Àmbit de la notícia
Comunitari

Sobirania alimentària sí, però també cosmètica

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Pérez Fargas
  • Edifici dels antics cubs, al poble de Poal
    Font: Avantva
  • Esther Girabet
    Esther Girabet és sòcia i fundadora de la cooperativa Avantva Font: Dani Ahph
  • Plànols de l'edifici de l'obrador d'Avantva
    L'edifici comptarà amb l'espai d'obrador, una sala polivalent i una botiga. Font: Avantva

La cooperativa Avantva promou la construcció d’un obrador col·lectiu per a dones artesanes al Pla d’Urgell.

Al bell mig del poble de Poal, a la província de Lleida, s’aixeca una masia declarada Bé d’Interès Cultural que data del s.XVIII. Segons els seus habitants, l’espai dels antics cups -així l’anomenen- havia estat utilitzat per la gent del poble per aixafar raïm per extreure’n el seu propi vi i les terres del voltant havien estat també el lloc de treball de molta gent del poble. Ara, anys després, les sòcies de la cooperativa Avantva volen retornar l’esperit col·lectiu i social a aquest espai amb un projecte que conjuga la salut, la sostenibilitat ambiental, el cooperativisme i la dinamització territorial.

Les parets d’aquesta masia històrica acolliran el primer obrador cooperatiu dedicat a la cosmètica que existeix a Catalunya. Vint dones artesanes d’arreu del territori podran elaborar els seus productes amb una infraestructura comuna que facilitarà els processos i les sinergies. "És molt difícil dedicar-se al món de la cosmètica en l’àmbit professional, requereix una infraestructura molt exigent i els productes han de passar avaluacions molt exhaustives, els mateixos que es demana a les grans empreses", explica Esther Girabet, sòcia i fundadora d’Avantva.

Col·lectivitzar la producció

Les artesanes que formaran part de l’obrador no només compartiran la infraestructura tècnica, sinó que també es proposen compartir les matèries primeres, que provindran del comerç ecològic i de proximitat, i també els envasos. "Formar part d’un obrador col·lectiu suposa per una banda, un estalvi econòmic, ja que posem en comú molts dels gastos de producció dels productes, però també s’aconsegueixen unes sinergies i una transformació social que no serien possibles si treballéssim cadascú pel seu compte", explica Girabet.

L’obrador acollirà productores de tota la geografia catalana, provinents del Segrià, de l’Alt Camp, dels Vallès Oriental i Occidental, del Barcelonès, la Garrotxa, La Selva, el Pla d’Urgell, el Garraf, però també d’altres punts de la península, Teruel, Navarra, Astúries i fins i tot de les Illes Balears.

L’espai, que disposa de 200m² de superfície, comptarà amb la part dedicada a l’obrador, però també una sala polivalent on s’hi programaran tallers oberts per al poble i la comarca i una petita botiga on s’hi vendran els productes elaborats per les artesanes i altres productes de la zona.
 

 

Finançament col·lectiu per una construcció sostenible

Per aconseguir engegar el projecte s’ha de fer una gran feina de reforma i adaptació de l’espai. És per això que la cooperativa ha organitzat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma goteo amb un pressupost mínim de 56.400€, i un d’òptim de 156.000€. Aquesta inversió anirà íntegrament destinada a l’acondicionament de l’edifici, que tindrà unes exigències molt altes pel que fa a la seguretat i als aspectes sanitaris. A més, l’objectiu és fer-ho amb criteris de bioconstrucció, respectant l’estructura de l’edifici i amb materials respectuosos amb el medi ambient. "Volem ser coherents amb els nostres principis, també en la construcció de l’espai", comenta Esther Girabet.

Entre les recompenses per participar a la campanya de finançament trobem el sabó autoproduït per la cooperativa, sacs de llavors, bosses de tela i tallers especialitzats per a entitats i projectes. El sabó d’Avantva serà un producte socialitzat que permetrà a les artesanes que parteixen des de 0 poder tenir una empenta per començar a regular i comercialitzar els seus propis productes.

Productes que empoderen

"A l’inici no hi pensàvem en que totes seriem dones, però ens hi hem trobat, i penso que és un valor afegit. Vivim en una societat patriarcal on a les dones se’ns fa més difícil poder engegar els nostres propis projectes, i aquesta és una experiència de solidaritat que ens agermana i ens empodera", explica Girabet. El format de cooperativa i els valors de l’economia social i solidària permeten la conciliació de la feina amb la vida familiar i social, i això ha estat un factor determinant per Avantva a l’hora d’escollir la seva manera de funcionar.

Aquest empoderament que busca el projecte no és exclusivament per a les dones que participen de l’obrador, sinó que amb els tallers i activitats que es faran a l’espai social, Avantva busca promoure el coneixement de la cosmètica natural i de les plantes remeieres, entre d’altres. "La nostra idea també és empoderar a la gent per a que pugui fer els seus propis productes", conclou Girabet.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari