboralment com acadèmicament, i depenent del perfil de la persona se la dirigeix més a buscar feina o a continuar formant-se.

En tots aquests anys, el programa ha acompanyat i ajudat centenars de joves a cercar una oportunitat per construir-se un futur. Des de la fundació, en fan un balanç molt positiu i expliquen que la majoria de les trajectòries de les joves són d’èxit. Quan surten, molts d’ells estudien un PFI i després fan un grau mitjà i compaginen els estudis amb la feina.

Per tot plegat, ‘Construeix-te’ és un dels projectes més emblemàtics de la Fundació Comtal. “Ens el sentim molt nostre perquè és 100% de la casa, és un projecte molt bonic, i al final sempre acabem formant una gran família”, rebla la Maria Abella.

Afegeix un comentari nou