Àmbit de la notícia
Comunitari

La IV Fira d'Economia Solidària, Migrant i Diversa visibilitza més projectes que mai

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La IV Fira d'Economia Solidària Migrant i Diversa se celebra el 30 de setembre a Barcelona.
    La IV Fira d'Economia Solidària Migrant i Diversa se celebra el 30 de setembre a Barcelona.
  • Aquesta serà la quarta edició de la fira, en què tindrà protagonisme la joventut i la cultura.
    Aquesta serà la quarta edició de la fira, en què tindrà protagonisme la joventut i la cultura. Font: Cercle de Migracions de Coòpolis.
  • La III Fira d'Economia Solidària Migrant i Diversa se celebra el 17 de setembre a Barcelona.
    La IV Fira d'Economia Solidària Migrant i Diversa canvia enguany d'espai, situant-se a la Llotja de Sant Antoni. Font: Cercle de Migracions de Coòpolis.

La Llotja de Sant Antoni de Barcelona acollirà, el 30 de setembre, una nova edició de la fira que reconeix el potencial transformador de les iniciatives socioeconòmiques impulsades per persones migrades o racialitzades.

La IV edició de la Fira d'Economia Solidària, Migrant i Diversa torna amb més força que mai. El proper 30 de setembre, la Llotja de Sant Antoni de Barcelona acollir, de les 10 a les 20 h, aquest esdeveniment, impulsat pel Cercle de Migracions i Economia Antiracista de Coòpolis, que reconeix el potencial transformador de les iniciatives socioeconòmiques impulsades per persones migrades o racialitzades. Aquest any, hi seran presents al voltant de cent trenta projectes, una xifra que suposa un gran augment respecte a les edicions anteriors.

Durant la jornada els projectes tindran la possibilitat de fer visible la seva tasca als setanta-cinc estands de la fira. Alhora, aquest esdeveniment suposa un espai de trobada on les iniciatives es poden reunir, conèixer-se mútuament, fer xarxa i teixir aliances. A més, l'espai reconeix les lluites quotidianes a les quals s'enfronten les persones migrades o racialitzades que formen aquestes iniciatives davant "les polítiques d’exclusió del sistema colonial, capitalista i patriarcal on vivim i que intentem transformar".

La fira es caracteritza per la seva diversitat en tots els àmbits, com ara l'ampli ventall de sectors en els quals se centren els projectes que en formen part. Així, la gent que s'hi apropi es podrà trobar iniciatives de gastronomia, educació, al voltant de temes de salut, d'oci, de cultura, tèxtil, gràfica o artesania, entre molts altres.

Des dels mateixos projectes participants organitzaran, a les paradetes, diferents tallers. La programació, a més, inclou altres activitats, com ara taules rodones per parlar al voltant dels temes centrals de la fira. "Cada any s'escull un tema específic que vertebri la fira, i enguany s'ha escollit cultura i joventut", explica la Karolyna Núñez, membre de la cooperativa La Tregua, una iniciativa d'economia social i solidària, que forma part del Cercle de Migracions i ESS antiracista qui organitza la fira. També s'oferirà una programació musical que, destaca Núñez, "aquest any és molt potent".

L'any passat, el tema principal va ser la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda pel moviment estatal #RegularizaciónYa. "Per a nosaltres és un moviment que continua viu. De fet, continuem fent referència, com al cartell i les nostres consignes", revela Núñez. "Des del Cercle acompanyem en la conformació de cooperatives i associacions, perquè la gent pugui desenvolupar la seva iniciativa socieconòmica amb drets", explica Núñez.

"No obstant això, moltes vegades la llei d'estrangeria els ho impedeix. Les condiciona a no poder accedir a tenir les mateixes oportunitats, com ara tenir un projecte laboral personal. Per tant, entre altres aspectes més, la lluita de la regularització ha de continuar", considera.

Canvi en l'espai de la fira

Una de les novetats de la present edició de la Fira d'Economia Solidària, Migrant i Diversa és el canvi d'ubicació. Mentre que l'edició anterior es va situar a la plaça Margarida Xirgu, al barri del Poble-sec, la IV edició de la fira es trasllada a la Llotja de Sant Antoni, al barri de Sant Antoni de Barcelona. "La ubicació de la fira és una lluita que tenim des de l'inici del projecte, ja que hem intentat sempre celebrar-la al centre de la ciutat, però no ho hem aconseguit encara", lamenta Núñez.

"Sempre ens trobem amb moltes dificultats a nivell administratiu. Portem quasi un any en converses per aconseguir llocs més concorreguts, però no ha estat possible", explica la membre de La Tregua, que informa que fa només dos mesos que es va poder tancar el lloc definitiu. "Ens hem apropat al centre, però per a nosaltres és molt important que la fira pugui tenir visibilitat i ocupar un lloc central, que no sigui a la perifèria, sinó que cal visibilitzar-la a tothom", afegeix.

Núñez insisteix en les dificultats amb les quals s'ha trobat l'organització de la fira al voltant de la cessió de l'espai. "Veiem molta diferència amb altres projectes o tipus d'activitats que es fan a la ciutat", manifesta. Una de les particularitats del nou espai és la manca de punts d'aigua. "Això és cabdal, sobretot pels projectes gastronòmics. Una cosa és cedir l'espai i l'altre no donar les condicions mínimes, que això també és important", considera.

Precisament, una de les novetats també té a veure amb l'elecció de l'espai. "Enguany és més complex d'adequar i, per un tema de logística, proposem als projectes la possibilitat d'escollir un horari per estar presents a la fira, i triar entre el matí, la tarda o el dia sencer", explica Núñez. Aquesta modalitat, a diferència d'altres anys que els projectes estaven durant tota la jornada, dona possibilitat de participar a més projectes durant la celebració de la fira.

Una fira que creix

El projecte de la Fira d'Economia Solidària, Migrant i Diversa s'ha anat consolidant amb el pas del temps. Així ho assegura Núñez, qui recorda que a l'inici era un esdeveniment poc conegut, però que ara ha guanyat molt de suport. "Les aliances van creixent, tenim espai als mitjans i cada vegada hi ha més projectes que s'inscriuen. Abans d'obrir la convocatòria, fins i tot, ja ens escriuen per tenir informació. Hi ha moltes ganes de participar, però també el de trobar-se amb altres projectes, conèixer-los i teixir aliances. És molt potent el que passa", afirma.

Des de La Tregua, Núñez explica que el retorn que fan els projectes participants sobre la fira és positiu. "La gent hi és i vol continuar estant, per fer xarxa, per no sentir-nos soles, però també per continuar marcant una manera diferent de fer economia, que sigui alternativa i més popular. Sentim que cada vegada més tenim un discurs més políticament posicionat, de reivindicar que estem fent una aportació diferent, i de saber quins són els suports que podem anar tenint", explica.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari