'Mamalyona': compaginar formació, inserció laboral i criança per empoderar mares joves

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
L’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) busca participants per a la setena edició del projecte 'Mamalyona'. Font: ABD
L’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) busca participants per a la setena edició del projecte 'Mamalyona'. Font: ABD
El projecte s'adreça a embarassades i mares joves, preferiblement amb infants d’entre zero i tres anys Font: ABD
El projecte s'adreça a embarassades i mares joves, preferiblement amb infants d’entre zero i tres anys Font: ABD
A banda de la formació, s’organitzen tallers puntuals d’altres temàtiques que interessen especialment les dones. Font: ABD
A banda de la formació, s’organitzen tallers puntuals d’altres temàtiques que interessen especialment les dones. Font: ABD

'Mamalyona': compaginar formació, inserció laboral i criança per empoderar mares joves

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) busca participants per a la setena edició del projecte, que promou la formació en disseny i confecció i la millora de l’ocupabilitat de dones en situació de vulnerabilitat.

De què parlem quan diem que cal situar la sostenibilitat de la vida al centre? Sovint, es tracta de coses tan evidents com que una dona jove que acaba de ser mare no hagi d’aturar la seva ocupació per la maternitat o no hagi de renunciar a formar-se per criar. Així ho entenen des del projecte 'Mamalyona', enfocat a promoure la formació i la millora de l’ocupabilitat de mares joves a través del disseny i la confecció.

La iniciativa, impulsada per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i en col·laboració amb BAU, Centre Universitari de Disseny, cerca participants per a una nova edició del projecte, la setena, que començarà aquest mes de maig. Adreçat a embarassades i mares joves, preferiblement amb infants d’entre zero i tres anys, el programa proposa activitats per enfortir les capacitats, millorar el benestar emocional i la inserció laboral de les dones, així com formació tècnica en disseny i confecció.

Es durà a terme entre el 2 maig i el 23 de juny, dos dies a la setmana (els dimarts i els divendres, en horari de matí) a la Universitat de Disseny BAU, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou de Barcelona. Els seus objectius centrals són oferir a les participants un espai formatiu compatible amb moments de criança; capacitar-les tècnicament pel disseny, la creativitat i la producció tèxtil; treballar competències per millorar la seva ocupabilitat i enfortir la xarxa social i el seu benestar individual.

L’únic que es requereix a les candidates és que tinguin interès per la confecció i el disseny i que vulguin participar en un procés d’inserció sociolaboral. Totes aquelles dones que en vulguin prendre part o desitgin més informació poden escriure a l’adreça de correu jperea@abd-ong.org.

No renunciar a la vida després de donar-la

‘Mamalyona’ és fruit d’una reflexió compartida, tan simple com potent: Per què renunciar a la vida després de donar-la? A partir de les necessitats detectades en el marc de diferents programes de l’ABD, com Preinfant i Comunitat Activa, entre altres, l’entitat va idear un projecte que uneix formació, conciliació i apoderament i està pensat per a embarassades i mares joves que es troben en un moment de fragilitat social per diverses causes, com la seva joventut, la monomarentalitat, les dificultats econòmiques o l’aïllament, entre altres.

"Des de diversos projectes de l'ABD, sobretot centrats en maternitats vulnerables, vam veure que hi havia la necessitat de donar resposta la situació de moltes dones migrades, embarassades i mares joves, que no tenen on formar-se i un cop neixen els seus infants han d'aturar la seva formació o ocupació", apunta a Xarxanet la Jana Perea, tècnica de l’ABD i referent del projecte des de fa un any.

D'aquesta manera, el perfil més habitual de dones que participen en el projecte, Perea assenyala que “són dones migrades, embarassades o mares joves amb infants petits, que sovint no tenen la seva situació administrativa regularitzada i la majoria són mares monomarentals, que s'encarreguen elles soles de la criança”.

Al llarg de les sis edicions anteriors, la iniciativa ha aconseguit apoderar nombrosos grups de dones a través d’un espai comunitari que dona peu a un procés d’empoderament col·lectiu. “'Mamalyona' representa totes les mares que ens fem càrrec dels nostres fills i filles pràcticament soles, que els tirem endavant i encara volem continuar avançant”, expressa en un vídeo una de les dones que va participar en una edició anterior del projecte.

Un projecte en constant evolució

Batejat amb aquest nom tan cridaner, que es refereix a “mares lleones” i van triar el primer grup de dones participants, el projecte ha anat evolucionant i adaptant-se a les necessitats i les demandes de les usuàries. “En un principi estava més centrat a promoure l’emprenedoria, però no va funcionar com pensàvem i des d’aleshores està més enfocat a la formació en disseny, creativitat i confecció, així com en millorar l’ocupabilitat de les dones treballant aspectes d’inserció laboral”, exposa Perea.

Així, pel que fa a l’edició que començarà la setmana que ve, la referent del projecte explica que durant les sessions dels dimarts se centrarà en la inserció laboral, amb un acompanyament tant grupal com individual, en què es treballaran aspectes com l’elaboració de currículums, cartes de motivació i preparació d’entrevistes, entre altres. Els divendres, a la seu de la BAU, serà el torn de la formació més tècnica, que en aquesta edició vol potenciar la creativitat i la imaginació de les participants a l’hora de dissenyar.

A banda d’això, s’organitzen tallers puntuals d’altres temàtiques que interessen especialment les dones, com qüestions relacionades amb la criança de les criatures o l’alimentació. “L’objectiu que tenim no és només que vagin a una formació els dimarts i els divendres i ja està, sinó que també entre elles facin grup i comparteixin experiències; sempre intentem formar grups cohesionats perquè tot funciona molt millor”, diu la Jana Perea.

Un dels punts essencials del programa rau a oferir a les mares joves l’oportunitat de compaginar la formació i la criança dels seus infants en edats tan primerenques. La idea és que puguin donar continuïtat als seus projectes vitals en un moment tan important com complex.

Per donar suport a la conciliació, el projecte facilita que les usuàries puguin accedir a les sessions formatives amb els seus nadons i puguin integrar la canalla a les diferents fases del procés. “Generalment, les mares i els nadons comparteixen el mateix espai, i hi ha tres persones voluntàries que s’encarreguen dels infants, a banda que sovint també hi ha activitats conjuntes”, detalla la tècnica del projecte.

La pròxima edició de 'Mamalyona' està a punt de començar, de moment, ja hi ha una desena de dones apuntades, però l’ABD fa una crida per cercar més participants per tancar el programa i acabar de formar el grup.

Afegeix un comentari nou