Torna la 'Disco' de Ludàlia per a persones amb discapacitat intel·lectual
Comparteix
Després de la dissolució de la Fundació Ludàlia a finals de 2020 a causa de la pandèmia, l'entitat torna en format d'associació i reprèn projectes enfocats a normalitzar i potenciar l'oci i la cultura entre el col·lectiu.
El confinament, i les crisis sanitària, social i econòmica derivades de la pandèmia, van afectar la tasca de moltes entitats del tercer sector, però sobretot va tenir conseqüències per al col·lectiu de persones als quals es dedicaven. Un exemple és la Fundació Ludàlia, una entitat que es va dissoldre a finals de l'any 2020 a causa d'aquesta atípica situació. "Una notícia dolorosa que fa un temps semblava impensable", lamentaven des de l'entitat pel fet d'haver de deixar sense servei les persones amb discapacitat intel·lectual usuàries de l'entitat.
La Fundació Ludàlia era una entitat que impulsava diversos projectes amb l'objectiu de normalitzar i potenciar l’oci i la cultura entre les persones amb discapacitat intel·lectual. Una de les activitats estrella era la 'Disco', un projecte pioner, que va estar més de deu anys actiu oferint, a les persones del col·lectiu, sessions de discoteca cada diumenge a la sala Luz de Gas, a Barcelona. Aquesta va ser la pedra angular del projecte, ja que, a partir d'aquí, es van impulsar moltes altres accions lúdiques. Fins que la Fundació es va dissoldre.
Alguns membres de la Fundació Ludàlia van continuar duent a terme videotrucades amb les usuàries per tal de mantenir el grup en contacte. Després de molt temps tractant de trobar la manera de tornar, el projecte Ludàlia s'ha reprès, en aquest cas, però, sota el format d'associació. "Hem pogut disposar tant del nom com dels projectes que estàvem duent a terme a la fundació", explica la Josefina Machado, directora de l'Associació Ludàlia, que assegura que l'objectiu continua sent l'impuls d'activitats d'oci i cultura per a persones amb discapacitat intel·lectual.
Una de les activitats que les usuàries del projecte trobaven més a faltar era, precisament, la 'Disco'. "Afortunadament, Luz de Gas ha reprès la col·laboració amb Ludàlia i ens facilita l'espai per poder tornar a celebrar la discoteca dels diumenges", afirma Machado. La 'Disco' es va tornar a celebrar, després de dos anys i mig, el passat 18 de setembre, quan un centenar de persones amb discapacitat intel·lectual van tornar a gaudir de les sessions de discoteca a la Sala B de Luz de Gas.
"De moment portem dues sessions amb una mitjana de 120 persones, així que estem molt contents", considera Machado, que informa que, a banda de les persones sòcies de l'Associació Ludàlia, a la 'Disco' també hi poden assistir persones d'altres entitats, residències, centres ocupacionals o altres serveis. "La discoteca és de gran valor, i com a activitat és molt necessària", afegeix. En aquesta nova etapa, la 'Disco' es durà a terme cada primer i tercer diumenge de mes.
"Seguim amb l'objectiu i la filosofia de la fundació, que la persona gaudeixi de l'activitat com ho faria un jove de la seva edat, però amb el suport que necessita", assereix.
Atenció personalitzada de la mà de la família
Machado recorda l'època en la qual les restriccions van impedir dur a terme l'activitat de l'entitat amb normalitat, especialment durant el confinament. "Les famílies ho han passat molt malament. Ens vam trobar amb algunes històries molt dures, ja que, evidentment, les famílies no tenien els mateixos recursos que l'entitat", explica. "La majoria són persones amb dependència i, per tant, moltes d'elles van patir un gran retrocés", considera, tot recordant el gran suport que suposa una entitat com Ludàlia per a les famílies.
"Ara hem reprès l'activitat, i el nivell de satisfacció és altíssim", diu. Machado assegura que moltes famílies destaquen el tractament que es dona a les usuàries des de l'entitat. "La idea és personalitzar el servei i fer un acompanyament en el qual ens involucrem molt", explica. A més, recorda que des de l'entitat es fa una atenció sempre des del respecte i tractant a tothom d'adult. "Tenen discapacitat intel·lectual, però són adults, i per això és important el respecte i la manera com les educadores els tracten. I això ho valoren moltíssim", afirma.
La nova etapa de l'Associació Ludàlia es va iniciar al mes de març amb una calçotada. A partir d'aquí, es van reprendre algunes de les altres activitats, com ara els 'Guateques', que són trobades al pis d'algun membre del grup. "Es troben per fer un dinar en grup i demanem als pares que no hi siguin. D'aquesta manera, sempre amb un acompanyament, l'amfitrió o amfitriona, té l'oportunitat de convidar amics i amigues a casa", exposa.
Recentment, s'ha celebrat una diada 'Ludàlica', un acte per reunir les famílies que han donat suport a l'entitat per aconseguir estar de tornada. "Sempre hem comptat amb el seu suport, ens tenen molta confiança i han apostat per nosaltres", afirma. La diada, explica la directora de l'entitat, va suposar un revulsiu molt gran per a les famílies, ja que van poder coincidir amb altres pares i mares. "A l'Associació Ludàlia comprenem molt les famílies, segurament perquè també ens ha tocat de prop viure una situació similar. Per això li donem tanta importància", assegura.
Afegeix un nou comentari