La primera fira de cooperatives d’alumnes, un pas més en l’impuls del cooperativisme a les aules

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
La primera Fira de cooperatives d'alumnes d'AlumnesCoop se celebrarà el 15 de novembre a Barcelona. Font: EscolesCoop
La primera Fira de cooperatives d'alumnes d'AlumnesCoop se celebrarà el 15 de novembre a Barcelona. Font: EscolesCoop
La cita vol fomentar la intercooperació i compartir experiències entre cooperatives d’alumnes. Font: EscolesCoop
La cita vol fomentar la intercooperació i compartir experiències entre cooperatives d’alumnes. Font: EscolesCoop
La trobada se celebrarà el dimecres 15 de novembre a les Cotxeres de Sants de Barcelona entre les 10 h i les 12.45 h. Font: EscolesCoop
La trobada se celebrarà el dimecres 15 de novembre a les Cotxeres de Sants de Barcelona entre les 10 h i les 12.45 h. Font: EscolesCoop

La primera fira de cooperatives d’alumnes, un pas més en l’impuls del cooperativisme a les aules

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La cita, organitzada per AlumnesCoop, se celebrarà el 15 de novembre a les Cotxeres de Sants de Barcelona amb l’objectiu de fomentar la intercooperació i compartir experiències entre cooperatives d’alumnes.

“Les cooperatives d’alumnes serveixen per aprendre des de la pràctica i també s’hi descobreixen aspectes més de caràcter organitzacional, ja que es treballa des de la constitució de la cooperativa, passant pel funcionament, la tria de l’activitat, la presa de decisions, l’avaluació, l’impacte i el retorn social”, assegura la Marta Rebollar, presidenta d’EscolesCoop.

Per fomentar la intercooperació i la transferència de coneixement entre les cooperatives d’alumnes, així com donar a conèixer i promoure el model cooperatiu entre l’alumnat dels centres educatius del nostre país, AlumnesCoop, la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, que va impulsar el 2016 EscolesCoop, organitza la primera Fira de cooperatives d’Alumnes.

La trobada, que se celebrarà el dimecres 15 de novembre a les Cotxeres de Sants de Barcelona entre les 10 h i les 12.45 h, vol ser una cita imprescindible per potenciar el cooperativisme a les aules i facilitar la compartició d’experiències entre les cooperatives d’alumnes, que avui ja són prop d’un centenar arreu del territori i representen una eina idònia per introduir el jovent al món del cooperativisme i l’economia social i solidària (ESS).

Aquesta primera Fira de cooperatives d’Alumnes és una vella aspiració del jovent que forma part del Consell Rector d’AlumnesCoop, qui, des de fa temps, havia expressat l’anhel d’organitzar una trobada amb altres escoles i instituts i compartir experiències sobre cooperatives d’alumnes. Per fi, aquest desig es farà realitat el pròxim 15 de novembre.

Per a la cita, s’espera l’afluència d’unes dues-centes cinquanta persones, entre estudiants que formen part de cooperatives d’alumnes de primària, secundària, cicles formatius i educació especial, així com el professorat acompanyant. Es preveu l’assistència de catorze centres educatius, cooperatius, públics i privats.

La fira comptarà amb onze taules expositores i les assistents podran gaudir de l’explicació de cinc propostes en l’àgora d’experiències, en un matí amè i participatiu en què també hi haurà jocs, dinàmiques i música amb el propòsit d’afavorir l’intercanvi d’idees i fomentar la creació de projectes d’intercooperació.

Una altra de les activitats consistirà a omplir el mapa de cooperatives d’alumnes de Catalunya, fent sentir així la força de l’alumnat en cooperativa. Una idea que expressa perfectament el lema d’enguany escollit per AlumnesCoop: “Braç a braç, transformem!”. A la fira, també hi haurà una taula perquè les noves cooperatives s’hi puguin registrar.

Un Pla d’Acció enfocat a promoure el model cooperatiu entre l'alumnat

Davant les cooperatives d’alumnes, el Consell Rector d’AlumnesCoop, qui ha ideat l’esdeveniment amb el suport de la cooperativa La Taula i el projecte l’ESSpurna, posarà en pràctica els tres punts principals del Pla d’Acció que es va aprovar en assemblea general de la federació de cara a aquest curs. Aquests s’enfoquen a donar a conèixer AlumnesCoop, promoure i encoratgar l’intercanvi d’experiències i aprenentatges, i activar el compte d’Instagram @alumnescoop amb el propòsit de donar visibilitat a les cooperatives d’alumnes federades i explicar quina tasca duen a terme.

Al llarg del matí, a més, es podran copsar diverses activitats econòmiques impulsades per cooperatives d’alumnes, entre les quals hi ha la creació de productes artesanals, de cuina, de serveis d’atenció a la gent gran i de comunicació, per citar només alguns exemples. Tanmateix, com expliquen les impulsores de la cita, l’aprenentatge més rellevant per a les assistents se centrarà a com desenvolupar un projecte cooperatiu d’alumnes i caminar cap a l’autogestió i l’autoorganització.

“Són projectes vivencials i holístics, als quals podem vincular tant aspectes curriculars com les competències transversals o habilitats toves: la comunicació, el lideratge, l’empatia, la negociació, la convicció…”, exposen les organitzadores. Tot plegat ha de servir per fer possible un canvi de mirada, especialment des del jovent, cap a una economia alternativa, més justa, equitativa i amb impacte social.

Des d’EscolesCoop, impulsora d’AlumnesCoop, sempre s’ha posat especial atenció en l'impuls en la formació en matèria de cooperativisme i ESS entre el jovent, un dels principals reptes de la federació. Aquesta fira és un pas més en aquesta direcció.

“La formació en totes les etapes educatives, ja sigui a l'escola, a l'institut, a la formació professional o al batxillerat i la universitat, és indispensable per fomentar la inquietud pel cooperativisme i l'economia social i solidària de la ciutadania a l'hora d'iniciar projectes, cercar feina, o plantejar la seva forma de consum, entre d'altres”, afirma la Marta Rebollar, presidenta d’EscolesCoop, en una entrevista a Xarxanet.

Així doncs, qui vulgui sentir la màgia de l’escola cooperativa, intercanviar idees, escoltar propostes, mostrar experiències i, en definitiva, aprofundir en la construcció de relacions entre cooperatives d'alumnes, a banda de passar un matí amè i participatiu, és clar, té una cita ineludible aquest 15 de novembre.

Afegeix un comentari nou