Àmbit de la notícia
Cultural

Angie Rosales: "Un riure transforma l'espai de dolor durant la visita dels Pallapupas"

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Marta Rius
  • Angela Rosales, fundadora i directora de Pallapupas.
  • Pallapupas en una planta pediàtrica (font: Pallapupas.org).
  • Pallapupas en un centre geriàtric (font: Pallapupas.org).
  • Pallapupas en un centre residencial (font: Pallapupas.org).
  • Pallapupas actuant abans d'una intervenció quirúrgica (font: Pallapupas.org).

Pallassos d'Hospital és un programa de Pallapupas que arranca somriures a infants i gent gran als centres sociosanitaris.

Que els infants entrin a la sala d’operacions sense plors o millorar la salut emocional de les persones grans són alguns dels objectius que treballa l'entitat Pallapupas amb el programa Pallassos d'Hospital


Angela Rosales és la fundadora i directora de Pallapupas.

Riure és guaridor?

Una frase que sempre tenim molt present a l'entitat es que "el dolor és inevitable però el patiment és opcional", ja que l'actitud davant les adversitats és la clau per superar algunes situacions de la vida. Tothom té tot el dret del món a enfonsar-se, però també és important que ens permetem situar-nos davant d’un problema d’una altra manera. Si bé l’actitud positiva no et lliura necessàriament d’un final no desitjat, el que és segur és que, durant tot el temps que la mantinguis, hauràs capitalitzat un final molt més desitjable, tant per a tu com per als teus. Com diuen en castellà: “¡Que te quiten lo bailao!”.  A la meva vida ha sigut un descongestionant molt potent cada cop que m’ha tocat passar per situacions dures. L’humor et permet prendre’t les coses d’una altra manera, canviar de perspectiva davant els problemes.


Com humanitzeu els hospitals?

La resposta no és fàcil perquè no es un ofici convencional, nosaltres diem que Pallapupas “omple de vida” ja que intentem millorar la salut física i emocional de les persones que més ho necessiten a través de l’humor. En definitiva, es portar un somriure als espais de dolor. Quan nosaltres arribem a un hospital, prèviament hem fet un seguit d’entrevistes i negociacions amb el centre per explicar qui som, què fem, com ho fem, on podem ser més útils... Després presentem el projecte a tots els equips amb els quals treballarem, perquè la gent no se senti envaïda, i finalment establim un circuit per tenir clar on treballarem a cada moment: a hospitalització pediàtrica, a la UCI, a quiròfan, a consultes externes... El Pallapupas arriba vestit de paisà a l’hospital, es vesteix amb la seva roba de clown i es dirigeix al servei que li toca. Allà li fan la transmissió d’informació (nom del pacient, edat, número d’habitació, motiu de l’ingrés, situacions a comentar...) i se’n va a actuar seguint un fil conductor que es pacta prèviament o que es decideix a partir d’improvisacions. La temàtica escollida serà la que portarà a terme durant tot el dia: pot ser que es casi i busqui nuvi o núvia, que s’estigui entrenant per anar a les olimpíades, o que es vulgui presentar a un càsting d’Operación Triunfo, per exemple. La qüestió és que les propostes siguin prou obertes com per poder escoltar la persona que tenen al davant.

"Actuem des de la veritat, buscant dins nostre i traient el pallasso que som"

Nosaltres tenim un mètode registrat que contempla tres potes molt importants: l’artística, la sanitària i la psicològica. Respecte l’artística, actuem des de la veritat, buscant dins nostre i traient el pallasso que som, exagerant els trets més destacats de la personalitat de cadascú, però sense sobreactuar. Després, la formació sanitària i la psicològica són primordials, perquè hem de conèixer els col·lectius pels quals treballem, donat que no és el mateix estar amb persones que pateixen un trastorn mental, amb persones que tenen una malaltia oncològica, amb nens de 3 anys, que amb nens de 9, o amb adults de 50.

Els nostres beneficiaris principals son infants, gent gran i persones diagnosticades amb algun transtorn mental, tot i que no hem de deixar de banda a les families i a l'equip sanitari que moltes vegades són més concients que el propi malalt i un riure transforma l'espai de dolor durant la visita dels Pallapupas.


Quina relació terapèutica s'estableix entre entre pacient, família, equip sanitari i pallapupas? 

Amb els pacients i la seva familia s'intenta que sigui purament "professional" tot i que en questa professió és molt difícil oblidar-te del que has viscut aquell dia... mooooolt dificil! La relació amb el personal sanitari per nosaltres és molt important, de fet es treballa colze a colze, quan s'ha donat situacions on els metges són els que demanen la presència dels Pallapupas, aquí es on te n'adones de la importància de la nostra feina.


Feu formació de Pallassos d'Hospital?

Som una entitat petita i no fem formació com a tal, a les persones de l'equip sí que els donem una formació bàsica sanitària per a que puguin adaptar la seva intervenció segons la persona i/o la malaltia que tenen davant, però principalment a l'entitat ja agafem persones que tinguin la formació de pallasso d'hospital feta i preferiblement amb experiència prèvia. De tota manera per ajudar l'entitat com a voluntari és possible ja que tenim diferents esdeveniments durant l'any, o fent un donatiu, fent-se soci, comprant nassos solidaris... mil maneres! En pocs dies tindrà lloc l'esdeveniment més important de l'entitat, Un dia de nassos, on diferents epsais d'oci de catalunya posen entrades a meitat de preu a benefici de Pallapupas. Podeu comprar la vostra entrada solidària a www.pallapupas.org.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari