Tot a punt a Santa Coloma de Gramenet per ser Ciutat Gegantera 2023

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Durant els dies 5, 6 i 7 de maig, la ciutat s'inundarà de diverses activitats relacionades amb el fet geganter. Font: Anna Bermejo
Durant els dies 5, 6 i 7 de maig, la ciutat s'inundarà de diverses activitats relacionades amb el fet geganter. Font: Anna Bermejo
Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC). Font: Anna Bermejo
Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC). Font: Anna Bermejo
El món geganter és un món d'abraçades. Font: Mercè Monsterrat i Pujol
El món geganter és un món d'abraçades. Font: Mercè Monsterrat i Pujol

Tot a punt a Santa Coloma de Gramenet per ser Ciutat Gegantera 2023

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet organitza aquesta efemèride que se celebrarà el 5, 6 i 7 de maig, en la qual participaran una seixantena de colles d'arreu del territori.

Santa Coloma de Gramenet es vestirà de gala el 5, 6 i 7 de maig per celebrar la Ciutat Gegantera 2023, títol que concedeix l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) a la ciutat que organitza la festa per excel·lència del món geganter català. Enguany, la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet és l'entitat que organitza aquesta cita indispensable per a les colles d'arreu de Catalunya, i l'encarregada de custodiar els gegants de l'Agrupació representatius del nostre país, en Treball i la Cultura.

Quan falten poques setmanes per a la celebració d'aquesta efemèride, a Santa Coloma de Gramenet ja està tot a punt per esdevenir l'epicentre del món geganter. Des de la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet expliquen que durant el cap de setmana n'esperen unes seixanta-dues colles, una xifra molt similar al nombre de colles que van participar en la Ciutat Gegantera 2022 celebrada a Sant Boi de Llobregat.

En un acte protocol·lari, als jardins de Can Roig i Torres de la ciutat, la colla va presentar el programa d'activitats i el cartell de 35a Ciutat Gegantera sota l'atenta mirada dels gegants vells, el Silvestre i la Coloma, i els nous, el Genís i la Margarida.

Els actes s'iniciaran el divendres 5 de maig a les 17.30 h amb la Plantada del Seguici Festiu amb la participació de diverses entitats de cultura popular de la ciutat. A les 18 h s'inaugurarà el monument commemoratiu de Ciutat Gegantera a la rambla de Sant Sebastià, obra del dissenyador gràfic Marc Viamonte, que deixarà constància de l’efemèride. Seguidament, la cercavila de les entitats, que finalitzarà al Teatre Sagarra on es farà l'acte institucional, donarà el tret de sortida a un cap de setmana gegant a Santa Coloma de Gramenet.

"Divendres serà el dia més local, en el qual els actes els protagonitzaran entitats de la ciutat", explica Mario Talavero, cap de colla de l'entitat. Dissabte, però el protagonisme serà per als gegants de l'Agrupació. "Els portarem tot un any i creiem que han de tenir un paper especial en la celebració", afirma. A més, destaca, entre altres activitats, la Fira Gegantera a la plaça de la Vila i carrer Sant Carles, la ballada de sardanes o la participació dels gegants de Maó i els Gigantillos y Gigantones de Burgos.

El diumenge 7 de maig és el dia gran. "Rebrem totes les colles que formaran part de dues cercaviles", assenyala el cap de colla. "La participació de les colles depèn de moltes coses: dels actes que hi ha aquell cap de setmana, del context, de la situació de la colla, etcètera. Però la pandèmia va afectar molt i el sol fet que se celebri la Ciutat Gegantera, tant la del 2022 a Sant Boi com la d'enguany, té molt de mèrit", afegeix. "Per a nosaltres significa molt que colles geganteres que potser no han estat molt actives al llarg de l'any, s'animin a participar en la Ciutat Gegantera", valora.

Una ciutat bolcada

Talavero explica que la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet s'ha bolcat durant els darrers mesos amb aquesta efemèride que en uns dies col·locarà el municipi en l'epicentre el món geganter. Pels actes de celebració la colla compta amb, aproximadament, una setantena de voluntaris i voluntàries. "La gent que hi col·labora s'ha implicat molt. Són conscients que la tasca que duran a terme és molt rellevant en un acte d'aquestes dimensions, i per a nosaltres és molt important haver pogut transmetre això", assegura.

Des de la colla es mostren molt contentes per la resposta de la ciutadania. "Moltes vegades s'espera que se celebri la Ciutat Gegantera per treure conclusions, però tenim molt bones sensacions, hem fet una gran feina, amb una campanya de difusió molt forta, i, ja des de l'inici, la gent s'hi ha interessat molt i ens arriben molts missatges per xarxes socials. Si aquesta sensació que tenim al voltant de la implicació de la ciutadania es reflecteix en la Ciutat Gegantera, serà un èxit total. I estem convençuts que ho serà", afirma Talavero.

Afegeix un comentari nou