La campanya #VotoMigra23J crida a una participació massiva per blindar els avenços socials

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
La campanya busca mobilitzar el vot compromès amb els drets socials. Font: Unsplash (Llicència CC)
La campanya busca mobilitzar el vot compromès amb els drets socials. Font: Unsplash (Llicència CC)
El pes de la campanya s’ha ideat des de col·lectius de persones migrants, però la voluntat de transversalitat és clara. Font: Unsplash (Llicència CC)
El pes de la campanya s’ha ideat des de col·lectius de persones migrants, però la voluntat de transversalitat és clara. Font: Unsplash (Llicència CC)
Movimiento Fuerza Migrante aplega més d’una cinquantena d’organitzacions i col·lectius socials de l’Estat. Font: Movimiento Fuerza Migrante
Movimiento Fuerza Migrante aplega més d’una cinquantena d’organitzacions i col·lectius socials de l’Estat. Font: Movimiento Fuerza Migrante

La campanya #VotoMigra23J crida a una participació massiva per blindar els avenços socials

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Impulsada per Poder Migrante i Movimiento Fuerza Migrante, la iniciativa apel·la al vot per donar suport a polítiques compromeses amb els drets humans, socials, civils i polítics i “no tornar al passat”.

Hi ha una variable que sens dubte influirà en les pròximes eleccions generals espanyoles del 23 de juliol, i no és altra que la creixent polarització que domina l’escenari polític estatal. L’amenaça de l’extrema dreta, que ja ha arribat a les institucions a diversos territoris de l’Estat gràcies als pactes amb la dreta, és una realitat que s’imposa i que marcarà la cita electoral.

Així, en un context en què la ultradreta propugna sense ambages un projecte que posa en risc els drets de nombrosos col·lectius i planteja el desmantellament dels mecanismes de protecció institucional dels més vulnerables, exigeix la necessitat de reivindicar la importància de la defensa dels drets humans i les llibertats socials per a tota la ciutadania.

El desafiament que suposa l’extrema dreta per als drets fonamentals de moltes persones no és fútil. Només cal donar un cop d’ull a la declaració d’intencions que representa la ‘lona de l’odi’ que Vox va desplegar –i va haver de retirar hores després per indicació de la Junta electoral– en ple centre de Madrid, en què es veia una mà que llançava a la brossa una estelada, la bandera comunista, la del moviment LGTBI, el símbol feminista i l'Agenda 2030.

Precisament per això, perquè el moment és greu, Poder Migrante i Movimiento Fuerza Migrante, plataforma que aplega més d’una cinquantena d’organitzacions i col·lectius socials de l’Estat, llança la campanya #VotoMigra23J. La iniciativa crida a la societat civil organitzada a unir-se en una causa comuna per mobilitzar el vot de cara a les eleccions del 23 de juliol i blindar així polítiques compromeses amb la protecció, la consolidació i l’avenç dels drets humans, socials, civils i polítics.

Una campanya transversal per a un moment crucial

“Busquem motivar especialment, però no només, a les persones migrants perquè exerceixin el seu dret al vot com una forma d'influir en la consolidació de polítiques públiques que beneficiin a la societat en el seu conjunt i promoguin la igualtat, la justícia social, la inclusió i, sobretot, la cohesió social”, explica la Boutaina El Hadri, secretaria general i portaveu de Movimiento Fuerza Migrante i, entre altres, ideòloga de l’Escola de Ciutadania, una iniciativa pionera a l’Estat que cerca treballar contra la infrarepresentació del col·lectiu migrant en l’àmbit polític.

De fet, és cert que el pes de la campanya s’ha ideat des de col·lectius de persones migrants, però la voluntat de transversalitat és clara: “Volem incitar el vot de totes les persones, siguin migrants o no, tenen com a full de ruta la defensa dels drets humans i les llibertats socials”, assegura El Hadri, qui afegeix que el propòsit és construir “una Espanya diversa i plural”, en contraposició “al model francès, que és evident que ha fracassat”.

La iniciativa posa sobre la taula sense subterfugis que el 23 de juliol Espanya s’enfronta a la disjuntiva de decidir “si vol progressar o tornar al passat”, atès que en aquestes eleccions “está en joc el futur de tota la societat, no només de les persones migrants”.

En aquest sentit, els drets de les dones i de col·lectius com l’LGTBI, així com causes com la lluita contra l’emergència climàtica i la defensa de drets fonamentals com l’accés a un habitatge digne o a una sanitat pública de qualitat també estan en risc de retrocedir si no es mobilitza el vot. “Perilla la mateixa existència de qüestions bàsiques que sustenten l’estat del benestar, per això és fonamental que tothom sigui conscient de tot allò que ens juguem en aquestes eleccions”, adverteix El Hadri.

A més, des dels col·lectius impulsors de #VotoMigra23J criden a combatre i contraposar els discursos d’odi, alhora que alerten que “no son només paraules, atès que van associats a un increment dels delictes d’odi, les agressions i la suspensió de drets de diversos col·lectius”.

En aquest sentit, esperen que s’abordin de manera efectiva les situacions de discriminació i exclusió que pateix la comunitat migrant i altres col·lectius vulnerables i que s’implementin mesures concretes per garantir l’accés a serveis bàsics i la regularització de situacions migratòries, així com la protecció davant qualsevol forma de violència i explotació.

“La confiança es construeix a través d'accions concretes i polítiques inclusives que reflexin una vertadera preocupació pels nostres drets i pel nostre benestar, és fonamental que hi hagi un diàleg i participació activa per assegurar que la nostra veu és escoltada”, diu la portaveu i secretaria general de Movimiento Fuerza Migrante, alhora que emfatitza que “calen referents migrants en primera línia política, als espais on realment es prenen les decisions”.

Accions concretes per promoure el vot

Per contribuir a una alta participació del vot migrant i progressista el 23 de juliol, la campanya ha desenvolupat accions concretes com articles, vídeos i continguts per a xarxes socials que expliquen de forma detallada, i en tres senzilles passes, com votar per correu. La idea, asseguren, és fer pedagogia del vot, atès que han detectat que encara hi ha “molta desinformació i desorientació entre la comunitat migrant.

Així, des de la iniciativa treballaran activament per oferir suport i acompanyament perquè ningú es quedi sense votar. A més, insisteixen que tots aquests esforços van dirigits a activar totes les votants, més enllà de les persones migrants.

“És important que el nostre missatge arribi per combatre la indiferència i la desmotivació, és un moment crucial i no ens podem conformar amb reclamar les nostres demandes des dels carrers, cal que estem presents a les institucions per blindar i garantir els nostres drets”, reivindica El Hadri. En conseqüència, des dels col·lectius promotors de #VotoMigra23J animen a totes les persones, migrants o no, que empatitzen amb la causa a participar a les eleccions.

Afegeix un comentari nou