'Això no ha acabat': un any recolzant als treballadors i treballadores de la cultura

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
Les actrius Nora Navas i Clara Segura han participat com a voluntàries. Font: #AAA
Les actrius Nora Navas i Clara Segura han participat com a voluntàries. Font: #AAA
En un any s'han organitzat tretze accions per repartir cistelles amb menjar. Font: #AAA
En un any s'han organitzat tretze accions per repartir cistelles amb menjar. Font: #AAA
L'actriu Inés Diáz va ser una de les beneficiàries de l'ajuda de la Fundació #AAA. Font: #AAA
L'actriu Inés Diáz va ser una de les beneficiàries de l'ajuda de la Fundació #AAA. Font: #AAA

'Això no ha acabat': un any recolzant als treballadors i treballadores de la cultura

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació Actua Ajuda Alimenta alerta que la situació precària del sector continua tot i la seva reactivació després d’un any de restriccions.

El sector cultural és un dels més afectats per la pandèmia de coronavirus. Les restriccions anti-Covid han paralitzat les activitats culturals durant mesos i, tot i que a poc a poc van tornant a la normalitat, encara hi ha moltes persones treballadores d’aquest sector amb dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques. De fet, es calcula que la recuperació de l’àmbit cultural podria allargar-se durant una dècada.

Per intentar pal·liar l’efecte devastador que està tenint la crisi sanitària en moltes famílies que viuen dels ingressos vinculats al món cultural, la Fundació Actua Ajuda Alimenta (#AAA) organitza, des de fa un any, diverses accions de repartiment de cistelles amb menjar i, a la vegada, fa visible de la situació tan complicada en la qual es troba el sector.

En un any, #AAA ha repartit més de quaranta mil quilos d’aliments i ha ajudat tres mil cinc-centes persones a Barcelona i Madrid. A més a més, hi ha hagut vuit-centes entregues realitzades per voluntaris i fins a vint-i-un esdeveniments.

És una sensació dolça i agra”, ens explica Sergi Cochs, de la plataforma #AAA, sobre la tasca que duen a terme. “Estem contents perquè hem pogut engegar més projectes per ajudar al sector cultural, però tristos perquè no hauria de ser necessari que existíssim. Aquestes persones no haurien de necessitar una cosa tan essencial com el menjar”, lamenta.

No s’ha d’abaixar la guàrdia

El dimarts 15 de juny, la Fundació #AAA va tornar al seu punt de partida, el Teatre Lliure, per fer la tretzena entrega de cistelles amb aliments i presentar el seu últim manifest ‘Això no ha acabat’.

“Des de la Fundació hem detectat que el relaxament de les restriccions ha fet que perdem de vista la situació d’emergència en la qual segueix immersa la cultura”, lamenten. En el text també afirmen que encara hi ha milers de persones relacionades amb el món de la cultura que no tenen feina, que hi ha empreses que s’han vist obligades a tancar a tot l’Estat i que hi ha moltes sales que encara no han pogut obrir.

“En el nostre cas l’evidència més clara és que des de l’abril les donacions han caigut en picat i sense elles no podem fer arribar els aliments a tota la gent que no segueix necessitant”, alerten des d'#AAA, que insisteixen que abaixar la guàrdia és un error i que cal informar de la precarietat que viu el sector.

Les donacions han baixat perquè ara el missatge que rep la gent és esperançador, però això és una cosa que trigarà molts anys a recuperar-se. Que ens puguem treure les mascaretes no vol dir que el sector econòmic s’hagi recuperat”, recorda Cochs.

Els números parlen per si sols

L’equip de la iniciativa Actua Ajuda Alimenta recorda que, segons diversos estudis, es calcula que l’ocupació al sector cultural ha caigut entre un 10% i un 15%. L’any 2019 tenien un cens d’unes set-centes mil persones que treballaven al sector, un nombre que va caure fins a sis-cents cinquanta mil durant l’últim trimestre de l’any 2020. Una davallada del nombre de persones treballadores a la qual se li ha de sumar les persones que no estaven censades o que treballaven sense contracte.

Des de la Fundació recalquen que les empreses culturals van perdre una mitja del 30% dels ingressos durant el 2020 i que hi ha casos que van arribar al 90%. Aquestes pèrdues han deixat un panorama desolador en un món que té com a missió ajudar-nos a evadir-nos dels problemes. Per això, ara més que mai, cal donar-li tot el suport possible.

Nous projectes

Com recorden en el seu nou manifest, “això no ha acabat” i cal seguir donant suport als treballadors i treballadores del sector cultura. Per això, Actua Ajuda Alimenta està punt de començar un estudi en l'àmbit espanyol que els ajudi a identificar quin és l’estat actual dels treballadors i treballadores de la cultura, diferenciant els casos de les dones, els joves i els autònoms. “Aquest estudi ens podrà ajudar molt per poder fer després projectes més puntuals quan sapiguem realment com està la gent”, explica Cochs.

Un altre projecte que ben aviat veurà la llum serà un seguit de directes on el públic podrà veure què hi ha al darrere dels espectacles: tècnics, personal de la neteja, transportistes, mànagers i un llarg etcètera.

Afegeix un comentari nou