Àmbit de la notícia
Cultural

10 actes culturals al maig que no et deixaran indiferent

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Un dels films destacats de l'edició d'enguany del Festival Impacte és 'Petricor', el qual plasma la convivència i la superació de trastorns de conducta alimentària.
    Un dels films destacats de l'edició d'enguany del Festival Impacte és 'Petricor', el qual plasma la convivència i la superació de trastorns de conducta alimentària.
  • Exposició 'Titelles del Món' amb motiu de la 33a Fira de Titelles.
    Exposició 'Titelles del Món' amb motiu de la 33a Fira de Titelles.
  • Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC).
    Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC).

El mes arriba farcit de propostes culturals per a tota la família que permetran gaudir de les diferents disciplines artístiques, des de teatre i titelles, passant per la cultura popular, fins a la il·lustració.

L’agenda cultural de Catalunya no descansa i es presenta ben completa i atapeïda aquest mes de maig. Les diferents propostes acullen un ampli ventall de disciplines artístiques que s’adapten a tots els públics i preferències, per tant, no hi ha excusa que valgui per no gaudir d’un mes de cultura i art, i per preparar-se per a l’entrada de l’estiu.

Alguns exemples d’activitats que omplen les jornades són la trenta-quatrena Fira de Titelles de Lleida, una diada ideal per a tota la família; la celebració dels festivals de cinema social Panòptic i Impacte!, per a reflexionar sobre les problemàtiques que colpegen el món, i el festeig de la Ciutat Gegantera 2023, que enguany és Santa Coloma de Gramenet.

A continuació, us proposem les deu activitats culturals que no us deixaran indiferents aquest mes de maig:

  • Festivals de cinema social Impacte! (del 3 al 21 de maig) i Panòptic (de l’11 al 14 de maig)

Amb l’objectiu de crear debat i reflexió sobre els drets emergents, coincidint amb el setanta-cinquè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya, Impacte!, impulsat per l’Associació Impacte, arriba a la seva tercera edició amb trenta-cinc pel·lícules, del 3 al 21 de maig. El seu format és híbrid, en línia i presencial, i les seus són Barcelona, Girona, Lleida, Reus i Vilafranca del Penedès.

I per posar sobre la taula l’efecte de la revolució digital i l’impacte ambiental de les noves tecnologies, se celebra la cinquena edició del Panòptic, el Festival de Cinema, Arts Visuals i Pensament de Mataró. El Museu d'Art Contemporani (MAC Presó) i el Cafè Nou són els espais que l’acolliran. Llargmetratges, curtmetratges, música i exposicions són les disciplines que s’hi podrà trobar, les quals també abordaran temes d’actualitat com l'intrusisme creatiu de la intel·ligència artificial (IA). Serà de l’11 al 14 de maig, i l'impulsa l’Associació Cultural Panòptic

Els diferents Espais de Gent Gran del Districte de l’Eixample presenten l’estrena del ventall d’obres de teatre que han preparat per a la mostra d’enguany, amb l’objectiu de fomentar la xarxa entre les persones grans del barri, d’impulsar la creativitat i de crear una comunitat d’acompanyament i suport. Durant cada dimecres de maig, cada grup representarà la seva obra.

El dia 3 dona el toc d’inici el grup Amunt el Teló, de l’Espai de Gent Gran Esquerra de l’Eixample, amb ‘Dissabte, diumenge i dilluns’ d’Eduardo de Filippo. El dia 10, el grup de teatre de l’Espai de Gent Gran de Fort Pienc representa ‘Besos’ de Carles Alberola i Roberto García. El dia 17, ‘Homes!’ de T de Teatre serà interpretada pel grup de teatre de l’Espai de Gent Gran Montserrat Olivella. El dia 24 és el torn del grup de teatre de l’Espai de Gent Gran Transformadors amb ‘Toc toc’ de Laurent Baffie. I, per acabar, el dia 31, el grup de teatre de l’Espai de Gent Gran Sant Antoni, presenta ‘L’inspector’ de Nikolai Gógol. 

Les arrels de la nostra música i la seva relació amb la societat i la història han quedat plasmades en el projecte de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Aquest ha deixat com a llegat un arxiu fotogràfic que obre una finestra a la Catalunya de fa un segle, gràcies a retrats de les col·laboradores i informants consultades del projecte i de les imatges dels espais que s’han visitat.

L’Esbart Català de Dansaires organitza l’activitat ‘La fotografia a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya’ per donar a conèixer la importància d’aquestes imatges. La xerrada serà impartida per les professionals Òscar Crespo, Júlia Galobart i Joaquim Cubero, el dijous 4 de maig, a les 20 h, a la sala d’actes de La Casa dels Entremesos. L’activitat és gratuïta, però compta amb aforament limitat. 

La població selvatana de Lloret de Mar, com a Capital de la Cultura Catalana 2023, acollirà la dinovena edició del Recercat, el qual té com a objectiu ser l’escenari de trobada dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana i dels ateneus federats. Les jornades són impulsades per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), amb la col·laboració d’algunes entitats.

Enguany, se celebra des del 4 al 7 de maig i compta amb l’organització de la fira d’estands informatius a la plaça de Pere Torrent, a més de l’exposició itinerant ‘100 anys de l’Obra del Cançoner Popular’ i de diferents xerrades, conferències, mostres audiovisuals, taules rodones i tallers. També tindrà lloc l'acte de lliurament dels Premis Recercat

El Centre de Titelles de Lleida i l’ajuntament de la població organitzen, un any més, un dels esdeveniments més important de titelles de Catalunya. Els dies 5, 6 i 7 de maig, Lleida es converteix en el punt de trobada de les professionals del sector, aplegant unes vint companyies i més de tres-centes membres. A més, el plat fort és l’àmplia programació d’espectacles per a tota la família.

Per a assistir-hi, és necessari adquirir les entrades als diferents espectacles. En aquesta edició, la fira acull una companyia dels Estats Units, Huber Marionettes, per a la qual organitzen dues sessions especialment dedicades a les alumnes d’ESO del territori. La fira compta amb vint-i-nou representacions i quatre curtmetratges, dels quals es podrà gaudir a diferents espais de la ciutat.

La Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet és l’agrupació que, aquest any, agafa les regnes de la cita més important del món geganter. Un títol atorgat per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), que també és sinònim de custodiar els seus gegants, en Treball i la Cultura.

Al llarg d’aquesta setmana, els carrers i places de la ciutat s’ompliran de cultura popular gràcies a les seixanta-dues colles que hi participen. El tret de sortida el donarà la Plantada del Seguici Festiu, el divendres 5 a les 17.30 h, i alguns exemples d’activitats programades són les diferents cercaviles, la ballada de sardanes o la inauguració del monument commemoratiu de Ciutat Gegantera a la rambla de Sant Sebastià.

Per a totes les amants de la il·lustració, l’Associació Professional d’il·lustradors de Catalunya organitza la seva trobada anual en format de festival, el Barcelona Il·lustració Festival o Bill Festival. La Nau Bostik de Barcelona serà l’espai que l’acollirà i l’objectiu principal és mostrar i endinsar la ciutadania en aquesta disciplina artística.

La jornada presenta diferents activitats per conèixer i compartir els coneixements i les creacions de les professionals de la il·lustració, i per aprendre sobre el funcionament d’aquest àmbit. La participació és oberta i gratuïta, i només fa falta inscriure’s a dues activitats: el dinar popular i el taller de ‘sketching’.

Com a acte de commemoració d'aquesta important festivitat que forma part de la tradició de Catalunya, el diumenge 7 de maig se celebra la Trobada Nacional dels Tres Tombs, un acte anual que agrupa els diferents grups catalans que continuen el llegat d’aquest patrimoni històric.

Aquest any, és Caldes de Montbui la població on se celebra i que, per tant, es converteix en la Capital Catalana dels Tres Tombs 2023. Al llarg de la jornada, es duran a terme diferents activitats, però la principal és la cercavila de les participants pels carrers del municipi, amb inici a les 11.30 h, a més de l’Esmorzar de la Traginera i el dinar de germanor.

La Confederació Sardanista de Catalunya celebra la trenta-tresena edició del concurs, amb el propòsit de trobar la millor composició de sardana que s’ha estrenat el 2022. ‘La Sardana de l’Any’ és una oportunitat per donar a conèixer a la ciutadania les noves obres que s’han compost i és una manera dinàmica d’apropar la tradició a les noves generacions.

El Casino de Lloret de Mar és l’espai que acollirà la final del concurs, el dissabte 27 de maig. Per a assistir-hi, cal comprar entrada. Les semifinals que falten per disputar se celebraran els diferents caps de setmana de maig, entre ‘Els colors de l’estany’ d’Anna Abad i Balenyà i ‘Més de mil anys d’història’ de Carles Santiago, i ‘Junts’ de Joaquim Hostench i ‘Esperit Bisbalenc’ de Jordi Paulí.

Creada per la fotògrafa Ester Pérez Berenguer i produïda per l’Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació SUDS, la mostra ‘Trans-forma. Transitant emocions’ cerca impulsar la reflexió de les espectadores en el concepte de la identitat de gènere. Una de les missions és plasmar i denunciar les discriminacions i vulneracions de drets que pateixen les persones que estan en trànsit per canviar de gènere.

La mostra és digital i es pot consultar a la galeria fotogràfica Mirades fins al 31 de maig. Les mateixes persones trans parlen sobre les incoherències de la binarietat de l’ésser humà i conviden a reflexionar sobre el sistema patriarcal que s’imposa, així com sobre el concepte de ‘persona’.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari