Àmbit de la notícia
Cultural

5 activitats literàries cooperatives per començar el curs

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • La majoria de les llibreries cooperatives del territori ja tenen publicada la seva programació de cara al curs 2023-2024 a les seves pàgines web i perfils de xarxes socials. Font: iStock.
    La majoria de les llibreries cooperatives del territori ja tenen publicada la seva programació de cara al curs 2023-2024 a les seves pàgines web i perfils de xarxes socials. Font: iStock. Font: iStock

Res millor per tornar a la rutina que apuntar-se a aquests clubs de lectura, tallers i cursos que ofereixen les llibreries cooperatives d’arreu del territori.

Setembre ja és pràcticament aquí i la maquinària de les entitats comença a engegar-se de cara al nou curs. Les entitats culturals no són menys i, moltes d'elles, s'han proposat omplir el mes d'activitats perquè la tornada a la rutina sigui molt més fàcil.

A continuació destaquem cinc activitats que es duran a terme al llarg d'aquest mes de setembre a llibreries cooperatives d'arreu de Catalunya i que contribueixen a la promoció del català, la descoberta de noves autores i la recuperació de grans noms de la literatura.

La Lluerna (Ripoll)

Per començar el mes ens hem de traslladar a Girona i, en concret a la Plaça Gran de Ripoll, on està situada la llibreria cooperativa La Lluerna. Aquest dissabte, 2 de setembre, La Lluerna acull el recital de poesia 'Les Llengües de Miquel Martí i Pol' a càrrec del col·lectiu Llenguaferits, format per la filòloga Jessica Neuquelman i l'escriptor i professor David Vila, que es dediquen a buscar curiositats lingüístiques i a reivindicar el català a través dels seus recitals, activitats i presència a les xarxes socials.

El recital 'Les Llengües de Miquel Martí i Pol' pretén repassar la faceta com a traductor i com a autor traduït d'un dels poetes contemporanis més llegits en llengua catalana, recitant els seus poemes tant en català, com en diverses de les llengües a les quals ha estat traduïda la seva obra, tot plegat d'una manera interactiva amb el públic. L'espectacle té com a objectiu final respondre a una gran pregunta: era Miquel Martí i Pol un 'llenguaferit'?

El Soterrani (Tarragona)

El dijous 7 de setembre deu de les autores més importants del gènere negre en català es reuneixen a la llibreria cooperativa El Soterrani per retre-li homenatge a Maria Antònia Oliver, una de les escriptores més cèlebres del gènere, que va morir l'any passat. L'homenatge constarà d'una antologia de relats breus preparada per Sebastià Bennasar i també es recordarà a la que va ser la principal protagonista de l'obra d'Oliver, la detectiva Lònia Guiu.

Per assistir a la trobada cal inscriure's prèviament i es pot fer de dues maneres: adquirint el llibre a El Soterrani o, si ja es té, pagant una entrada amb un preu de 3 euros. S'esculli l'opció que s'esculli, cal comunicar-ho a la llibreria a través del correu info@elsoterranillibreria.cat.

La Ciutat Invisible (Barcelona)

També el dijous 7 de setembre, però, en aquest cas, a La Ciutat Invisible, es presenta el llibre 'La Mare que T'ha Parit' d'Elisenda Soriguera, acompanyada de la Doctora en Filosofia Mar Rosàs.

La presentació pretén reflexionar sobre la criança com a mare debutant i es planteja qüestions com ara si es deixa de patir per les filles en algun moment, com s'ha de gestionar la càrrega mental que comporta la maternitat o, des d'un vessant més pràctic, si es torna a dormir algun dia. Tot plegat, prenent com a punt de partida el dietari d'Elisenda Soriguera, que narra les peripècies d'una mare inexperta amb la seva primera filla amb un to irònic i molt humorístic.

El Refugi (Lleida)

Cap a meitat de mes, toca traslladar-se a la Seu d'Urgell per gaudir de la presentació d''Anarquia Relacional. La Revolució dels Vincles' que es durà a terme a la llibreria cooperativa El Refugi el divendres 15 de setembre a les 19 h i que comptarà amb la presència del seu autor, el reconegut escriptor Juan Carlos Pérez Cortés.

L'anarquia relacional és una tema del que cada vegada en sentim parlar més, però el seu origen es remunta a principis de segle, quan les formulacions contemporànies del concepte es concreten a Suècia. Tal com s'explica a l'obra de Pérez Cortés, la base teòrica de l'anarquia relaciona beu profundament de la llarga tradició de l'anarquisme, i també d'aportacions de la sociologia, l'antropologia, el feminisme, la teoria queer i els activismes no-monògams.

Crisi Espai de Pensament Crític (Barcelona)

Des de l'espai de pensament crític Crisi, situat al carrer Floridablanca de Barcelona, ens proposen passar el vespre del 20 de setembre parlant sobre una de les autores angleses més prolífiques del segle XIX: Emily Dickinson. L'autora va passar gran part de la seva vida tancada de manera voluntària en una habitació, des de la qual va escriure més de 2000 poemes que només es van fer públics quan la seva germana Lavinia els va descobrir un cop Dickinson ja havia mort.

A través del curs en línia 'Habitar la possibilitat: la poesia d'Emily Dickinson' es volen posar en diàleg els seus poemes i les seves cartes per intentar donar sentit a alguns dels aspectes més importants de la concepció que l'autora tenia sobre l'art, el llenguatge i el món que l'envoltava. Per fer-ho, es posarà en contacte l'obra de Dickinson amb la d'altres autores molt més contemporànies, com ara Adrienne Rich o Susan Howe.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari