Àmbit de la notícia
Comunitari

La Coral dels Amics, un espai centenari ple de futur i inclusió

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • Interior de la Coral dels Amics, de Terrassa
    La sinergia entre Prodis i la Societat Coral dels Amics ha revitalitzat el local del carrer Pantà Font: Prodis

L'entitat va néixer l'any 1877 i des del 1903 es va instal·lar al carrer Pantà de Terrassa. Després de diverses transformacions, actualment el seu local és gestionat per persones amb discapacitat intel·lectual de la fundació Prodis.

Situat al carrer Pantà, al bell mig del centre de Terrassa, veient com la ciutat s'ha anat transformant i creixent durant aquest passat segle, hi ha un local que alberga una associació centenària: la Societat Coral dels Amics.

Un lloc emblemàtic de la ciutat, per una associació històrica. "La Coral", com l'han anomenat sempre els terrassencs, és un espai que han pogut gaudir diverses generacions. Avis i nets, pares i fills, han pogut fer un cafè, gaudir d'un concert, jugar a escacs, fer un ping-pong o fins i tot ballar a la discoteca que s'hi va instal·lar durant els anys seixanta. 

Des de fa quatre anys, La Coral ha entrat en una nova fase que l'ha fet evolucionar i modernitzar-se. La fundació Prodis, que atén persones amb discapacitat intel·lectual, ha assumit el servei de restauració del bar-restaurant. D'aquesta manera, la Coral dels Amics s'ha convertit en un establiment hostaler que ofereix un servei conduït per persones amb discapacitat intel·lectual.

Orígens

Aquesta entitat centenària va néixer l'any 1877, amb el cant coral com a activitat fundacional. Era una època daurada per les corals catalanes, moviment que Josep Anselm Clavé havia introduït al país amb la creació de les primeres corals a mitjan segle XIX. Uns anys més tard, el 1891 van unir-se a la Federació de Cors d'en Clavé.

Ben aviat, però, es van diversificar les activitats que s'hi feien. Excursions, cursos d'esperanto, la creació d'una biblioteca, el saló-cafè per trobar-se, etc. El creixement del moviment obrer i del catalanisme dins de la ciutat també vam influir en la Coral dels Amics, participant en moltes activitats de solidaritat obrera, com concerts on els beneficis anaven destinats a les famílies més desafavorides.

Membres de la Societat Coral dels Amics de Terrassa en una cantata de Caramelles, l'any 1894. Font: Societat Coral Joventut Terrassenca

El local del carrer Pantà, seu definitiva

Després d'uns anys de voltar, el 1903 l'associació es va instal·lar al local del Carrer Pantà, espai on 121 anys després encara segueixen. L'inici de segle XX va ser una de les èpoques més florides de la Coral dels Amics. Fins a l'esclat de la Guerra Civil, la Coral va mantenir una vitalitat enorme, fent moltíssimes activitats culturals i socials. El període de guerra i dictadura, però, va significar una etapa llarga de decadència.

A partir dels anys setanta, van tornar a néixer noves seccions de l'associació (ciclisme, tenis taula, escacs, teatre, sardanes, sarsuela, etc.) i va tornar a créixer l'activitat. Curiosament, durant els anys noranta es va deixar de fer cant coral, contràriament als orígens de l'associació. Aquestes últimes dècades, hi va haver alts i baixos, entrant a principi de segle XXI en un declivi constant d'activitat i clientela. 

L'última gran renovació: arriba Prodis

Just abans de la pandèmia, va quedar vacant la dinamització de l'espai de cafeteria de l'entitat. La Coral havia perdut activitat i clients durant els anys anteriors; el cafè no acaba de rutllar i s'havia convertit en un espai infrautilitzat de la ciutat, tot i la seva localització privilegiada. És en aquest moment quan la fundació Prodis fa una proposta de dinamització, enfocant-se des de l'àmbit de la formació i inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental.

Com explica Ainhoa Servós, gestora cultural de Prodis, "dins d'aquesta proposta, ens comprometem a mantenir el vessant social de l'entitat, així com la dinamització cultural de l'espai i la seva estètica modernista, generant així una sinergia inicial entre cultura i restauració".

Un projecte d'inserció laboral únic

La Coral dels Amics, gestionada per Prodis, s'imagina com un espai de restauració on el servei serà gestionat per persones amb discapacitat intel·lectual. Ens especifica l'Ainhoa que "l'essència del projecte es basa a poder establir l'espai com a centre de formació i inserció per les persones ateses a Prodis, i fer-ho en una activitat oberta a la ciutat, visible i amb rols valorats per a les persones amb discapacitat".

Els cambrers i cambreres de la Coral, doncs, són persones amb discapacitat intel·lectual que estan fent formació professionalitzadora. L'Ainhoa Servós afirma que "parlem d'ocupació amb sentit a través de l'hostaleria, aprenent un ofici i fent-ho des de la mirada de qualitat en el servei i el producte". D'aquesta manera es fan visibles les capacitats d'aquestes persones, com a professionals hostalers, oferint un servei excepcional. Des de l'inici, ja han passat pel projecte de formació i inserció laboral més de 50 persones

L'oferta cultural, pilar fonamental

A banda d'una oferta gastronòmica àmplia i de quilòmetre zero, la Coral ha esdevingut un pol cultural de la ciutat, amb una oferta continuada i gratuïta. En aquests primers quatre anys de vida, s'han programat un centenar d'activitats per any, sobretot concerts i exposicions.

Les programacions estables "Els dijous a La Coral", el "Cafè-Teatre" (gestionat conjuntament amb de la Societat Coral els Amics), les "Nits de Piano" i altres propostes culturals, ja formen part del calendari cultural de la ciutat. "També acollim de manera regular exposicions d'art i fotografia. Aquesta oferta, àmplia i variada, s'enfoca generalment a propostes locals, ja que pensem que la ciutat compta amb un gran ventall de músics i artistes excepcionals i també volem posar aquest fet en valor", afirma Ainhoa Servós. "Considerem que la proposta cultural que oferim a La Coral és accessible a tots els públics i representa un incentiu i una forma més d'obrir-nos a la ciutat com a projecte social" afegeix.

Terrassa ha acollit el projecte amb els braços oberts

El plantejament de Prodis era ambiciós, però la rebuda de la ciutat ha estat excepcional. "A l'inici era un projecte en creixement que s'ha anat consolidant, també gràcies a l'enorme resposta que hem tingut de la ciutat" explica l'Ainhoa.

"Vam començar que només servíem begudes. De mica en mica vam poder anar ampliant l'oferta oferint alguns productes de menjar fred, com taules d'embotits i taules de formatges, fins al dia d'avui en què l'oferta gastronòmica de l'espai és completa, oferim tapes fredes i calentes, plats freds i calents, coques, barquetes, postres, etc."

Història i renovació

La sinergia entre un local centenari amb un projecte innovador i inclusiu ha aconseguit revitalitzar i donar impuls a la Coral. Història i renovació, patrimoni i futur. Com narra l'Ainhoa "considerem que és molt important que locals emblemàtics i centenaris com La Coral, que guarden tanta història de la ciutat i els seus habitants, puguin mantenir la seva essència".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari